Sveriges största vindkraftspark

Vi körde ner mot Nisseviken och vek vänster på en ”sommarstugväg”. När grusvägen tog slut var det inte svårt att välja höger – ner mot havet. Målet var att fika vid ett av Gotlands nästan 200 fiskelägen.

Numera heter fiskeläget Grundården. Men i äldre folkmunnar kallas det för Grunnar, Västergrunn och Grundårdi.

Det finns en lång pir som förvaltas av den ideella föreningen Grundeårdens hamnförening. Jag läste att det är viktigt att hålla enslinjen och att gå nära pirnocken för det finns ett grund i pirens förlängning. Det där var ”grekiska” för mig som kom med bil. 🙂
På medeltiden jagade man säl på Näsudden.

Vilken flax vi hade. Det såg ut att dra ihop sig till ösregn. Istället kom solen på ett lagom långt besök och vi hann fika och njuta vid ett bord. Solveig hann dessutom ”macra” Sankt Pers Nycklar.

Hela Näsudden är ett flackt och öppet landskap som på hösten drar till sig mängder av flyttfåglar. Perfekt plats för att bygga upp en vindkraftspark. Kanske inte så snyggt för ögat. Men bra för framtiden.
Här har jag zoomat in en ensam fiskestuga. Det kan röra sig om Bodudd som endast har en strandbod.

15 tankar på “Sveriges största vindkraftspark

 1. Jag undrar om vindkraft verkligen är så bra för framtiden. De genererar inte så mycket som de borde.
  Men det var fina lägen med fina bodar. Jag har inte varit vid några bodar i år. Känner att jag saknar det. Får reparera skadan i helgen om det inte ösregnar hela tiden!

  Gillad av 1 person

  • Jag är inte expert inom området. Men gamla ”smutsiga” metoder skulle jag inte vilja gå tillbaka till.
   De mindre kända är svåra att hitta ner till. Men här var det körbara grusvägar och bra sikt. Då är det snart läge för premiär för dig – tycker jag. 🙂 Såg att det såg regnigt ut på kartan på många ställen. Här skulle det vara fint hela dagen. Jag är beredd med nybryggt kaffe, kameror, stativ m.m. Nerpackat och påläst. När S kommer hem med fikagott från Norrgatt, efter jobbet, bär det iväg på lite nya vägar och bara nya stopp. Om vi tar kustvägen hem får jag en dos hav också.
   Hoppas du får en fin helg.

   Gillad av 1 person

 2. Ibland har man extra tur, när det ser mörkt ut och så kommer solen och med den värme, lagom till fikat! ,-)
  Vindkraftspark på rätt ställe för där lär det väl kunna blåsa rejält.
  Vackert och mysigt med fiskeläge och så många det finns.
  Hur de byter namn, många gånger är ett gammal namn väldigt charmigt.
  Du gör fin reklam för Gotland, tänk om alla dina bloggvänner kommer och tältar , hyr stuga….i sommar ,-)))
  Ha en härlig Helg. KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Det gäller att ha flax ibland. Det brukar jämna ut sig i längden.
   Jag är förtjust i gamla fiskelägen. Synd att det ibland är svårt att hitta ner till dem. Det finns ingen att fråga på fånen.
   En härlig kombination. Ha trevligt och dela med sig till andra kända & okända läsare/besökare. Vem vet? Någon kanske tackar oss någonstans. För ”Den lilla blå” börjar bli kändis. Alla vet vem apan är. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Jag har alltid tyckt att det måste vara höjden av lycka att äga en sjöbod/fiskestuga! Hoppas de som gör det uppskattar dom. Jag tyckte det var så mysigt när jag tittade på Saltkråkan med bodarna. Sen har jag ju sett nån deckare där det legat lik och annat mysigt i boden och Emelie Schenker i Saltön hade det som kärleksnäste.

  En väderkvarn vore annars fint, det behöver inte vara en speciellt stor, oklart vad jag ska ha den till. Jag har försökt få sambon att bygga en egen liten ruin längst ner i trädgården men det har inte varit prio ett. En liten ruin med ett fönster stående på glänt överväxt med rosa klätterrosor. Visst vore det nåt! Gissa vad fönstret skulle ha för färg…. 😂

  Gilla

  • Det börjar närma sig mörker så jag försöker tänka på Melker, Tjorven och söta Malin. Lätt hänt att tankarna glider över på hemskheter.

   Små väderkvarnar är gulliga. Helst med vingar. Om ett tag hoppas jag ruinplanen klättar upp till prio ett.
   Jag gissar på BLÅ. Rätt eller rätt? 🙂

   Gilla

 4. Vackra är vindkraftverken inte och vi har ju ett gäng med sådana ute i sundet. Frågan är hur mycket de genererar men självklart måste vi tänka i nya och klimatsmarta banor.
  Önskar er en god tur med fint väder!

  Kram

  Gilla

  • De har svårt att hämta hem skönhetspriser. Jag vill inte ha dem på fina platser vid kusten. En svår ekvation. Mitt förslag om att ha dem vid ishavet eller i Sahara kommer aldrig klubbas igenom. 😉
   Det blev jättebra. Förutom att det som var första skälet inte hände. Beror antagligen på att en Instagram-vän visat bild från annat år. 🙂
   GRATTIS till det fina priset som jag såg på fånen. Är T mallig tro.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s