Prästänget Vidangar i Silte

Vi hade tidigt på morgonen tagit exteriörfoton på Silte kyrka. Sedan blev det tvärstopp. Orsaken var att vi var mer morgonpigga än kyrkvaktmästaren. Istället såg vi av en slump ett prästänge längs en mysig väg.

Solveig sjönk ner på knä och fotade gullvivor och Sankt Pers nycklar. Själv försvann jag iväg, med fel skor på fötterna, på egna äventyr.

Min älskade fru brukar minsann veta hur en slipsten ska dras. 😉

Jag har alltid haft svårt för att motstå spännande svängar i naturen. Vill veta vad som finns bakom krönet. Solveig har mer än en gång sagt att hon borde ha mig i ett koppel. Här var hennes räddning att det blev geggigt under mina lågskor och jag vände tillbaka.

Vi insåg förra året att Sankt Pers nycklar är en av Gotlands allra vanligaste orkidéer. Den verkar trivas överallt. Igår när vi var på en tur norr ut såg jag den flera gånger vid vägkanten. Överlag måste jag säga att det ofta är väldigt vackert längs vägdikena. Bäst är det att vara passagerare. Då kan blicken stanna kvar ”lite” längre. 😉

En bandtun omger änget på tre sidor. Det hävdade änget ägs av Havdhems församling och sköts av Silte Bygdegårdsförening.
Hälsans stig heter stigen som jag gick en bit av. Vid ängsboden fanns grill, bord och bänkar som alla får nyttja. Hoppas alla tackar med att ta med sig sitt ”skräp” hem och sköter sig som gäster alltid borde göra.

12 tankar på “Prästänget Vidangar i Silte

 1. Ännu en härlig tur och så vackra orkidéerna är!
  Ja, man kan ju hoppas att folk har vett att ta med sig skräpet hem. Ibland verkar det vara lite si och så med det tyvärr…

  Kram och god lördag!

  Gilla

 2. Vad skiljer ett bandtun från en gärdsgård? Är det dialektalt bara? Jag förstorade, vred och vände, jämförde med våran gärdsgård men hittar ingen skillnad.

  Skräpet ja, att det ska vara så jobbigt att ta med sig hem! Dessutom är det ju lättare än när man bar dit det då det oftast varit mat och dryck i skräpet.

  Gilla

  • Kärt barn har väldigt många namn. Både när det gäller det ena och det andra. Solveig reagerade också på ordet eftersom hon använder gotlandstun. Jag valde denna gång en stor myndighets, på öjn, benämning. (Länsstyrelsen) Vackra är de i alla fall. Tillägg: De har olika namn på änget också. 🙂

   I detta änget var det fint. Men under min morgonpromenad, som jag njöt väldigt mycket av, såg jag helgkvällsskräp. Sedan vet jag inte hur mycket fåglarna är skyldiga. Jag frågade ett par som nekade bestämt. 🙂 Tror faktiskt att de stora fåglarna är väldigt skyldiga på denna plats, nära havet.

   Gilla

  • Nu började jag skriva helt fel. 😉 Tänkte på i morse.
   Det är svårt med tanke på att hon kan ligga kvar på nästan samma ställe en lång stund och jag måste bara se vad som finns runt… Hade jag haft på de andra skorna, som låg i bilen, hade jag garanterat fortsatt en bit. Men detta änge var bara en bonus.

   Gillad av 1 person

 3. Ha ha ja svängar på en väg eller stig gör en nyfiken, jag säger ofta till min man, bara runt hörnet, när han vill vända, för att jag blir nyfiken på vad som finns där ,-)
  Söta gullvivor, som blommar här nu. Bra att din fru vet hur en slipsten ska dras ,-)))
  Sankt Per nycklar, är en vacker blomma, vilken färg
  En trevlig Helg önskar jag!
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Jag är likadan. Det är bara det att ibland tar aldrig hörnen slut. Det verkar som den kan föröka sig. 🙂
   Kvinnor är listiga. Men jag skulle inte klara mig utan er. 🙂
   De är vackra och finns i flera kulörer och även i vit färg. Men vi vill se andra arter så vi kan ”redovisa” nummer tio i den kategorin.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Det är trevligt med de gotländska ängena. Detta var en bonus som vi inte kände till. Men i fredags var vi i två planerade. Det första blev vår favorit. Trots att vi inte hittar andra orkidéer än Pers tusentals nycklar. Ingen av dem tycks leda oss till en sort, den tionde.
   Synd den inte trivs hos er.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s