Kronvalls fiskeläge


Läget är perfekt – Ekstakusten! Detta vackra kustavsnitt.

Jag smälter för det här speciella, karga naturreservatet. ❤

Vi hade bara åkt 4 km från Djupvik fiskeläge när vi nådde Kronvalls fiskeläge, (Kronvalds).

Innan Djupvik bildades i slutet av 1800-talet var detta fiskeläge det stora läget.

Jag förstår de två första orden – men vad står det på slutet? EHE?

Enligt sägnen var det här som den ”trevlige” mannen Waldemar Atterdag steg iland 1361 med målet att inta Visby och Gotland.

En sida av mig njuter av utsikten och det är lätt att tänka på detta som glamour. Samtidigt som en annan sida av mig tänker på stormar, mörker, vinter och en rädsla hos kvinnorna som i stugan vankade fram och tillbaka och kanske bad till högre makter om att det skulle gå bra även denna gång. Men vår historia skvallrar om att många kvinnor blev ”fiskareänkor”.

Hur lång tid skulle det ta för mig att med hjälp av en av båtarna nå Lilla Karlsö? Skulle jag få leka Ingemar Stenmark på sjön mellan de stora stenarna? Tror jag avstår. Dessutom vill jag vistas i en större båt. Undra hur många gånger som jag redan spejat ner på de två öarna från ett flygplansfönster? Förra söndagen såg jag ingen av dem på grund av den dåliga sikten.

”Båt i vila” med blåeld.

Nu måste jag vakna till liv så jag inte går in i fel bil. Visst är vår bil blå? 😉

22 tankar på “Kronvalls fiskeläge

 1. Det är så vackert vid Kronvalls och längs stranden. EHE vet jag inte vad det står för, men den sköts av Eksta Hembygdsförening. Vad det sist E:et står för kan jag inte komma på, men jag har en granne som jag ska fråga i morgon,
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Verkligen en vacker plats … och underbara bilder! Där skulle jag gärna gå en tidig morgon … kan riktigt känna historiens vingslag …
  Ha en fin fredag!
  Kram

  Gilla

  • Du såg hur bra åkarna i husbilarna hade det. Tänk att gå och lägga sig efter att ha upplevt solnedgång och sedan vakna tidigt och promenera på grusvägarna.
   Tack ska du ha. Här lyser solen och vi ska cykla till en bank. Tur det finns mycket annat att titta på. Tror kameran får följa med. 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Den här vägen åkte vi tidigt på morgonen första gången vi var på Gotland 1998 – och jag tror att det här första intrycket var en stor anledning till att vi flyttade hit 2003. Det var en strålande septemberdag och vi förvånades över att det fortfarande var sommar här. I Stockholm hade hösten redan kommit. Klockan 08.30 så ringde vi hem till Rolles föräldrar och min pappa och frågade varför dom aldrig talat om hur mysigt det var här. Dom – men alltså inte vi – hade ju varit här!? Men dom trodde att vi bara gillade att åka till England (eller USA) på semester. Men vi hade bara 4 dagar för första gången på 5 år, så att åka utomlands var inte att tänka på. som tur var hade vi vänner som pushade för att i skulle åka hit….. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det har alltid intresserat mig. Ödet eller meningen?
   Tur att bitarna föll på plats och ni valde att bryta upp och flytta till Öjn.
   Undra hur det skulle varit om man föddes här. Hade Stockholm lockat då? När det gällde att plugga, hitta jobb eller nöjesliv. Sedan är det det där med kärleken också. Den har en viss förmåga att blanda sig i boendeort. 😉
   Kram från en dagvill man som nyss trodde det var måndag imorgon.

   Gilla

  • Du! Det blir svårare och svårare. Ändå har jag bara skrapat på ytan. Måste vinna på Lotto snart. Jag vill äga minst fem bodar i fem olika fiskelägen. 😉 Stor risk att det blir ännu fler om några år. Det jag besökte för några dagar sedan ska jag återvända till. Orsaken var att det inte blommade så fint som på foton från en bok som jag har hemma. Nästa gång blir det ett junibesök.

   Gilla

   • Det hade varit illa. 😉 Men jag måste ändå kolla dagens dragning. Vi har haft sex stående rader i flera år. Tror det är exakt 50 ggr som vi vunnet. Endast en gång fem rätt. Övriga 4 rätt. De klart flesta gångerna på S rad. I snitt vinner vi en gång på varje tioveckorsperiod som sedan dras av när det är dags att förnya raderna. Som vanligt har jag inte mobilen på. Tänk om de jagat mig i två timmar. 🙂 Bäst att cykla dit. Tar nog bara 2 minuter om jag öser på lite. 😉

    Gilla

 4. Speciellt landskap, men platt och lite ödsligt. Fiskestugorna piggar upp det hela. Jag är mer förtjust i skog, berg och dalar och sjöar. Fast vatten det finns ju där på en del av dina bilder också, vackert och blått.
  Nej, jag kan inte heller tyda bokstävernas betydelse.
  Fiskehustrurna hade det inte så lätt förr i tiden, fattigt och oroligt kan jag tänka mig.
  Husbil, det vore något det, men den söta lilla blåa är härlig.
  Kram och trevlig helg.

  Gilla

  • Med tanke på dina barndomsminnen och att du numera har fler skäl att återvända dit upp, så förstår jag att du föredrar den miljön. Min favoritstad är fortfarande Umeå. Men jag vill inte längre bo där permanent. Mörkret och all snö lockar inte längre.
   Min bloggvän Ingrid har hjälpt mig när det gäller bokstäverna.
   Usch ja! Vilken ständig oro för både det ena och det andra.
   Den lilla blå tog med oss på en trevlig utflykt idag när vi firade 1 år som gotlänningar.
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 5. Återkommer till initialerna i boden. Mannen som byggde den hette Henning Edberg och Rut som jag frågade till råds är hans svägerska. Hon vet inte vad han menade med att rista in EHE och i dag är han avliden, så det går inte att fråga honom om det. Vi tippar på att det står för Eksta Hembygdsförening Edberg.
  Kram, Ingrid

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s