42. Viklau kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

I mitten på Gotland ligger Viklau kyrka som kanske är mest berömd för något kyrkan blivit av med. I 800 år hade ”Viklaumadonnan” av trä suttit i kyrkan och ”skrivit” konsthistoria, både inom och utanför Europa. Församlingen ville ha ny värme i kyrkan och sålde skulpturen för 5000 kr till Statens Historiska Museum i Stockholm 1928.

Inredningen är i huvudsak från 1700-talet.

Men det vackra triumfkrucifixet är troligen från 1170-talet.

Altaruppsatsen av trä tillverkades vid 1600-tales slut, men målades först 1735. I mitten kan noteras att tavlan saknar bildframställning. Är istället ersatt med ett bibelcitat.

Kopian betraktas som välgjord. Har du vägarna förbi ”Historiska” kan du själv jämföra.

1737 gjordes dopfunten av sandsten, som är rikt reliefprydd. Vi har plåtat scenerna; De sörjande systrarna Maria och Marta och när Kristus lyfter locket av Lasarus kista.

Predikstolen anskaffades under Fredrik I:s tid och målades samma år som altaruppsatsen.

Vi saknade kalkmålningar på väggar och tak. Nu känns kyrkan en aning för kal. Eller så beror det på att vi blivit bortskämda i andra sockenkyrkor.

En fin minneslund får avrunda.

Tänkvärda ord:
”Kanske i ett större mörker
skall du finna, vad du söker,
kanske i ditt eget hjärta
skall du hitta hem.”
Bo Setterlind

 

 

10 tankar på “42. Viklau kyrka

  1. Altaruppsatsen är så vacker. Dopfunten är bland de finare du visat med vacker utsmyckning.
    Känns lite kal utan målningar men ändå vacket.
    Kramar från oss

    Gilla

  2. Även om man inte är religösa – som vi – så kan man verkligen uppskatta att kyrkorna här finns kvar. Även om man föredrog värme istället för gammal ”konst”. Under åren har ju så mycket förstörts av såna som inte gillar att det gamla finns kvar, eller av att byggstenar i kyrkor t.ex. behövs för att bygga upp annat…..
    KRAM/Susie

    Gilla

    • De flesta på den tiden tänkte kanske inte flera hundra år framåt. Det gör egentligen inte jag heller så ofta. 😉 För då blir jag lätt mörkt till sinnet.
      Här på Gotland är det ett annat tänk än på fastlandet. Vilket jag uppskattar. Sedan finns det givetvis ”motståndare” av olika personliga skäl. Oftast handlar det om money.
      Kram Bosse

      Gilla

Lämna en kommentar