Skolhuset i Östergarn kyrkby

I vårt förra inlägg berättade vi om järnsilhuetterna med Carl von Linné och hans lärjungar, designade av Elfrida Nilsdotter Ahlby och tillverkade av smeden Rolf Eriksson.
https://gotlanduppochner.com/2022/04/15/linneutsikten/
Vi valde att lägga in det inslaget först, men egentligen startade vi med att fika… Den här gången kommer det gula skolhuset att stå i centrum.

1898 byggdes folkskolan, som är ritad av Axel Herman Hägg. Stilen är engelsk nygotik med torn, takkupor och markerade fönsterpartier. I sydöstra hörnet tillkom en byggnad för gymnastiksal m.m.

När skolan invigdes var den en av hela 94 folkskolor på Gotland. Dessutom fanns det 61 småskolor på ön. Toppen nåddes på 1940-talet då det fanns drygt 130 folkskolor runt om på Gotland. Sista uppgiften som jag hittar berättar att det numera finns 19 skolor kvar utanför Visby.

Äldre visdomsord. Hoppas du kan läsa texten.
Nu går vi in…

För den som är köpsugen finns en liten butik med bland annat hantverk.

Eva Östman och Niina Tasbas driver Café Skolhuset. Eva (på bilden) var den som tog initiativet till att silhuetterna tillverkades och sattes upp på berget. Hon berättade om att hon under en resa i Spanien fick se en silhuett som påminde om Linné och att det dessutom stod ordet Eva på den. Då fick hon idén att det skulle passa med silhuetter av Linné och hans lärjungar ovanför skolhuset eftersom det var på just den platsen som Linné stått. Vilket trevligt initiativ!

Då var det dags för oss att fika. Självklart uppskattade vi möjligheten att få välja bland olika kaffekoppar. Visst kände vi igen en del av dem som det fanns att välja emellan. Våra tankar gick till våra intensiva år på Bjärehalvön, då vi drev Nordens största privata samlings-museum med bland annat 3 333 st olika kaffekoppar.
Kaffet var gott och jag gillade biskvin. Solveig var lika nöjd med sin kladdkaka. Vi behövde en del kolhydrater inför ”bergsbestigningen”.
Värt att tillägga är att det även finns möjlighet att äta lunch här och att caféet har öppet året runt. Vill man försäkra sig om att det är öppet finns en uppdaterad Facebooksida. Just idag, påskdagen, när inlägget publiceras är det stängt, men öppnar imorgon igen.

Alltid intressant att studera gamla klasskort. Jag läste på och fann att det fanns några lärarinnor som arbetat på skolan under många år. Undra om de kom ihåg ”alla” sina skolbarns namn efteråt och deras färdigheter och personligheter? Minns du dina skolkamraters namn?

På bottenplan huserar Café Skolhuset och butiken. Annars är den gamla skolbyggnaden idag ett företagscentrum.

Efter det att vi kommit ner från den härliga utsikten på Östergarnberget kunde det varit skönt med ett besök i tandläkarstolen… förlåt. Menar såklart britsen hos massören Peter. 😉

Ett minne från förr står parkerat utanför.

Vilken trevlig tur vi hade till Östergarnlandet. En oas med en personlig atmosfär som vi uppskattade.

19 tankar på “Skolhuset i Östergarn kyrkby

 1. Bra att skolhuset fortfarande används även om det är för andra ändamål än tidigare. Många gamla skolbyggnader är stora och rejäla och det finns möjligheter för all sorts verksamhet där. Kram

  Gilla

 2. Så fint att det gamla skolhuset fortfarande används även om det är till andra aktiviteter.
  Klart att jag minns vad mina klasskamrater hette. Så gammal är jag inte 😉

  Ha en fin påskdag!

  Kram

  Gilla

  • Där verkade vara fullt med olika sorters aktiviteter på ovanvåningen. Konstigt att jag inte tog trappan upp och tjuvkikade. Antagligen var jag mer laddad för ”trapporna” upp till Linnéutsikten.
   Du är såklart riktigt ung. Jag tycker det lättare med dem som jag gick tillsammans med upp till nian. Sedan blev det väldigt många grupper från norr till söder. Kanske berodde det på att jag tog i lite extra. I Borås hann jag med att gå i alla sex femton-grupperna inom ett par månader. Mina signaturer på det gemensamma veckopapperet var fixade ofta redan på onsdagen. Sedan kunde jag ta helg och ge mig ut på äventyr. Skönt att vara ledig fyra dagar.
   Kram från en ovanligt tyst påsk

   Gillad av 1 person

   • Men det håller jag med om. Jag gick i samma klass från åk 1-9 så självklart lärde man känna varandra väl då. På gymnasiet var det väl ganska så konstant men på juristlinjen var det precis tvärtom. Nu gäller det att hålla reda på eleverna i stället 😉

    Kram

    Gillad av 1 person

 3. Ja det är trevligt där i skolhuset bra idé att låta det leva vidare i ny tappning och kaffe ☕️ det är ju aldrig fel. Som vanligt inspirerande foton.

  Gilla

 4. Vilken lyx att få ha sitt företag i en sån miljö! Fint med tornet! Men du, skolplanschen! Den ovanför hyllan med kopparna! SUCK! Den vill jag ha.

