Vackert men halt

Vi passade på i söndags att ta oss ner innanför muren, för att få till några snöbilder. Efter att ha parkerat vid Solveigs arbetsplats valde vi att pulsa i snön på kullarna, istället för att gå på de isiga gångarna. Det saltas inte på Gotland och sandas inte överallt. Invånarna är vana att ta det piano.

Nu är den 3440 meter långa ringmuren en vacker sevärdhet. För länge sedan var detta ett hotfullt område att befinna sig på.

Innanför muren finns de mysiga gränderna som är vackra året om. Den här gången gick vi mycket sakta. Linsskyddet var på kameran under de halkiga, försiktiga stegen.

Här insåg vi att, akuten skulle varit alltför nära, det inte var tänkbart att ta sig ner och upp. Skylten varnade också för det. De gör inget åt kyrktrappan. Hänvisar istället till Finntrappan lite längre söder ut. Eftersom vi ändå skulle nå de ”fotoobjekt” vi var ute efter gjorde det inte oss något.

Solen fanns bakom oss. Framför oss var det väldigt mörkt på himlen mot norr. Runt omkring oss kretsade flera flanörer. Mitt ”skidskyttesvartansiktsskydd” fick sitta kvar under hela tiden innanför muren. Osäkrast var det på marken.

Den vackra Lau kyrka fick i söndags nummer femtio bland bloggens medeltidskyrkor. Fotona från Domkyrkan skulle inte gå att få med i ett enda inlägg. Därför kommer vi att ha två inlägg, med uppdelningen; exteriör och interiör. Nummer femtiofem har S:t Maria tilldelats. Läggs in i mars.

Undra hur många biljoner bilder som tagits från Kyrkberget och promenaden längs klinten? Ända in på 1830-talet gick kor och betade här på klintens grässlänter. Först i början av 1900-talet låg betesmarkerna utanför ringmuren. Nu är det fint att bo häruppe. Förr var det sjömän och hantverkare som huserade här.

Vi hade gått igenom Dalmansporten på hitvägen. Efter att ha glidit omkring bland gränderna på Klinten var vi tillbaka på Norra Murgatan. Mitt mål var att se och fota två speciella hus som ligger på gatan. Det är inte så dumt att vara påläst. Allt får en ny dimension. Synd vi inte kunde få komma in i husen. Ett av dem var till salu för ett tag sedan. Mer om det i 1-2 blogginlägg i framtiden. 😉

För att variera oss tog vi Brunnsporten på tillbakavägen. Dessutom kunde vi skaffa oss ännu fler bildmaterial till kommande inlägg. Vilken ynnest att ha nära till allt sevärt. Men nu lockade varmt kaffe och en av Solveigs nybakade chokladbiskvier. Farligt goda. ❤

30 tankar på “Vackert men halt

 1. Det blir väldigt vackra effekter av solsken mot en hotfull himmel … och så snö därtill. Här har solen lyst med sin frånvaro och nu är det regn på väg så den lilla snö som kommit kommer att smälta. Men då njuter jag av en härlig promenad i Visby. Jag hoppas att inte bara linsskyddet var på utan även halkskydden på skorna. Jag har rejäla halkskor (Icebug) med broddar under hela sulan. Går stadigt på isgatorna och springer längs gångvägarna med Lucy som älskar vintern. Men trappen … den skulle jag inte försöka mig på, bra att ni avstod. Njuter av alla bilder. Den på gränden är härlig för att inte tala om den med soffan. Vilka mustiga färger. Och den som är under ”soffbilden” med alla brokiga husgavlar och ruiner … ljuvlig.
  Och så måste jag säga att jag blev imponerad av att Solveig bakar chokladbiskvier. Det brukar inte vara lätt att få till. Det vattnas i munnen …

  Ha en fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Egentligen var första tanken att sticka iväg tidigt efter frukosten och lägga in detta på den nya kategorin ”Morgonpromenad i Visby”. Men det var minus nio grader och det var sköna plusgrader i sängen. 🙂 Min app har stämt bra sista veckorna. Det var sol mellan 9-12. Sedan bara inåt landet.
   Visst är det lite trist att snön inte kan få ligga kvar några veckor. Vi ska få regn och 5-6 plusgrader de närmaste dagarna.
   Vilka bra skor du har och vad säkert under dem. Lucy behöver inte tänka på sådana mänskliga problem.
   För den som kommer till Visby/Gotland för första gången är detta en bra startplats för att kolla in läget uppifrån.
   Hon gjorde en sats under jullovet. De var lika goda, men betydligt mindre än dessa. Hade du sprungit förbi i dina tuffa icebug kunde du fått smaka.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Vilka härliga vinterbilder från Visby och ni har fått mycket mer snö än vad vi har. Även om solen inte var framme så blev det ändå så fint. När det är snö är det säkrare att pulsa i den i stället för att gå på en hal trottoar. Så gör jag alltid när jag är ute med hundarna. Vis av skadan får jag tyvärr tillägga…

