Tjuvarnas klocka

Vid Ganns ödekyrka finns även en klockstapel och klocka, som tidigare var uppställd intill det lilla kapellet vid kriminalvårdsanstalten i Lärbro.

Stapeln byggdes av anställda och interner. Sedan frågade biskopinnan Yvonne Anderberg någon på Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna, om de kunde tänka sig att skänka en klocka.
De fick sin gåva och invigning skedde 30 maj 1964.

32 år senare lades anstalten ner. Stapeln och klockan donerades till Lärbro församling, som tyckte att en flytt av klockstapel och klocka till Ganns kyrkoanläggning skulle vara en god idé.

Idé blev till verklighet. 26 april 1997 skedde en ny invigning på en ny plats. Kanske var någon av byggarna från 1963 på plats. I min önskedröm var det en intern som bytt livsspår och livnärde sig som urmakare och guldsmed. Vid sin sida hade han en vänlig och söt fru från Hemse och tre välartade barn. ”Pappa! Varför kallas den för tjuvarnas klocka?”

10 tankar på “Tjuvarnas klocka

    • Den här kom som en överraskning när vi kom dit. Sådant tackar jag inte nej tack till. Imorgon bitti vill jag gärna ta några snöfoton i ett orört Visby. Undra om det går att önska nattpudersnö. Är bara lite skraj att vi ska göra var sin vurpa på kullerstensgatorna. Det var en vägg som räddade mig förra vintern.

      Gilla

    • Det var en trevlig ”bieffekt” på den utflykten. Jag uppskattar kombinationen av påläst planerat och improvisation. Ju mer jag läser på om Gotland ju mer stopp vill jag besöka. Det ena föder det andra. Det är en helt fantastisk ö med korta avstånd mellan varierande smultronställen.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s