När resmålet är planerat händer det att jag googlar om möjliga fikaställen längs rutten. När jag läste historien om generationsbageriet Jonssons bageri, som startades 1908, i Hemse var det givet att det skulle få en chans bland de 25 fik som ska vara med och tävla på bloggen detta premiärår.
Flera av recepten är kvar på kakor som fanns med när bageriet startades.
Utdrag från bagarns dagbok 1970.
Fastlagsbullar började vi med onsdagen den 14 januari och slöt 26 mars. Bakade under denna tid 12370 stycken och det är rekord. Tog 75 öre st i affären.”
Wiktor Jonsson som föddes i Blekinge flyttade till Hemse med sin fru. Sockerbagaren Wiktor startade sin verksamhet 1908. På den tiden fanns det tågtrafik. Brödet sändes därför med tåg som gick söderut. Deras son Harry blev mer och mer involverad och omkring 1950 tog han och hans fru över rodret. 1972 avled Harry hastigt. Då var deras son Kenneth 19 år gammal. Kenneth tog över stafettpinnen tillsammans med sin fru Hedy. Mycket nytt skedde under tredje generationens inträde. Kenneth började göra smörgåstårtor och ha uteservering. På sommarens lördagar startade musikcafé som blev ett populärt inslag.
Allt har sin tid. Sedan januari 2016 är det Kenneth och Hedys barn Roger och hans syster Helené som för vidare det anrika bageriet. Jag håller tummarna för det blir en femte generation i framtiden. 🙂
Personlig reflektion: Kenneth ser ut precis som en namne till mig på mitt lekskolefoto. Samma klädsel, fluga och frisyr.
Solveig var kvar i kön vid disken. Vi hade bestämt oss för att fika utomhus som de andra besökarna gjorde.
Jag insåg att jag hann gå ut och fota en stund.
När jag tittade upp mot skyn insåg jag att det när som helst kunde bli regn.
Vi hann precis slå oss ner innan det blev ”inrusning” till lediga bort.
Förstår du hälften av de ”gutniska” fraserna? Flainbådd har jag ingen aning om vad det kan vara för något. Pinnsvein är Gotlands landskapsdjur så det kan jag. Bra namn på igelkott. Bättre än det svenska ordet.
Detta var fik nummer 21 som kvalificerade sig till tävlingen årets fik 2019. Tjugoen pärlor med det ”lilla extra”. ❤
Gutemål är rena rotvälskan i mina öron! Tur du tittade på molnen😉
GillaGilla
Inte lätt att förstå. Men kul att de försöker bevara det så gott det går.
Vädret blev bättre när jag rattade ner mot kusten/havet. Har hänt flera gånger.
GillaGilla
Alla dialekter bör bevaras. Tyvärr är de nog på utdöende.
GillaGilla
De tycks gå samma öde som kontanterna.
GillaGilla
Tycker din idé om att hitta originella fik med det ”där lilla extra” är suverän. Och så roligt att få höra historien bakom dessutom.
Igelkott kunde jag och ev. ett par till-
Tack för besöket och fina bilder.
Kram
GillaGilla
Egentligen borde vi väntat några år till, men då hade det kanske blivit för många att välja på.
Det är inte lätt att klura ut vad en del ord betyder.
Kram
GillaGilla
Så roligt att bageriet stannat i familjen i så många generationer. Hoppas att det fortsätter så.
Kram och god kväll!
GillaGilla
Betydligt roligare än de som byter ägare varje säsong.
Vi får be våra barnbarn att kolla upp hur det fortsätter. 😉
Kram
GillaGilla
Vad häftigt att det gått i så många generationer.
Jag känner igen en del ord från alla mina resor med gotlänningar över hela Europa. Inte var det lätt att förstå alla de första resorna, men man lärde sig.
Pinnsvein vet jag var det är och i sången Summarn kummer finns den med i texten. En underbar sång! Älskar den!
GillaGilla
Jag kan förstå att du blivit en baddare på både det ena och det andra genom åren. Snart får du börja ge ut böcker med bilder om dina bästa upplevelser. Borde bli en låååång serie. Säkert inte lätt att gallra. Men jag kan tänka mig att du bär på en stor härlig säck med anekdoter av rang som borde lyftas fram till allmänheten. Givetvis med en ”frisering” så ingen råkar illa ut.
Där är jag inte hemma. Den känner jag inte igen.
GillaGilla
Det här fiket har jag varit på två gånger och sen försökt handla där en gång. Eftersom jag inte dricker kaffe och därför inte heller äter kaffebröd kan jag inte uttala mig om deras varor.
När jag däremot begav mig dit en dag för att köpa gott ”hembakt” bröd och fick beskedet att det var tisdag och då bakade man endast vitlöksbröd och det fanns inget annat kvar, så blev jag faktiskt chockad! Hallå – vadå!? 😦
Hur kan man välja att ENDAST baka det? Ett så mycket speciellt smaksatt bröd kan man väl inte välja som det enda man har att sälja. 😦 😦 Alltså var det första – och sista gången – jag försökt köpa bröd där!! 😦 😦 😦
KRAM/Susie
GillaGilla
De har säkert mackor och annat. Enligt hemsidan satsar de stort inom olika områden. Jag har hört att kursen ”Lär dig dricka kaffe på fat” ska vara populär. Nä. Nu hittade jag på. 🙂
Vitlöksbröd låter gott. Det gör variation också. 😉 Jag tror att det stod med neontext i din panna att du var anti mot fik och café i alla dess former. Därför plockades raskt undan de 16 olika sorters bröd de bakat under hela natten. Fast egentligen var expediten sugen på att ge dig surdegsbrödet som var bakat 1931. Helt gratis. Jösses vad mina odresserade fingrar skriver konstigt. ”Lyssna inte på dem”. 😀
Fikakram Bosse
GillaGilla
Spännande läsa om alla härliga caféer ni besöker. Det här var speciellt eftersom det gått i arv i generationer. Sånt gillar jag. Jag förstår faktiskt mer ord än jag trodde när jag såg tavlan. Kanske för att jag tycker att gotländska är en fin dialekt har jag snappat upp ett och annat från gotländska tv program. Ha en fin helg och kramen 🙂
GillaGilla
Jag blev alltid impad av sådant. Är trött på att allt för mycket går omkull och byter namn.
Samma här. Jag gillar att lyssna på gotländska sånger och samtal.
Tack ska du ha.
Kramen
GillaGilla
Pinnsvein var lätt att gissa. Det liknar det norska ordet för igelkott. I grannlandet heter det pinnsvin 🙂 Kram, Anne
GillaGilla
Jag tycker många norska ord är mycket bättre än svenska.
Kram Bosse
GillaGilla