27. Sundre kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Längst ner på Gotlands sydkust ligger Sundre Kyrka. Det utsatta läget på ön med havet på alla sidor gjorde, att detta och några till kastaler byggdes av säkerhetsskäl. Då var det perfekt att bygga försvarstornet på kullen vid kyrkan. För därifrån ser man långt ut till havs i syd, väst och öst. Sundre kastal är byggt någon gång på 1100-talet och är ett av de bäst bevarade på ön. Ändå ska den enligt en sägen blivit belägrad av Valdermar Atterdags krigare 1361.

Kyrkogårdsmuren är hög och kraftig och till största delen medeltida.
Innan vi gick in i kyrkan var vi bara tvungna att zooma in och njuta av det vi hade sett på vägen dit, en stund tidigare.

Vallmofält är vi svaga för. Idag om exakt fyra veckor är det vårmånad. Sedan så… 

Kyrkan är en av de minsta på ön och är byggd i sandsten, som är det vanligaste materialet i de södra socknarna. Långhuset och koret uppfördes under 1200-talets första hälft. Tornet kom till lite senare. Kyrkan anses vara ett ganska enhetligt romanskt byggnadsverk.

Triumfkrucifixet tillkom först på 1400-talet.

Frismålningar av Passionsmästaren enligt tryckt text.

Träskulpturen av den sörjande Maria är från mitten av 1200-talet.

Dopfunten hittar jag ingen fakta om.

Inte heller om altaruppsatsen.

Däremot finns det en spännande äldre sägen om två röda ädelstenar som ska vara inmurade i en yttervägg i söder. Enligt storyn ska ett odjur som levde på Gotlands sydspets ibland tröttnat på vattenlivet och kommit upp på landet och lekt med en röd ädelsten. En gång lekte den för vilt och tappade leksaken som sprack i två delar. Några dagar senare hittade en bonde bitarna. Han murade in dem i kyrkoväggen. Sant är att de kan ses i fasaden. Avslutningsvis finns det en annan variant av sanningen som lät mindre intressant. 😉

Tänkvärda ord:
”Bättre vara ödmjuk bland de ringa
än dela byte med de högmodiga.”
                             Ordspråksboken

 

 

 

14 tankar på “27. Sundre kyrka

 1. Ännu en vacker kyrka med en spännande sägen och en ovanlig dopfunt. Jag förstår verkligen att ni stannade till och njöt av vallmofältet! Nu närmar det sig…

  Kram och ha en härlig söndag!

  Gilla

 2. Helt i min smak, inte så stor. Försvarstornet gillade jag också.
  Idag har vi sol, det känns lite som vår. Min pappa dog idag för 18 år sedan. Han ville leva till våren. Dagen var även då solig… Kanske han som levererar sol idag 🙂

  Gilla

  • Jag tror du hade gillat Sudret där kyrkan ligger. Jag tror de kom tvåa förra året när det gäller mest soltimmar. Hoburgen ligger ständigt i Sverigetoppen år efter år.
   Här blåser det rejält och regnar. Jag har ingen som helst lust att gå ut idag. Men det känns mysigt att du har sol med tanke på dagen. Jag vill också se det så. Att han skickar en hälsning till sin dotter via solen. Gör något trevligt idag.

   Gilla

   • Tack 🙂 Vi ska på loppis i gamla byn, fotbollsklubben som har butik där. Det brukar vara trevligt att träffa gamla vänner. Mest därför vi åker dit. Då, för 18 år sen, var vi på cup, Yngsta fick pris som bästa spelare. Det berättade hon för morfar när vi satt där vid sängen och väntade. Det var sista gången vi märkte livstecken, när han kramade hennes hand då 🙂

    Gilla

 3. Så vackra kyrkor och intressanta berättelser. Alla är unika på sitt sätt. Jag får alltid känslan av lugn och högtidlighet när jag besöker kyrkor. Tack för att du visar dessa vackra kulturskatter som man inte behöver vara religiös utövare för att uppskatta.

  Varm kram ♥️

  Gilla

  • Den var fin och ligger otroligt vackert. Nästan så långt det går att komma söder ut.
   Det är en mäktig och speciell känsla. Varva ner, tänka inåt, njuta av detaljer och stunden kan bli både personlig, vacker och minnesvärd. Kyrkorna är till för alla som uppför sig.
   Tack så mycket. ❤

   Gillad av 1 person

  • Jag minns den som väldigt fin. Både kyrkan och omgivningen runt den. På min planeringslista 2020 finns bland väldigt många andra saker, en lista som kommer att växa rejält de närmaste veckorna, tre dagars vistelse på södra Gotland, som vi tog oss i juni förra året. Precis innan turistinvasionen tog över. Stugan som vi hyrde då låg bra till. Dessutom är det inte långt mellan kusterna där nere. 🙂 Otroligt hur olikt det kan se ut på samma ö.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Den kyrkan skulle jag inte ha något emot att besöka. Kyrkogårdsmuren är nu något utöver det vanliga. En gammal och fin liten kyrka. Tänk att träskulpturen är så välbevarad, jag menar sedan 1200-talet. Dopfunten, också speciell.
  Försvarstornet ser ju mycket imponerande ut.
  Tack för intressant och givande information.
  Bra citat ur ordspråksboken.
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s