Byggdes samman med muren

Precis i början på Rackarbacken ligger detta gula hus. Bakom huset finns något mycket intressant i ringmuren.

Självklart var vi nyfikna på att ta trappan upp och in, men det var en tidig söndagsmorgon. Nu vet vi att den lockande stentrappan finns där.

Det är den höga byggnaden i tre våningar bakom huset som är i vårt fokus. Enligt dendrokronologiska dateringar uppfördes byggnaden omkring 1255. Visst är det häftigt att den är äldre än ringmuren. Äldre byggnader som låg i den utstakade sträckningen byggdes samman med muren. Troligtvis skedde det, i detta fall, på 1280-talet.

Byggnaden kallas för Mynthuset. Men ingen vet säkert att det präglades mynt i huset. En del vill att det istället ska benämnas Tullhuset. Orsaken är att det ännu längre tillbaka i tiden fanns tullar på just denna plats.

Här stod vi på Östergravar förra vintern. Mynthuset till vänster och Nordertorn längre ner i backen.

14 tankar på “Byggdes samman med muren

  • De kände ett stort hot från omvärlden. Det räckte inte med det enda höga Kruttornet, som hade skrämt fiender från början. Vilken brokig historia ön har bakom sig. Idag läste jag igenom två intressanta ungdomsböcker om Gotlands historia. Rejäla glansår, krig, svält, digerdöden. En riktig berg och dal bana story.

   Gillad av 1 person

 1. Jag blir alltid så förvånad över hur gammalt allting är där hos er. 1200-talet är ju väldigt länge sedan. Här finns ingenting så gammalt. Tror att den äldsta kyrkan som finns här är från 1500talet men vår kyrkklocka är väldigt gammal från 1200-talet så det måste ju funnits en ädlre kyrka någon gång.

  Gilla

  • Det såg så ut. Men det kan röra sig om någon/några som bor där bara några veckor om året. En del hyr ut sina bostäder. Det gör flera hos oss med. Jag tror inte jag vill ha några här, även om vi skulle befinna oss på fastlandet. Tänk om någon tjuvläser svaren till bloggtävlingar. 😉
   Kram

   Gilla

  • Jag har skrivit tidigare om Rackarbacken och om vilka som bodde precis i början på den. Rackaren var hjälpredan till bödeln som bodde strax intill Norderport. Jag hade nog inte vågat bo på den marken i det huset en blåsig och mörk höstdag. Min fantasi hade fått utlopp. 🙂
   Kramigt från ett mörkt och snöigt Visby

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s