Kräklingbo prästänge


Du som tillhör sällskapet som deltagit i månadsbildstävlingen i maj, känner igen översta bilden. De tio svaren är på plats i inlägget liksom aktuell tabell.

I Kräklingbo änge ligger den gamla eken nere. Annat var det på färgfotot i min bok från 2006. Då står den präktiga, imponerande fridlysta eken rakt upp. Fortfarande är den klassad som ett fridlyst naturminne. Man tror att den passerat 800 år. Det var i februari 2008 som en storm blev för tuff för eken. (Där har du några av facitsvaren) 😉

Detta var inget planerat besök. Vi råkade köra fel i jakten på ett speciellt naturreservat. Har du hört frasen ”köra fel” nyss? 😉 Vi fick istället se ”ett vitt hav” och gullvivor. Om vi kommer tillbaka om några veckor finns möjligheten att se mandelblom, solvända och svartkämpar. Styr vi då fötterna mot de skuggiga delarna av änget kan vi njuta av liljekonvalj. Två olika orkidéarter växer i änget under en period. Orkidéer älskar vi och har inomhus året om sedan flera år tillbaka.

16 tankar på “Kräklingbo prästänge

  • Helst när bilen tvingas ta en bit omväg. 😉 Men ibland önskar jag att vi spikat vissa saker på första försöket. Men vissa saker vill de antagligen inte ha för mycket folk till. Inga parkeringar. Smala gropiga ”vägar” m.m. En terrängjeep skulle behövts här.
   Kram

   Gilla

 1. Så fina bilder, Gotland har sina fina ängen som sköts väldigt fint och är välbesökta. Tänker på (och sjunger) – Nu grönskar det i dalens famn nu doftar äng och lin ….. och naturligtvis – Den blomster tid nu kommer ….. som Isac Kolmodin skrev vid Hångers källa en mycket fin plats. Tack för att du visar så många fina platser och bilder

  Gilla

  • Vi är så glada för dessa välskötta ängen. ❤
   Hångers källa har vi besökt som turister. Vi ska åka dit igen och skriva om det på bloggen. Då ska vi slå två flugor i en smäll. Besöka den tredje ödekyrkan – Gann. I lördags var vi första gången vid Elinghem ödekyrka & änge. Just då kom solen fram och det var vindstilla. Underbart ställe. <3.. Fikat hade vi gjort vid ett annat änge en bit därifrån.
   Tack för att du tar dig tid och besöker bloggen. 🙂

   Gilla

 2. Det kan vara ett riktigt trevligt äventyr att köra fel. Det har vi själva varit med om 🙂
  Den där trädstammen var riktigt häftig 😀
  Kram

  Gilla

   • Det mest troliga är väl att ni som bor där ute hittar den först.
    Vi var väldigt sugna att åka över i sommar igen, men det får vänta som så mycket annat i dessa tider. Förhoppningsvis kommer det fler år. Kanske nästa sommar är mer lovande …
    Kram

    Gilla

   • Vi har inga planer på att byta ö denna sommar eller köpa båt. 😉 Läste igår att båtresorna till Gotska Sandön och Lilla & Stora Karlsö är inställda. Undantag de som har egen båt, som får pröjsa till tillsyningsmannen. Men den där lilla ön som går att komma till via bil är jag sugen på att besöka längre fram när det går att kombinera med orkidéer. Såg Asunden på håll förra helgen.
    Kram

    Gilla

 3. Ibland kan ju ”fel” bli helt ”rätt”!
  Här är det så illa att vi har så mycket att göra i trädgården att dom få timmar vädret tillåter att man kan vara ute då ”måste” man göra lite nytta. Och orkidéer har vi i diket utanför; i år är det två plättar med ”Perres klysingar” som dom heter på söderslang….. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s