Det medeltida namnet var Store Henrik

Nu fortsätter vi en liten bit nerför Södermur från Grå Gåsen. Kan berätta för dig att de här två tornen är ringmurens två näst äldsta marktorn. Kruttornet och Kajsarn är äldst.

En annan intressant jämförelse är höjd. Store Henrik (och Grå Gåsen) är 12-13 m höga. Övriga marktorn i muren är mellan 12-23 meter höga.

Det såg gemytligt ut med tidig vårfika. För det var några veckor sedan vi gjorde denna promenad.

Vi hade promenerat genom en port och vidare upp till insidan av Store Henrik. Lite intressant historia. Under åren 1726-1887 använde Kronan området innanför stadsmuren som exercisplats och artillerigård. Tornen byggdes då om till förråd. Store Henrik användes som krutförråd och kallades under denna tid för Lilla Kruttornet.

2 tankar på “Det medeltida namnet var Store Henrik

 1. Det är så mäktigt med dom här tornen. Jag kan sitta länge och bara studera stenarna när jag tittar på bilderna. Det känns som jag har flyttat mig tillbaka långt, långt i tiden och det är fascinerande. Jag skulle inte haft något emot en fika vid foten av Store Henrik. Tänk att som ”Store” Henrik bli nedgraderad till ”Lilla” kruttornet. Undrar vad han tyckte om det.
  Tack för ännu ett intressant torninlägg!

  Kram

  Gilla

  • En spontantanke dök upp. Jag borde ta med en förmiddagsfikakorg och besöka tornen och portarna på landsidan. Lägga in foton på ”gamla bloggen”. Sedan går allt att utveckla. Kategorin döps till 44 minuters torn & port samtal med en person från Blogglandia. Vet du om det finns någon avstängningsknapp för min speciella knasiga fantasi?
   Stackars Henrik. Var säkert inte glad. 😉
   Tack själv.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s