  Kram

  Gilla

  • Hade vi åkt iväg längre bort och lite inåt ön skulle vi fått se betydligt mer snö. Redan imorgon kan allt vara borta i Visby. 5-6 plusgrader och regn de närmaste dagarna. Synd. För det finns två platser till jag vill nå när det är vinterfint. Men jag vill ha en säker vägsträcka dit. Kanske får vi fler chanser senare denna säsong.
   Hoppas du har lika bra skor som Anita skrev om, över här. Kullerstenar är vackert men extra luriga på vintern. Du känner såklart igen typen av miljö. Inga vanliga trottoarer framför gatuhusen, som förhoppningsvis är skottade. Men i Ystad var det heller inte bra där vi bodde. Fast en del bodde året om i sin villa skötte de inte trottoaren. Är det inte samma regler längre? När jag bodde hemma brukade jag skotta äldre grannars bitar. Skulle någon råka illa var det ägaren som åkte på skulden. Det retade mig att jag var tvungen att gå ut i gatan i Ystad framför deras hus. Ändå sa jag inget när jag mötte dem på mina promenader. Demonstrerade säkert bara lite på mitt vis. 😉
   Trist när man måste gå omvägen via vis av… Det har hänt mig också – allt för många gånger i livet.
   Kram

   Gilla

 3. Då harni också fått lite snö. Här är det fortsatt vintrigt, men det ska börja töa sägs det. Jag gillar inte alls att gå på hala vägar eller trottoarer. Så jag håller mig helst inne. Det där med trottoarplikt undrar jag också över. Varför sköter folk inte det? Det ska man göra, iallafall i vår kommun.
  Härliga vinterbilder och hembakta chokladbiskvier är inte fy skam.

  Gilla

  • Sista veckan har det legat kvar. Men imorgon kommer regn och plusgrader att ta över. ska hålla i sig ett tag. Jag gillar heller inte det hala längre. Men lusten att få till lite bilder vinner. 🙂
   Det ska man säkert göra i hela landet. Men fler och fler gör se de själva vill och ingen vill/vågar säga till högt om reglerna.
   Tack. De ligger i min låda i frysen så jag hoppas de är till mig. 😉

   Gillad av 1 person

 4. Visby är väldigt vacker i vinterskrud. Jag har också icebug skor och dom är väldigt bra när det är isigt.
  Gränden ser så mysig ut och utsikten över Visby med ruinen i mitten är mina favoriter.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Nu börjar jag bli riktigt nyfiken på de där skorna. Undra om Minton också kör med dem. 🙂
   Det är inte så ofta vi sett Visby i vinterskrud. Jag hade gärna sett Gotland i vinterskrud men det lockar inte att köra ut på vägarna – om man inte måste.
   Utsikten däruppe är ett perfekt ställe för att insupa Visby.
   Kram

   Gilla

 5. Åh, så fint att se Visby i vinterskrud! Mycket vackra bilder och det måste vara magiskt att stå däruppe och bland annat blicka ut över takåsarna.😍
  Ja, så galet halt det kan bli! Det är liksom det trista med växlingarna vintertid.
  Visby är verkligen vackert!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det är en av mina favoritplatser i Visby innerstad under alla årstider. Vyn härifrån mot solnedgångar är… ❤
   Det negativa med att bo vid en kust i södra Sverige. Fram och tillbaka med temperatur och nederbördsart.
   Innerstan är vacker på flera sätt. Många andra svenska mindre städer har kvarter som är minst lika fina,
   Kram, Bobo

   Gillad av 1 person

 6. Tänk hur olika det ser ut i vårt avlånga land. Om det gick skulle jag gärna dela med mig av snön, vi har mer än vad vi behöver.
  Och jag förmodar att det lär komma mera.
  Det brukar snöa ända till april. När man som mest längtar efter vår och sommar.
  Fina bilder 🙂 Väldigt idyllisk även på vintern.
  Visst är det roligt när man har samma intressen? Det blir så mycket trevligare att göra saker tillsammans 🙂
  Kram Katarina.

  Gilla

  • Det skiljer mycket mellan de olika landskapen. Vad gulligt. Du får gärna skicka ner rejält med snö så distansen till isen blir längre. Det finns flera platser som jag vill se och fotografera med mycket snö. Sedan hoppas jag det är okej att du tar tillbaka all snö i slutet av februari. För då vill jag leta efter blåsippor. .)
   Tack ska du ha. 🙂
   Visst blir det. Vi har både gemensamma och olika intressen. Ibland går de in i varandra. Det som jag uppskattar mest är att vi har mysigt och roligt tillsammans.
   Kram, Bosse

   Gilla

 7. Så vackra vinterbilder från Gotland, jättevackert. Dit kommer jag ju aldrig att komma vintertid , så kul att få se.
  Halkigt, jag det är otäckt, en granne halkade igår och kunde inte stå på benen efter det. Fy man får vara försiktigt, en hink sand på magen ,-) eller icebugs ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Vi hade heller aldrig sett ön med snö innan vi landade här på riktigt – och inte ”bara” var här på semester.
   Det går verkligen blixtsnabbt att tappa fotfästet. När jag var liten såg jag mest spänning i det och tyckte nästan det var roligt. Då landade jag mjukt. Nu har gubben mer respekt. Undra om jag mognat? 🙂 Vilken bra idé att hänga en hink sand på magen. 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Förstår att det är lite ovanligt med snö även om det är lite. Här har vi en meter och man lovar 40 cm till innan imorgon. Det har varit runt 30 grader kallt nu i en hel vecka och jag fryser och eldar och fryser och mår dåligt både till kropp och själ. Nu är minsann mitt bloggnamn inget att ha. Det ska vara lätt att leva men det är det minsann inte nu. Det är ett rent helvete.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s