Medeltida trappgavelhus

Det var när Solveig traskade iväg mot Kränku, för att bland annat köpa vårt favoritkaffe från ”kaffekalendern 2020”, som idén föddes. Plötsligt såg jag något intressant som stack upp över taket. Istället för att stå utanför och frysa en kvart kunde jag snabbt…

… förflytta mig upp och nerför backarna och se hur många medeltida trappgavelhus det fanns i omgivningen. Men trots att det verkade tomt och öde kunde en hård plåtbil komma farande på gatan och föraren tog ingen hänsyn till att en proffsfotograf mitt i gatan står. 😉

De är så vackra och jag blir så sugen på att få komma in i något av dem. Nu ska vi se om jag kan hitta några byggnader som har en annan färg.

Vilken utsikt det måste vara mot havet och trafiken därute på sjön, från översta fönsterna.

Det ser hemtrevligt ut att gå in på gården och parkera cykeln.

Tro det eller ej. Jag hann tillbaka i tid för att se hur Solveig spanade åt olika håll på Hästgatan. Sedan tog vi en ”ny” gränd ner till Almedalen. Parken har en charm under alla årets månader.

Idag kom Solveig hem med två nya böcker om Gotland, som jag ska läsa & bläddra i senare ikväll. Först ska vi se veckans ”Superstars” avsnitt, som spelades in på flera härliga platser på Gotland förra året. Synd att de sveper så snabbt med kameran. Lite långsammare och fler hade kunnat njuta och längta efter att få komma hit. Min lösning är suverän i all sin enkelhet. Skippa alla reklaminslag, som tenderar att bli längre än programbitarna. Ja, ja. Jag vet varför det finns reklam. För utan reklam så skulle kasinospelsugna personer ha en massa pengar över och programledarna och produktionen bakom ”Lyxfällan” hade blivit arbetslösa och jag hade gått upp i vikt med tanke på att jag under tiden fixar en massa bestyr och återkommer till soffan när jag hör de magiska orden. ”Programmet presenteras av gotlanduppochner.com” 🙂

20 tankar på “Medeltida trappgavelhus

 1. Sicken eländig chaufför! Ingen hänsyn alls!

  Ja det är ju inte direkt något man funderar över, husgavlar, men så fina de är! Fönstret högst upp på gula gaveln ser väldigt inbjudande ut!

  Gilla

  • Jag förstår inte. 😉 Det saknas på flera av de smala gatorna trottoarer. Inte så konstigt att det inte är tillåtet att köra bil där hur som helst eller när som helst på året. Vi brukar mer än 99 ggr av 100 ggr sätta bilen utanför eller cykla dit. 99.9 % alltså. 🙂

   Det är mest på Gotland och i södra Skåne som jag sett det på medeltidshus. Glimminge hus besökte vi många gånger.
   Den utsikten skulle jag inte sagt nej tack till.

   Gilla

   • På Glimmingehus har jag varit när jag var en mycket liten Blomsterböna, snarare ett bus-frö, så kommer inte ihåg så mycket mer än de där gluggarna som stack ut från övervåningen. Min far sa att det var toaletter men jag tror att det kan ha varit där man häller ut kokande olja på fiender. Jag har inte en aning och har aldrig kommit mig för med att googla. Vet inte vad som är värst att få i huvudet.

    Gilla

  • Jag tror jag en gång såg bilden snabbt fånga/svepa vårt stora hus på långt håll. Det tog inte mer än 2 minuter för mig att cykla ner till stället som deltagarna bodde på. Då gick det under namnet Ripagården. Vilka storys jag hörde om gubben som hade bott där i många år. Eller skrönor. Samtidigt som vi flyttade dit blev huset sålt till två svenskar som bodde i London. Spännande att följa vad som hände och se förändringarnas vind. Färgvalet stack ut. Kvinnan kom en sommarkväll och besökte vårt museum. Hon var riktigt trevlig.
   Duellen för att åka ut ligger närmare vårt nästa boende i andra landskapet. Den osynliga gränsen går runt Hemmeslöv. Ibland känner vi knappt igen oss. De klipper ihop som de gör i Superstars. Vet du ex. var de sköt med lerduvor? S hörde ett namn som vi snabbt tappade och förmodligen gick upp i rök. 🙂
   Hovs Hallar var min oas när jag behövde ta en paus. Minns mina tusentals timmar nere i vårt stora källarplan på 160 kvm under de inledande intensiva månaderna. Då längtade jag efter ljus och vackra vyer. Efter lunch brukade jag då och då unna mig det. Kan det vara så att äventyrsprogrammen följer våra fotsteg? Vi borde fått ta del av vinsten. 😀

   Gilla

   • Det borde ni fått! Ni som visat vägen.
    Nej, jag vet inte alls var de är, har inte varit i Hovs hallar på 20-30 år. I Båstad har jag bara hämtat och lämnat till discon. Så jag känner inte igen något. Riktigt dåligt! Men fina vyer måste jag säga att det är!

    Gilla

 2. Självklart borde bilen stannat så att du hade kunnat ta dina bilder i lugn och ro. Du utnyttjade i alla fall tiden väl när S var inne och handlade 😀 Visst är det extra roligt att se program där man känner igen miljöerna.

  Kram

  Gilla

 3. Härligt tema, trappgavelhus. Gillar denna arkitektur, som finns i många Hansastäder, men annars ganska sällsynta.
  Ni har så många fina hus Visby, så kul att se!
  Ha det bra!

  Gilla

 4. Där känner jag igen mig! Trappgavelhus är verkligen fina, de väcker mycket fantasi hos mig.
  På Kränku finns yngste sonens favoritte, tackolov kan vi få tag i det hos återförsäljare här i huvudstaden också. Minns när Kränku var synonymt med Guteblandning, många tesorter har tillkommit sedan dess!

  Gilla

  • Jag gissar på att du varit på Kränkü många gånger genom dina sommarvistelser. Flera gånger har jag insett att Gotland och Visby hade passat mig som handen i handsken att växa upp i under barn och ungdomsår.
   Tur det finns återförsäljare. Undra om de har åf i grannländerna också.
   Det finns många sorter att välja på, både när det gäller kaffe och te. Därför uppskattar jag de två olika kalendrar vi köpt de två senaste decembermånaderna.

   Gillad av 1 person

 5. Så vackra bilder på blåsippor och murgröna i förra inslaget. Nog blir jag lite avundsjuk när jag ser hur murgrönan klättrar. Planterade murgröna förra sommaren som nu rådjuren skalat av nästan varje blad på – undrar hur mätta de blir på några små blad. Men vintern har varit svår för dem – jag köper nya. Reklam på tv kan vi vara utan tycker jag. Det är så dålig reklam och alla dessa kändisar som ställer upp på det. Det är klart att de får bra betalt. Mycket vackert huset med den ockrafärgade fasaden. En färg man ser mer av i Danmark och Tyskland.

  Gilla

  • Trist med din plantering. 😦 Rådjuren är söta att titta på, men oj med bus de ställer till med när de rör sig närmare och närmare människors trädgårdar.
   Oftast vägrar jag bli dumförklarad och se samma saker om och om igen. Solveig ropar när det är dags igen. Hon har tagit upp en gammal hobby och stickar i TV-soffan. Jag som vill ha en totalresa genom en film vill inte ha ett hackande av filmremsorna. Men hade de ringt mig och undrat om jag var sugen på att göra reklam för… 😉

   Snart är våren här. Då får ni ta en tur till ön. Det står på min app att det ska bli +11 grader tisdag och onsdag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s