Själsöån


Vi var på väg mot en ny plats på en hemtam ort – Själsö.

Istället för att köra ner till fiskeläget stannade vi till en bit innan. (Asfalterad parkering på höger sida.)

Vad skönt det var att lämna hettan för en stund och kliva in på en spång i naturreservatet som bildades 2008.

Syftet med att bilda ett naturreservat var att skydda havsöring och rödlistade arten flodnejonöga. Själsöån är Gotlands bäst dokumenterade vattendrag när det gäller havsöringens livshistoria. Ser du några fiskar? Först såg vi ringar och hörde lätt plask bakom våra ryggar. När vi studerade det grunda vattnet såg vi fler och fler små havsöringar.

Spångarna byttes 2019 ut mot nya, breda och riktigt fotvänliga gångbroar. Här och var finns avstickare mot bäcken. Väldigt trevligt och pedagogiskt planerat.

Plötsligt såg jag brovakten med sitt stora bevakande träöga. Jag swishade några riksdaler så han blev nöjd. 😉

Minns när jag cyklade och plockade björnbär med min äldsta dotter på Hovs Hallar. Nära bostaden växte de rikligt på Bjärehalvöns smultronställe HH. Här återstår veckor innan bären är på plats. Men det syntes spår av att tidigare besökare njutit av vinbär. Antagligen har det för länge sedan funnits bostad och trädgård längs ån.

Brännässlor är finast på avstånd.

Naturens konstverk kan komma till på skilda sätt. Undra om det finns konstnärliga och estetiska insekter? Eller är det bara en bisyssla? 😉

Ett tjusigt trassel av skägg av någon sorts lav.

En senare fas av, timotej?

Vad spännande det ska bli att återkomma hit under senhösten för att se havsöringen leka i betydligt mer vatten och studera den åliknande flodnejonögan som kan bli 50 cm lång och suger sig fast i… vi spar det läbbiga till nästa gång. 😀

25 tankar på “Själsöån

 1. Ännu en härlig utflykt för er del. Jag hoppas att kameran får följa med vid nästa besök så att vi får se bestarna i vitöga 😉

  Kram och god onsdag!

  Gilla

  • Jag noterade att de höll på att greja där förra året och forskade lite på egen hand. Nu passade det bra efter vi ätit gott uppe på ¨bageriet med utsikt över havet. Vilken kontrast det var att kliva in i en spännande ”naturdjungel”. Skuggan var behaglig med tanke på att värmen var intensiv den morgonen och det blåste knappt, vilket är ovanligt här. 🙂
   När kameran INTE är med händer det alltid något spännande. Tur mobilen kan täcka upp. 😉 Jag har noterat att upplevelsen går att beskåda oktober-december.

   Tack ska du ha. Idag är det topp när det gäller resande till ön. Strax över 61 000 FLER människor. Annars är vi drygt 59 000 fast boende. Vi kommer inte att göra oss ärende till innerstaden. 😀
   Kram

   Gilla

 2. Vilken exotisk plats. Och visst såg jag de små havsöringarna på bilden. Såg direkt också brovakten. Vilket span han hade med sitt stora öga. Tur han tog emot betalning via swish. Ser fram mot ett återbesök senare i höst.

  Ha det fint på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Ibland är det nära till exotiska platser. Vi har varit nere vid det fiskeläget flera gånger. Äntligen tog vi en paus här. ❤
   Han var riktigt snäll. Först var jag rädd att han skulle börja krångla. Ängsligt kastade jag en blick bakåt för att kolla flyktvägar. 😉 Dit kommer vi att åka igen under hösten.
   Tack ska du ha. Idag är det "toppdagen" på ön. Över 61 000 extra besökare här just nu.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Glad att vi äntligen gjorde ett stopp där. Det var också min favoritbild.
   I söndags var vi inne i Klinte kyrka. Det skulle visst vara något i kyrkan senare. Blommor vid varje bänkrad. En man kom ut och hejade. Efteråt åkte vi upp på berget och fikade. Först hade vi cyklat på Tofta skjutfält. Måste passa på när det är öppet även denna sommar runt Blåhäll.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. För mig kan det läbbiga helt utgå.
  Härliga bilder med vackra växter och blommor.
  En sådan tur skulle falla mig i smaken. Detta att gå på den fina spången, spana in omgivningarna och undra vad som döljer sig bakom nästa krök.
  Kolla ner i vattnet och upptäcka fiskar och så bara njuta.
  Jag är inte så modern att jag har swish, men han kanske tar kontanter.
  Svaret på din fråga. Joo, det är bara en bisyssla, men en vacker sådan.
  Sköt om dig.
  Kram!

  Gilla

 4. Så glädjande med denna utflykt till ännu en av alla platser jag inte hade hört talas om och inte heller besökt.
  Naturreservat har vi en del här i närheten och jag tycker tanken är väldigt god. Viktigt att bevara naturen och dess framtid.
  Jättefina bilder från ett vackert grönskande landskap på Gotland.
  Kram

  Gilla

 5. Vilken fin utflykt! Tänk så många vackra naturreservat det finns i vårt land, igår besökte jag ett i Blekinge, vid Listersjön, tillsammans med min son.
  Vad gäller brännnässlor kan jag bara hålla med, avstånd gärna med kameran i hand eftersom fjärilarna brukar gilla dem.

  Ha det fint! Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s