Minner om en produktiv tid


Gotländsk kalksten har använts som byggnadsmaterial sedan urminnes tider. Fram till mitten av sextonhundratalet ägdes kalkbrotten av enskilda bönder.

I östra delen av Lergrav naturreservat står denna gamla kalkugn.
I bakgrunden kan du se den smala överfarten till världsomtalade Furillen. Just i den stund jag tog fotot hade jag aldrig rullat över till Håkan Nessers hemtrakter. Då visste jag inte att vi skulle köra fel och att internet funkar dåligt runt Lergravsviken.

Undra vilka kända byggnader i Visby och på Gotland som ”grundades” just här?

Kortet togs via bilfönstret, nere från vägen. Tankarna gick till att kalkindustrins arbetare bedrev husbehovsfiske i Lergrav fiskeläge, som visades i förra blogginlägget.
Nu började det kurra i våra magar. Dags för frukost utan fisk. 😉 Godsakerna dukades fram på en filt i Furillens naturreservat. Varför smakar det mesta – bäst utomhus? Tänk att det kan bli minst lika bra när bilen kör vilse. 😉 Husken finns kvar till nästa besök i de otroligt vackra trakterna. 

18 tankar på “Minner om en produktiv tid

 1. Mycket sten, vackra platser, historia, ljuvliga blommor, hav och imponerande byggnader.
  En salig blandning mellan sött och salt 😉 Alltid lika trevligt är det. Och vi får tacka och bocka för att du lägger ner så mycket tid för att delge oss ditt/ert intresse. Kram Katarina.

  Gilla

  • Den här ön bjuder på så många sevärda ”rätter på bordet” att jag bara vill se mer och mer.
   Jag gillar att läsa på innan. Det blir mer valuta av allt. Samtidigt får jag massor av idéer till eget skrivande.
   Tack för besöket.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Jaha, jag har visserligen hört talas om gotlänningar frön Sudret som kört fel på norra ön – men jag har haft lite svårt att tro på det!? .-( Eftersom jag är utrustad med ett otroligt bra lokalsinne så har jag svårt att förstå det. Men å andra sidan kommer jag inte ihåg folks namn även om jag träffat dom 20-30 gånger – vilket naturligtvis kan vara lite problematiskt. 😦 Ansikten och röster däremot ingår tydligen i lokalsinnet….. *fniss* 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • För mig var det bara en enda väg att köra. Väg och väg. Fullt av små eller stora gropar. Problemet var en skylt som visade åt hållet vi kom från. Täckningen var noll när S tog upp telefonen för att få hjälp. När vi ändå vänt var det lika bra att åka över till Furillen och inta frukost. Nästa planerade stopp var platser på nästa udde. Nu har vi flera bra skäl att återvända till denna trakt som vi uppskattade rejält mycket. 😀
   Jag har också börjat tappa namn. Lite läbbigt. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

   • Furillen tillhör ett av våra favoritbadställen! Vi brukar åka till en vik där inga andra badar och där det bara är en massa sten. Men går man i vattnet – om det inte är några vågor för då är det knepigt att komma upp igen – så är det sand direkt. Så där har vi varit massor av gånger. Vi har även badat på insidan – alltså sidan mot Gotland på en otroligt häftig badstrand, eller rättare sagt två stränder med ett litet rev emellan. Då tröttnade Penny, vår dåvarande hund, och började gå hemåt så det var bara att sluta bada….. 🙂 🙂 😦
    KRAM/Susie

    Gilla

 3. Sten är vackert, jag älskar sten!
  Ni hittar så mycket av intresse.
  Det brukar bli bra när bilen kör fel ,-))
  Vi har upptäckt flera fina platser tack vare det!
  Trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Det stämmer. Där är han född och där jobbade han som lärare.
   Hans flytt från ex. storstäderna Berlin, London och NY till Furillen borde vara en kulturkrock. Jag ser fram emot att utforska Furillen. Funderar på att ta in på hotellet någon natt. Men nästa gång bär det iväg åt ett annat ”håll”.

   Gilla

  • Som jag njöt av dina personliga och fina inlägg från er resa hit 2018. ❤
   Vad duktig din pappa måste varit. Kul att få se de två motiven. 😀
   Kul att jämföra med ställen vi varit på också. Sedan få en glimt av ställen jag längtar efter att besöka. Jag hoppas det blir en fin sommar och vi får vara friska.
   Kramis

   Gillad av 1 person

   • Det var bra jobbat av dig att ta dig igenom inläggen. Tack för det fina besöket hos mig 😀
    Jo, pappa var duktig … och produktiv. Jag är väldigt stolt över honom 😀
    Ja, vi får hoppas på en fin och frisk sommar ❤

    Gilla

 4. Mycket här är helt nytt för mig men Furillens naturreservat har jag besökt ett par gånger för mycket länge sen och under den tiden jag var med skolelever på lägerskola på Gotland. Minns också att t.o.m. jag badade här i slutet av augusti.
  Kram!

  Gilla

  • Här är känt för att vara kallt i vattnet på försommaren och för att värmen finns kvar i det blöta en bra bit in på hösten. ”Den femte årstiden” kallar de det för.
   Kram
   Ps. Förstår att du har flera minnen kvar från lägerskolan på ön.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s