73. Östergarn kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Det finns extra mycket sorg omkring denna lilla 1200-tals kyrka ute på vackra Östergarn. Först brandhärjades den svårt av svenskarna 1565, under Nordiska sjuårskriget. Sedan plundrades den av ryssarna både 1715 och två år senare.

Kyrkan saknar torn och har därför en takryttare från 1700-talet. I den hänger kyrkklockan.

Predikstolen är från 1700-talet. ”Taket” visas på underbilden.

Krucifixet i altaruppsatsen är från 1200-talet. Övriga delar från 1700-talet.

Dopfunten av sandsten med den danske kungen Christian IV:s namnchiffer är från 1600-talets början.

Tjugofyra namn får jag det till på minnestavlan. Den kändaste är troligen prosten Lars Nilsson Neogard. Med hjälp av hans kraftfulla ledning återställdes den förfallna kyrkan.

Vad är rättvisa? Undra om alla i sittande skaran levde rätt och var ofelbara? Mina tankar tvivlar starkt.

I minneslunden står denna sten. Havet ger och havet tar.

Tänkvärda ord:
”Själen tillhör evigheten
kroppen är blott
dess tillfälliga bostad”

11 tankar på “73. Östergarn kyrka

  1. Fin kyrka, inte alltför prålig! Jag skrattade åt mig själv när jag kom på mig med att tänka TV4 när jag såg dopfunten.

    Igår kväll fastnade vi i en gammal miniserie på Öppet arkiv om Lasse-Maja (från 1971, tre avsnitt) och han blev dömd bl a till kyrkoplikt och fick sitta och huka under gudstjänsten och sen be om förlåtelse. Jag tänkte faktiskt då att jag undrar jag hur ” rena” resten i församlingen var….

    Gilla

    • Nu fattar jag. Inte konstigt alls. 🙂
      Jag minns att jag sett de där avsnitten om Lasse-Maja. Det blir lätt sådana tankar när jag läser/ser något sådant. Det verkade vara extra lätt att döma de i lägre rang. Undra hur många gånger äkta sladder bar skulden till att rykten spreds. Trots att sanningen skvalpade en bit bort och försvann längre och längre bort från vad som egentligen hänt.

      Gilla

  2. En fin liten kyrka med många vackra detaljer. Det rosa fönstret med duvan är så fint.
    Jag tvivlar också på det. Det var nog många välbärgade som kanske inte hade det renaste samvetet som kom undan med en hel del skulle jag tro. Jämlikheten var inte vad den borde varit.

    Kram och god söndag!

    Gilla

    • Minns det som ett trevligt besök i somras. Återkommer gärna till de trakterna igen. Mitt emot kyrkan ligger en plats som vi ska besöka. En gammal skola som syns på någon bild. Där ska vi fika och känna av den gamla ”lärohistorien”. Bakom finns en trappa upp till en utsiktsplats och vandringsled.
      Kram

      Gillad av 1 person

  3. Bilden med duvan och dopfunten gillar jag, men den där ”bänken” har jag inte mycket till övers för. Skenheligheten fanns redan då och inte har den blivit bättre. Kram

    Gilla

  4. Pingback: Linnéutsikten | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s