Det vackra samsas med det enkla


I väntan på att vi skulle skriva på bostadsrättskontrakt sommaren 2018, gick vi in i en affär och köpte en almanacka inför 2019. (6 månader i förväg) Vid en vårmånad fanns en naturvacker bild på ett ställe som hette Tjaukle.

Ofta frågar jag gotlänningar vilket ställe på ön som är deras personliga favorit. Tjaukle en km söder om Viklau kyrka nämns med vördnad. Deras minnen kan vara från olika delar av deras liv. Allt från barndomsminnen med barkbåtar till nutid.

Den här aprillördagen valde vi – att inte gå in i skogens skugga. Det var i solen livet var enklast.

Istället lockade det betydligt mer att följa Tjaukleåns slingrande väg.
Vanligtvis rätas och dikas vattendrag och charmen riskerar att ebba ut. Därför är denna å ovanlig på Gotland, som tillåts att finna sin egen väg genom landskapet. Till slut mynnar den ut i havet på nordöstra sidan.

Kabbelekan tittar gärna på sin egen spegelbild.

Samtidigt som vi betraktade speglingarna i vattnet njöt vi av fågelsången från träden. (Tänk att träd kan sjunga så vackert) 😉

Vi var inte ensamma. Den lilla parkeringen var ”bilfull” och människor och djur i olika åldrar och generationer satt eller strövade i det natursköna området. De öppna gräsytorna lockade till picknick. Själva hade vi tur och fick ett ledigt bord och egen bänk. Barn sågs roa sig längs åkanten och solen lekte tittut med oss under fikandet.

Bryta upp när det är som bäst. Vi följer ofta den devisen. Kommer vi till en pärla stoppar vi in namnet i minnets skafferi.
Nästa gång ska vi göra ett tidigt besök. Då kommer vi visserligen inte att vara ensamma vid strandbankarna. Betande djur håller till där på sommaren. Däremot är chansen stor att bilen får en p-plats. Bonus är också att orkidéerna blommar i markerna i juni.
Om jag ska försöka sammanfatta min kärlek till Gotland i enbart en mening får det bli denna: Det är kontrasterna som gör ön så unik.

Fotnot: Tusen tack till familjen Berg som gör det möjligt att besöka ”guldkornet”. För marken är privat. 😀

 

39 tankar på “Det vackra samsas med det enkla

 1. Nu längtar jag verkligen till våren då jag ser dina bilder. Kabelekan är en härlig blomma med det lysande gula som solen själv. Har finns inte ens en tussilago ännu men det har slutat blåsa och jag hörde orrarna spela ute på isen imorse så våren är kanske på väg så sakteliga. Hoppas jag i alla fall.

  Gilla

  • Då finns det många bra anledningar för er att besöka den fina trakten. Vi tog det via Roma. Ni har väl ungefär lika långt dit från ert håll. Vi hade ”röta” och fick sista p-platsen. Nästa gång får det istället bli en tidig sommarmorgon. Helst vill jag se fina orkidéer och inte alltför många kalvar som är sugna på fika. 😉

   Gilla

 2. Wow, vilka träd. Ser mäktigt ut med de där höga granarna, en sådan där skog som kan få en att känna det som om man är en lite sagokaraktär i en magisk värld. Minus alla de där människorna på parkeringen, i sagorna är man ju oftast ensam med alla djuren i sin lilla skog.
  Hursomhelst. Vackert inlägg!

  Må gott och ta väl hand om dig!
  Kram

  Gilla

 3. Betande djur håller till….hoppas det inte är kor! ,-)))
  Så härliga bilder.
  Ett namn att lägga på minnet. Bra ide’ att fråga de som bor där!
  Härliga dagar ni har i det mycket vackra Gotland måste jag hålla med om.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Jo. Kalvar är det och någon halvrandig tiger och en gäspande gammal lejonhane. Tror det är ormfritt.
   Det är intressant att få reda på vad de inbodda gillar för platser. Jag tar tacksamt emot tips från dem. 🙂 Än så länge har jag delat deras smak.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Så vackert! En plats och ett namn jag inte alls kände till eller hört. Men å andra sidan har jag inte heller varit så mycket på Gotland. Men när jag så de vackra bilderna kändes det inte riktigt som just Gotland. Mer lite kanske av Dalsland.
  Stort tack för besöket och de fina bilderna härifrån. Och jag förstår ju att det var många som gärna tog sig en tur hit.
  Väldigt fint av familjen Berg att upplåta marken så att besökare får ta del av detta.
  Kram

  Gilla

  • De som turistar här lär inte komma hit av en slump. Det finns inga vägskyltar på vägarna. Är det en större grupp som vill dit vill ägaren att de ska ringa honom först. Men de som är födda på ön och i närheten gillar alla gånger platsen. En oas inne i skogen.
   Hoppas familjen fått något slags pris och besökarna följer reglerna.
   Kram

   Gilla

 5. Så härligt och så vackert, äntligen är våren här. Nu får vi bara se hur naturen ändrar i färg för var dag.
  Kabbelekan har visst många namn, för mig heter den tjärblomman.
  I går hade vi första riktiga vårdagen, äntligen.
  Kram Rose

  Gilla

 6. Ännu en mycket vacker plats beskriven av dig med känsla, öppet sinne, generositet och en enorm värme. Ja, tänk att fam. Berg upplåter sin mark till oss andra, något vi alla ska vara rädda om och värna om.

  Gilla

 7. Vilken vacker plats, där skulle jag tycka om att gå på fotosafari 🙂 Och jag skulle även älska att gå in i skogens skugga, skogen är för mig lite av en sagoplats. Stillheten, dofterna, ljuden …

  Idag skiner solen och det blåser knappt något alls. Hoppas det är lika fint hos er på ön.

  Ha en fin dag!
  Kram Anita

  Gilla

  • Du hade säkert trivts som fisken i ån. 🙂 En ljuvlig oas som vi direkt blev mycket förtjusta i.
   Nästa gång tar vi kanske skogen. Nu var det så kallt.
   Det är kallt i skuggan eftersom det blåser en hel del. Men till eftermiddagen kommer jag att njuta.
   Tack ska du ha. Just nu sitter jag och planerar en färdplan för en lite längre resa norr ut. Jag älskar att pussla ihop saker och läsa information. Sedan är jag öppen för andra saker längs med utflykten. Plats för improvisation. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 8. Pingback: Speglingar i Tjaukleån | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s