Jakten på årets första Anemone hepatica

I helgen som gått var det dags för oss att ge oss ut för att se om även vi kunde hitta några bevis på att årets första var på gång. Ett par bilder i vår tidning hade fått oss att förstå att det skulle kunna vara dags. Anemone hepatica var Linnés namn på denna lilla skönhet. Läser på nätet att Linnés namn bytts ut till Hepatica nobilis och att nobilis betyder ädel, förnäm. Det namnet tycker jag passar den alldeles utmärkt.

Vi valde Åhsbergska hagen. Dels för att det är nära dit och dels för att vi visste att de brukar finnas i mängder just här. Vi valde att ta stigen till höger.

Det som är så härligt med just denna plats är att det alltid är grönt, året om. Det är en speciell känsla, som att gå in i en sagoskog. Murgrönans blad har klätt in de flesta trädstammarna och även marken har fått sin beskärda del.

1-0 till Bosse. Det var han som hittade de första. Lite fusk, eftersom han gick före mig på stigen… Vädret var inte det bästa så de såg rätt frusna ut där de kurade ihop sig. Men likväl, en blåsippa är alltid en blåsippa. Min absoluta favorit bland blommor!

Det nya macroobjektivet hade fått stanna hemma så den gamla kameran fick göra så gott den kunde för att komma nära. Vi hittade blåsippor som trotsade vädret på flera olika ställen. Alla var ungefär lika små och hopkrupna och vi kunde bara ana oss till deras skönhet. Men vänta bara, om ett par veckor…

Vi gick vidare och njöt av att vi kommit iväg ut. Murgrönan är också vacker…

… och vår gamla kamera gjorde sitt bästa för att få mig att förstå att inköpet av ett nytt objektiv egentligen var helt onödigt… 🙂
Numera är det Bosse som får stå och vänta på mig. Ibland tappar jag till och med bort honom eftersom han vandrar vidare medan jag kryper in någonstans för att få till den rätta bilden. Som tur är hittar vi alltid tillbaka till varandra igen. ❤

Text och foto: Solveig Lidén

26 tankar på “Jakten på årets första Anemone hepatica

 1. Blåsipporna till trots … men de översta bilderna knockade mig helt. Dom ger mig känslan av att stiga rätt in i en sagoberättelse. Vilken otroligt vacker stig. Tänk att kunna vandra i grönska under vinterhalvåret.
  Och så de söta blå … vilken glädje är när man hittar de första. Och dom gifter sig fint med murgrönans blad. Tänk när backarna lyser blå om några veckor och du kan testa macrot. Här far lite snö i luften nu men jag hoppas att det inte blir något av det på marken. Jag längtar också efter de blå men än så länge lyser dom med sin frånvaro. Men snart så …

  Kram och skön inledning på veckan!
  Anita

  Gillad av 1 person

  • Ja det är en speciell känsla att gå omgiven av gröna trädstammar. Jag har aldrig tidigare sett så mycket murgröna som här på Gotland. Men så är det också vår landskapsblomma. Vi längtar jättemycket efter varmare vindar och en blå himmel. Förra veckans storm med inslag av snö kändes som ett steg åt fel håll. Men nu kan det bara bli bättre och bättre. Önskar dig en fin fortsättning på veckan!
   Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Blåsippor ser jag nästan aldrig. Det saknar jag verkligen.
  Härliga bilder! Att Bosse får vänta på dig, det skadar väl inte. Bara han inte irrar iväg på egna äventyr🙄😉

  Gillad av 1 person

 3. Blåsippor är en favorit så jag njuter av dina bilder. Måste gå ut och se om mina är på väg.
  Det finns spårlinor som är 25 meter och då kan du ha koll på var Bosse är😏😍

  Gillad av 1 person

 4. Underbara bilder Solveig! Blåsipporna är verkligen fantastiska vårblommor … och så kul att de stod där och väntade på er!
  Hoppas de tittar fram här också inom en snar framtid!
  Ha det gott!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja de slår det mesta. Kanske för att de dyker upp när man börjar tröttna på vinter och kyla och bara längtar efter att det ska börja växa något ur den dystra marken. Hoppas att du snart får njuta av dem där du bor.
   Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 5. Åååå det känns länge innan vi får blåsippor här uppe, i maj skulle jag tro. Det är för mycket snö kvar här i Jämtland. Och vi brukar få räkna med att det alltid kommer något bakslag av snö i april också.
  De är så söta. Tillsammans med dem och tussilago så är det vår. Härligt.
  Ha en fin vecka. Kram Katarina.

  Gillad av 1 person

  • Vi får hoppas på en tidig vår i Jämtland i år. Som en kompensation för pandemin. Och så skippar vi eventuella bakslag. Tänk om vi kunde bestämma sådant 🙂
   Fast det är kanske tur att vi inte kan det. Naturen sköter sig nog bäst utan vår inblandning. Det är i alla fall hoppfullt att vi vet att det kommer att bli vår… även om du får vänta ett tag till.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Vilken härlig skog och visst blir det så fint när murgrönan klär in träden och gör dem gröna året om. Blåsippor ser jag i princip aldrig här. Lite synd för de är så fina.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Nej blåsippor fanns det inte så gott om när vi bodde i Skåne. Vi brukade åka till Benestads backar, en bit utanför Ystad, för där fanns de. Jag förknippar dem mest med min barndoms hage. Dit gick vi ofta och plockade alla sorters vårblommor.
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Eftersom han har bättre lokalsinne än jag så gör jag klokast i att leta upp honom. Man vet ju aldrig om jag hittar tillbaka till bilen…
   Ja det finns mycket att glädja sig åt i naturen, alldeles gratis dessutom.

   Gilla

 7. Blåsippan är så väl värd att vänta på. Men hur jag väntar så finns inte längre de blå backarna att finna där jag bor. Allt för sura marker numer, gissar jag, där de tidigare bredde ut sig.
  Det är fint att komma nära med kameran, blir alltid spännande foton. Extra fint är det att hitta tillbaka till varandra igen.

  Gillad av 1 person

  • Så tråkigt att blåsippsbackarna inte längre finns att beskåda där du bor. Har för mig att det är kalkrik mark som de gillar. Trist när något som är fint försvinner på grund av att förutsättningarna förändrats och samtidigt lite skrämmande. Vad gör vi med vår natur…?

   Gilla

 8. Härligt, det är viktigt att hitta tillbaka till varandra.
  Trevlig promenad som jag fick följa med på, via bilder, tankar och fantasi.
  Håller med dig om blomman, Visst är den vacker.
  Jag trodde nästan att Blåsippan skulle bli Sveriges nationalblomma, men så blev det den Lilla Blåklockan.
  Vackra bilder du har tagit och kameran har skött sig också, på ett utomordentligt sätt.
  Tjusig trolsk skog, där kan fantasin få flöda och Bosse kanske försvinner en stund på egna äventyr.
  Sköt om er och kram till er båda.

  Gillad av 1 person

  • Ja om man skulle vilja bli inspirerad till att skriva sagor så vore det en bra idé att sitta i Åhsbergska hagen och skriva. Det är lätt att tänka sig in i att ett litet troll skulle kunna komma smygande bland murgrönan. Ser fram emot att komma tillbaka dit när det blivit lite varmare. Det brukar vara en fin mix av blått, gult och vitt på marken.
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Ja och vilken tur att den gav utdelning. Jag var ganska motvillig till att ge mig iväg eftersom jag inte var säker på att vi faktiskt skulle kunna få se några blåsippor än.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s