Södertorg

Alla städer har sina torg. En del mer än ett. Jag ska i tre inlägg berätta om tre olika torg i Visby innerstad. Först ut var Stora Torget 25 april. Den 7 september var turen kommen till Klinttorget. Nu avslutar jag med Södertorg.

En gång i tiden var den vanligaste vägen från både landsvägen och järnvägen in till Visby via Söderport. Ännu längre tillbaka höll artilleriet till här. 1726 blev Södertorg nämligen exercisplats. Det fanns då expeditionsbyggnader och matsal utmed ringmuren. Inte förrän under 1880-talet flyttade artilleriet ned till hamnen. Nu i nutid tycker jag det är synd att det inte bedrivs någon torghandel på torget.

Det finns däremot en guldsmedsaffär, tandläkarpraktik, fotvård, bankaffär, advokatbyrå och tre restauranger för att nämna några verksamheter runt torget.

Dessutom är de rättvisa.

Eller hur? 😉

De fyra första bilderna tog jag en solig februaridag under bokrean. Denna bild är tagen fyra månader senare. Lite mer rörelse.

Nytt för säsongen är en boulebana och boulebar. Ett sätt för att rulla in lite nytt.

Glädjen kan även komma spontant på torget.

Längst upp ser du det höga huset som rymmer Brödboden, där vi fikade i somras bredvid muren.

I söndags kom vi i en brant backe från hamnen och nådde Södertorg på ett för oss nytt sätt. Det är spännande att utforska hemmiljön och välja nya stråk. Inte alltid satsa på genvägen.

Mest har det skrivits negativa spaltrader under året om detta torg. Det finns ett rivningslov för tre byggnader på Södertorg, där bland annat Gottegluggen ingår i trion. Just nu är det på prövning för högre instans. Jag kan inte alla turer. Vet inte vad gemene man tycker. Själv är jag neutral och utan makt. Men jag hade gärna sett en levande torghandel någon dag i veckan. Helst utan krimskrams. Mina tankar går till ex. alla duktiga odlare som det finns på Gotland och gotländska hantverk och… 😊

Inget är som väntans tider. Den som lever får se. Hur länge ska husse och matte fika denna gången? 🙂

14 tankar på “Södertorg

 1. Spännande att det alltid finns något att utforska.
  På tal om torg så blev jag osäker på vad och hur många torg det kan finnas i min hemstad. Jag googlade och hittade ett.Stora torget.Jag tror dock att det finns något till men det kanske inte är namnat ännu. Däremot finns en hel del parker med namn.
  Vad säger man, man har lätt att bli hemmablind!
  Det är tydligen ganska så sant!
  När det gäller mig i alla fall!

  Ha en härlig morgondag!

  Gilla

  • Det är en av fördelarna med att leka nomad som vi gjort några gånger. 🙂 Men vi har alltid haft seriösa skäl till flyttningarna.
   Det där måste du utforska mer. Det får bli din hemläxa. 🙂 Finns det inget namn på något litet torg tycker jag du ska döpa det själv. Så brukar jag göra med olika saker. Lättare att hålla reda på. Men det kan uppstå problem när min fantasi hittar på nya namn på människor. 😉 Parker tycker jag brukar vara mysiga än torg.
   Det är lätt hänt att bli hemmablind. Vilket är synd
   Tack ska du ha.

   Gilla

 2. Torg liksom grönområden är viktiga inslag för en stad och ett torg är väl som trevligast då det är liv och rörelse! Grönsakshandel och konsthantverk låter utmärkt! Nu finns där några butiker, men som sagt lite torghandel är ett trevligt inslag!
  Trevlig helg!
  Kram Nilla

  Gilla

 3. Tror inte att jag såg det där torget men ett torg utan torghandel är liksom lite rumphugget. Samma är det i Östersund. Man har ett nytt och stort torg men det är bara en tom plats utan någon aktivitet bar en plats man passerar.

  Gilla

  • Det är trist när det blir så. 😦
   Jag som trodde de hade en skidskyttevall och en runda för vanlig skidåkning i Östersund vid torget. 😉 Det är ju Sveriges Mecka när det gäller de sporterna. Fotbollsryktet har fått sina svarta hörn. Sorglig historia som drabbar många oskyldiga som glatt sig åt deras framgångar.

   Gilla

 4. Passerade här i somras men det var ju då Almedalsveckan och mycket folk i omlopp. Kände inte alls till något om torgets historia men nu har du hjälpt. mig en bit på traven. Tack för det och för promenad plus fina bilder.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s