48. Ganns ödekyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby.
😉

Gotlanduppochner har precis börjat sitt tredje år. Då tycker jag det är passande att visa den tredje och sista av Gotlands ödekyrkor.

Solveig är mest förtjust i de ”vanliga” medeltida kyrkorna. Själv brinner jag mycket för Elinghem, Bara och Ganns ödekyrka. Deras öden fascinerar mig med sitt stänk av sorg och vaga historia. Min fantasi får därmed en chans att ta sig olika slingrande stigar.

Kyrkan uppfördes under 1200-talet och har stått öde sedan någon gång på 1500-talet.

Tyvärr finns det få och knapphändiga uppgifter om kyrkan som ligger i Lärbro socken, inte långt från Hångers källa, en naturoas som lades in på bloggen förra året.

Vilken osis att dörren som vi försökte öppna var stängd. Tur nog gick det bättre på andra sidan.

Kanske är Ganns den bäst bevarade av de tre ödekyrkorna. Ruinen består av kor, långhus och torn.

Kyrkan fortsatte att användas även efter den blev ruin och…

.. kyrkan används fortfarande, bland annat till bröllop.

Fönsteromfattningen är ett av bevisen för att kyrkan började byggas vid 1200-talets mitt. Tornet kom till sist, troligen vid seklets tredje fjärdedel.

Här ser du ovanliga kapitälen.

Det finns en sägen om när biskopen Israel Kolmodin skulle hålla högmässa här på midsommardagen 1692. Kolmodin hade kommit hit i allt för god tid. Därför valde han att promenera till Hångers källa. I den vackra lunden fick han inspiration till psalmen Den blomstertid nu kommer. Kanske gick han som vi gjorde in och ut genom grinden. (Där behövs det lite extra fantasi) Visst är korsen på grinden både läckra och passande till denna vackra ödekyrka?

24 tankar på “48. Ganns ödekyrka

  • Jag hoppas slippa se ett tak på de tre ödekyrkorna. Personligen tycker jag ex. det är fult och stör det fina intrycket från Kyrkberget över Visby ”innegård”, när mina ögon noterar ett rejält ”låtsastak”. Samtidigt hade jag självklart gärna sluppit bli sommarregnsdyngsur, om jag betalt rejält för en biljett till en konsert som jag sett fram emot. Helst skulle jag velat haft sensommarkvällsvarmt och en klar himmel med tusentals stjärnor. Samtidigt som jag njöt av sång och musik. Hm. Det går inte att få allt.
   Tack ska du ha. Spännande Tour de ski ”inomhus” och utomhus smygande omkring med var sin stor kamera på Galgberget.

   Gilla

 1. Intressant att läsa. Tänk att den har kunnat stå kvar där så länge. Jag förstår att kyrkan är populär för bröllop. Det blir verkligen annorlunda än i en modern kyrka. Ha en fin helg.

  Gilla

  • Du hade säkert gillat att besöka de tre ödekyrkorna och låtit din fantasi släppas loss rejält.
   I ”rätt väder” skulle jag kunnat tänka mig att gifta mig där. Men oj. Jag är visst redan både gift och lyckligt gift. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Ganns ödekyrka har jag aldrig besökt, men det ska nog bli av endera dan. Ja, inte nu mitt i vintern förstås, men fram på vårkanten. Den verkar vara värd ett besök!
  Ha en skön söndag och en god fortsättning på 2021!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Då kan du kombinera med Hångers källa och passa på att ta vägen via Elinghem ödekyrka. ”Trion” ligger nära varandra. I ”rätt väder” är det en trevlig tripp.
   Tack ska du ha. Lite ljusare upplever vi världen utanför. Det har snart gått två veckor åt rätt håll när det gäller den biten.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 3. Så vacker och så mystisk och med ett stänk av sorg. En känsla jag får fast jag bara ser den på bild. Den skulle jag vilja se i verkligheten. Här är det massor med snö och jag sitter och gruvar mig för att gå ut för det är 13 grader kallt. Ved måste jag i alla fall ha in. Hoppas att vi snart får bli som vanliga igen och träffa vänner och kramas och dansa och resa runt och se på fina saker.

  Gilla

  • Du hade säkert älskat att se alla de tre ödekyrkorna och jämföra dem med varandra. Mystiken och sorgen finns med i mina tankar också.
   Du får gärna skicka hit lagom mycket och fem minusgrader så vi kan åka ut och ta fina vintermotivfoton.
   Du har allt ”några” veckor framför dig då du får kämpa mot väder och snö. Men det du nämner hoppas jag ska bli verklighet till sommaren när alla fått sina två stick. Tills det får vi drömma och försöka ta det försiktigt med kontakterna.

   Gilla

 4. En snygg ruin! Får man säga så? Och ”den blomstertid” har sina rötter där, intressant. Måste sättas upp på ”besöka Gotland”-listan. Kollar kartan. Nu.

  Gilla

  • Det tycker jag allt. Alla tre ödekyrkorna är fina. Jag hoppas de får stå kvar i många hundra år till. Hångers källa ligger inte långt ifrån Ganns ödekyrka. Inte heller Elinghems ödekyrka. Planen för 2021 är att hitta minst lika många trevliga stopp som vi gjorde förra året. Det är en fantastisk ö med många möjligheter för alla.

   Gilla

 5. En vacker kyrkoruin med högt i tak … i synnerhet nu. Korsen på grinden är fina. Nästa gång jag hör ”Den blomstertid nu kommer” sjungas kommer jag att se framför mig hur Israel Kolmodin gick där och fick sin inspiration. Av någon dunkel anledning är kyrkan bekant och får mig att fundera. Jag har besökt Gotland en enda gång för många, många år sedan och då följde jag med på en utfärd som bland annat gick till en ödekyrka. Kanske var det den här. Det var innan kamerans tid så inga bilder finns.

  Ha en fin söndag kväll!
  Kram Anita

  Gilla

  • Det är 33,3 % chans att det var denna. Elinghem ligger heller inte långt ifrån. Vänta lite. Kan det stämma? Innan kamerans tid. Då bör Anita vara… mina tår och fingrar räcker inte till. När togs första kortet? På 1800-talet. Du milde tid. Du måste vara massor av år äldre än Dagny. Varför är du inte med på TV och alla premiärer tro och hur kan du ta så bra foton. Lite darr borde det varit på fingrar och händer.

   Nu har vi både sol och lite snö. Utanför fönstret ser jag tre grabbar som har snöbollskrig. Om jag skulle passa på och… 😉
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

  • Vår idé om att försöka hinna med att besöka alla medeltida kyrkor är både kul och intressant.
   Ett besök på Gotland och Fårö kan vi verkligen rekommendera. Trots att våra första egna inte var några höjdare.
   Tänk vilka bilder och minnen du skulle komma hem med. Sedan gäller det såklart att ha tur med väder om man är turist och är här en begränsad tid.

   Gilla

  • Den är fin. Alla tre ödekyrkorna tillhör mina favoriter. Skulle gärna sett dem med snö på sig. Men de saltar inte på ön och då blir det lite läbbigt att köra bil dit.
   Tack ska du ha. Jag ser inte fram emot att bli lämnad ensam om några dagar. Men vi brukar komma in i den nya vardagen rätt snabbt. Sedan har jag alla mina vänner på Tour de Ski. Jag måste vara en av få svenskar som håller tummarna extra för Jessica Diggins från USA. På herrsidan hoppas jag Cologna vinner för femte gången. Men där finns en ryss som verkar vara oslagbar. Gillar Minton också skidor? 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s