Hundlausar – det stämde inte alls


Alla som sett programmet ”Så mycket bättre” har sett dessa tre väderkvarnar i vinjetten. De har också förekommit i tv-serien ”Skuggornas hus”.

Jag var inte helt ensam. Tvåbenta tog kort på fyrbenta och jag höll mig en bit bakom. Ville inte bli ö-känd som en pratkvarn.  😉

Som alltid vill jag komma in. Se hur det ser ut. Stilla min medfödda nyfikenhet.

Här är en till som är ”nyfiken runt hörnet”.

Dessa berömda kvarnar var i bruk fram till 1950-talet. Nu förvaltas de av Gotlands hembygdsförbund som också restaurerat dem.
Just namnet Hundlausar är ett riktigt gammalt namn. Det hör antagligen ihop med att det nästan alltid blåser så mycket att det inte ens går att släppa en hund lös. (lausar=lös) Men när jag gick där blåste det nästan inget alls. Så jag kunde släppa både hundar och hästar fria. 😉

Då återstår det bara för mig att hoppa upp och rida iväg in i solnedgången:
”I´m a poor lonesome cowboy and a long way from home.”

Ps.
Minns du den ständiga slutrutan i Lucky Lukes äventyrsserieböcker? Jag älskade mannen som sköt snabbare än sin egen skugga. En serie som håller även för vuxna läsare. Tror jag ska läsa om dem till hösten.

22 tankar på “Hundlausar – det stämde inte alls

 1. Fina kvarnar och du har tagit så vackra bilder av omgivningarna också. Väderkvarnarna ser gamla ut.
  Skoj där med hästen som tittar fram.
  Nej, jag har inte läst dom böckerna.
  Kram.

  Gilla

  • Hemmablind är vanligt. Nästa gång du åker till Burgsvik fortsätter du bara ungefär två km söder ut. Så ser du de tre berömda kvarnarna till höger. Lätt att blinka av och parkera. Dina goa hundar kan hälsa på de lösspringande hästarna. Eller tvärtom. 🙂

   Gilla

 2. Nu har jag tittat ikapp dina fina bilder från Gotland. 🙂 Så mycket där finns att se. På vår enda vecka som vi var där hann vi inte se mycket av allt det som du lägger in. Men vi fick se en del ändå och lite känner jag igen från dina bilder. Så vackert det är på Gotland.
  De här väderkvarnarna var vi av och tittade på.

  Gilla

  • Jag är nästan säker på att du hann se saker som jag fortfarande inte sett.
   Det är en mycket vacker ö. För mig blir den bättre och bättre ju mer jag läser om Gotland. Jag får även tips numera från andra som bott här länge – eller alltid. 🙂
   Då kanske du också träffade på hästarna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s