  Min bästa vän samlar på kaffekoppar, hennes man tycker att hon ska samla på nåt som man kan stapla:)

  Jodå, jag minns mina klasskamrater, även om jag skulle vilja förtränga några av dom. Låter hårt men så är det.

  Hur är det med Solveig? Mår hon bättre?

  Gilla

  • De som har sina företag kan både fika och äta lunch där. Njuta av fin utsikt. Ta en promenad på rasterna.
   Svårt att stapla kaffekoppar så det blir fint och säkert.
   Sorgligt med de kantiga minnena. Trist att det ska behöva vara så.
   Hon har fortfarande feber och håller sig inomhus. Hon som längtat efter sitt påsklov och våra döttrar. Vi hade planerat att göra en härlig mix av inomhus & utomhusaktiviteter på öjn. Det är bara att gilla läget. Just nu känns påsken 2022 som att blivit lurad på ”konfekten”.
   Hoppas du är nöjd och belåten efter turnén runt.

   Gilla

   • Så tråkigt att bli snuvad på sitt påsklov!

    Idag är de som var dumma mot andra mig fullständigt likgiltiga men jag vill inte träffa dom. Jag var inte utsatt själv men jag har mycket svårt att stå bredvid och titta på så när man står upp för nån får man ibland själv en släng av sleven. Förhoppningsvis har de mognat.

    Nöjd, belåten och väldigt mätt blev jag efter turnén!

    Gilla

   • Förstår att du inte bjuder in dem först till något trevligt.
    Ibland tittar jag i backspegeln och ser gamla saker i nytt ljus. Visst gjorde jag insatser på mitt sätt, humor och ”vilseledning” kan lösa problem för stunden, men problemet sitter mycket djupare än så. Tror ändå inte att jag hade mognaden att lösa upp. Det var ett ansvar som de äldre/vuxna borde kontrollerat på ett mycket bättre sätt.
    Vad bra. Då är du tankad för framtiden.

    Gilla

 5. Såklart att ni gillade kaffekopparna!
  Gamla skolhus kan användas till mycket. Bra de inte står tomma.
  Klart jag minns vad mina klasskamrater hette! Alla lärare också.
  Hur mår S nu?

  Gilla

  • Det är alltid spännande att se vilket urval som finns. Jag tycker det blir helt olika upplevelser av att dricka kaffe ur olika koppar.
   Visst är det gött att de får fortsätta ljuda av liv och rörelse.
   Vilket minne du har. Var rädd om det.
   Feber som inte gett med sig. Matlusten givetvis inte som vanligt. Krafterna sinat. Precis som det ska vara när man varit riktigt dålig. Än så länge har jag bara haft ont i halsen till och ifrån. Jag har fått hålla till godo med ensamcykelturer sista dagarna. Helt annat än vad vi hade planerat. Bara att gilla läget och göra det bästa av det.

   Gillad av 1 person

 6. Jag gissar att det står. ” Min son älska undervisning allt ifrån ungdomen så skall du vishet fina intill ålderdomen.”
  Snygg folkskola i den Engelska stilen ,-) Siluhetterna var en mycket bra idè!
  Jag kommer ihåg mina klasskamraters namn, hade turen att ha de bästa klasskamrater som finns genom alla åren i skolan ,-)
  Mycket trevligt ställe verkar det vara.
  Hoppas Solveig mår bra igen och att döttrarna kan komma vid ett tillfälle som ligger nära i tiden !
  Förstår hur ni längtat! KRAM Primrose

  Gilla

  • Du verkar vara en fena på ”gammelsvenska”. 🙂 Där kanske din man hade gillat att besöka och fika.
   Det låter härligt att läsa. Tänk om alla hade haft de ljusa minnena. Själv hade jag också tur. Men visst såg jag viss form av mobbing.
   Nej. Det gör hon inte. De har bokat både flyg och färja under några olika tillfällen under sommaren och sensommaren. De turerna har vi vetat om länge. Alltid viktigt att vara ute i god tid när det gäller högsäsongen. Det viktigaste är att de trivs med livet där de bor och är friska.
   Kram, Bosse

   Gilla

 7. Där har jag fikat. Fina vänner bodde inte så långt därifrån, men valde att flytta tillbaka till S-holm, då det blev ensamt på vintern – synd för oss. Har också tagit kort på siluetterna. Härligt att höra om alla kreativa människor. Hur var det med Bosse och Solveig och kaffekoppar?

  Gilla

  • Vad synd att de inte bor kvar. Är man van vid STORA staden är det såklart en rejäl skillnad under lågsäsongen här. Det finns för och nackdelar med det mesta.
   Vilken utsikt det var däruppe förra måndagen, när vi var där.
   Det var en intensiv och väldigt rolig tid att tänka tillbaka om. Förstår fortfarande inte hur vi vågade och orkade. Vi har gjort så mycket tillsammans sedan vi var skolkamrater på Bibliotekshögskolan i Borås. Det galnaste är än så länge såklart att verkställa min svärmors stora önskan. Visa upp alla hennes fina samlingar. Synd hon inte fick se Lidéns Samlingsmuseum med egna ögon och få gå runt där och kvittra och berätta för intresserade besökare om ”allt”. Just nu hade jag gärna suttit på vår inglasade balkong och njutit av en solnedgång på Bjärehalvön. Allt har sin tid. ❤ Hoppas du haft en fin Påsk.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s