Kastalbacken i Lau

Strax norr om den fina kyrkan finns en plats som i folkmun kallas för ”Kastalbacken”. Här finns en spännande ruin som är sammanbyggd av två delar.

Den äldsta delen uppfördes under 1100-talet och är numera en rest av en kastal. I bottenvåningen finns två lika stora rum. Båda rummen har haft tunnvalv. I ena rummet gjordes senare en öppning för en spis. I väggarna syns nischer efter väggskåp. I murvägen utanför rum två syns rester efter trappan som ledde upp till kastalens övre våning.

Under 1200- och 1300-talet byggdes den yngre delen. Därmed tillkom fyra rum och en dörr.

Orsaken till förändringen var att prästen flyttade in i prästgården. Rum tre blev en hall. Fjärde rummet har invändigt haft putsade väggar. Spår av ett draperi, målat i svart, gult, rött och blått på putsresterna upptäcktes 1935 vid en restaurering. Rum fem var ett kök och rum sex var ett förråd. Det finns även rester efter en senare tillbyggnad av förrådet. Om den var vit eller svart är troligen preskriberat. 😉

På informationstavlan kan du vid ett besök läsa på ”gammelsvenska” om en inventering från 1594.

Själv insåg jag att Solveig kanske undrade vart jag tagit vägen. Vi var nämligen på väg in i kyrkan när jag avvek en ”kort stund”. 😉

Fotnot: Besöket i Lau kyrka finns i förra blogginlägget. Vilken läcker sockenkyrka.

6 tankar på “Kastalbacken i Lau

  • En uppgift som jag läste om innan vi åkte till Gotland på semester var att de från Lau pratade den mest svårtydda gotländskan. Under den resan åkte vi dit och jag funderade på att trycka ner rutan och fråga någon om vägen till Närsholmens fyr. Men antagligen fegade jag ur eller såg inget bra ställe att stanna bilen på. För jag fick inte höra dialekten. Ibland är det bra att inte förstöra skrönor. 😉
   Tack ska du ha

   Gilla

  • Förr kom hon med mer hot. ”Nu försvinner du ingenstans utan att…”
   Okej. Det hände ibland att jag medvetet ställde mig bakom henne för att se vad som skulle ske.
   Oftast hände det när hon var i klädesaffärer. Jag gled iväg. Hittade en betydligt intressantare butik och ännu längre fram runt hörnet och några kvarter bort skymtade jag… 🙂
   Det ska finnas fler ”ruinsamlingar” i närheten med intressant fakta efter moderna utgrävningar. Om vi hittar dit finns en härlig utsikt över vidderna och Laubukten. Det sistnämnda går jag lätt igång på. Går det att beställa en tidig vår?
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s