Gutamål – lektion 3


Ämne; Blåeld

Jag har både lärt mig och förstått att gutamålet är ett levande språk. Det utvecklas och förändras och det finns inga ”rätta” namn. Orden varierar med tid, rum och person. Det någon kallar den fina växten blåeld i en socken kan heta något liknande i grannsocknen och något väldigt olikt i en socken längre bort. Jag ska under nästa foto ge några exempel.

Svenska                              Gutamål
Blåeld                                  akatåpsar
Blåeld                                  bla akatåps
blåeld                                  blaeld
blåeld                                  blå akatåpsar
blåeld                                  blå säugblåmme
blåeld                                  blåtupp
blåeld                                  blåtåppar, blåtåpsar
blåeld                                  brummsvaigar

Personligt: Trots att blåtupp låter häftigt kommer jag att fortsätta skriva/säga blåeld i fortsättningen. 

 

19 tankar på “Gutamål – lektion 3

 1. Intressant! Noterade att blå eller blau fanns med i en del av namnen. Men i övrigt inte alls enkelt. Och varför ska något vara enkelt när det kan vara svårt.
  Kram!

  Gilla

 2. Så är det här också. Inte blåeld för den finns inte här. men mjölkört heter rävrumpa. rallaros och almäcke. Mest säger vi almäck. Guckusko heter göksko och det sägs att på midsommar trär göken blomman8 som ser ut som en toffel 9 på fötterna och ger sig ut för att fria. hi hi Det finns säkert fler men jag kommer inte på det just nu

  Gilla

 3. Av vår härliga saknade vän och ”hustomte” Erik fick man lära sig en massa. Han tittade in apropå minst 3-4 gånger i veckan för att umgås lite. Förutom lite om folk här i bygden även gotländska namn på saker och ting. Men…det hände att jag sen använde mig av dom här namnen bland andra gotlänningar och dom inte hade en aning om vad det var jag menade! 😦 Det här gällde i första hand växter förstås!! 🙂
  Nån fortsättning på sagan om mig, skulle jag aldrig våga publicera. *fniss* Jag gjorde visserligen några försök i min förra blogg där jag berätta lite om mig själv, om min gubbe och om dom större saker som hänt oss under dom många år vi varit tillsammans. Men…det fanns så mycket att jag bara skummade. Men det var kul att skriva ner lite av det man kommer ihåg. Jag upptäckte att man under åren varit med om en massa helt otroliga saker….. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag förstår att ni saknar en sådan hustomte. De växer inte på träd/trän.
   Jag är glad för att jag skrivit dagbok under så många år. Det är de gångerna jag letar efter något som jag inser att … oj vad mycket som hänt genom åren. Hade jag haft en tydligare handstil skulle det .. nja. Det är kanske bättre att jag har den jag har. 😉
   Kram

   Gilla

  • Många konstnärer av olika slag har sökt sig hit. Många för att bo här under den ljusa säsongen. Men det finns även överlevare året om. Det finns en del likheter med Österlen. Det magiska speciella ljuset är en av dem. Kontrasterna skulle jag vilja tillägga.
   Tack för den.
   Klem fra Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s