Katthamra gård

Det fanns ingen adel på Gotland. Det närmaste var kalkpatronerna som drev kalkindustrin på ön. De gyllene åren var på 1600-talet och några århundraden framåt.
På 1600-talet byggdes huvudbyggnaden och flyglarna till denna kalkpatrongård, som fick namnet Katthamra gård. Under 1700-talet tillkom magasin och lada. Under nästa århundrande tillkom även en övervåning på huvudbyggnaden. Invändigt finns tjusiga väggmålningar i empirestil.

Den kändaste ägaren till Katthamra gård måste ha varit den kända och ökända affärsmannen Jacob Dubbe. Men det var hans svåger, köpmannen Axel Hägg, som stod för förändringen till en vacker och omtalad herrgård. Under ungefär 150 år ägde familjen Hägg Katthamra. Två barnbarn till Axel gjorde karriärer som arkitekt, konstnär, amiral och marinmålare. Deras namn var Axel och Jacob, med efternamnet Herman. Det var Jacob som var amiralen och även en av Sveriges mest kända marinmålare.

Det är jaktgudinnan Diana som du ser håller koll på gårdsplanen.

1951 såldes allt till Svenska turistföreningen, som började driva ett vandrarhem på gården. I modern tid är Katthamra gård i privat ägo. Givetvis finns det rejält med regler att följa. För både huvudbyggnaden, flyglarna, ateljén, hönshuset, dasset m.m. är klassade som byggnadsminnen. Om något viktigt förändrades skulle det bli kackel i hönshuset. 😉

14 tankar på “Katthamra gård

  • Innebandy. Tyvärr stod det fel tid i vår tidning. Men det gjorde inget för det stod 0-0 efter första perioden. Sedan fick jag se 6 mål i andra. Om några dagar är det match på hemmaplan i Visby. Den får du inte missa. 😉 Snart dags för mig att åka dit och ta min fjärde spruta. Men det dröjer kanske en månad dit. Jag har inte åldern inne.
   Kram, Bosse

   Gilla

 1. Jag håller med Znogge…vad i all världen handlar det om? …men sen såg jag svaret. Jag ska ta min fjärde spruta i slutet av månaden. Du satte griller i huvudet på mig med korsordsmästerskapen. Nu tänker jag bara på olika teman. Fast det är alltid bra att var ute i god tid, så tack förpåminnelsen. Kram

  Gilla

 2. Jag gillar at huset är i privat ägo ingen för det ökar garanterat möjligheterna för att det bevaras på ett fint sätt!

  Hmm… Hur kom jag in i bilden 😉

  Önskar en finfin fredag!

  Gilla

 3. Tack för titten på det fina huset. Ser att ni har vår. Här har det snöat 1 dm inatt och blåser så man knappt ser ut. Jag hade hoppats på lite vårväder i helgen. Vi kan inte ta oss ut idag och vi brukar handla på byn och äta lunch varje fredag men det sket sig idag.

  Gilla

  • Det var vårkänsla när vi åkte den rundan och tog kortet för några veckor sedan. Nu är det riktigt aprilväder. Igår var jag inte ute. Idag? Tror inte det.
   Synd att ni inte kunde åka iväg. Nästa vecka hoppas jag ni har det bättre vädermässigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s