Prästgårdscaféet i vackra Vamlingbo prästgård


Om du någon gång befinner dig på södra Gotland kan jag rekommendera denna oas. Det sistnämnda ordet på tre bokstäver stämmer verkligen om det är ”rätt väder”. Som du kan läsa finns det mycket som lockar på platsen.

Prästgården byggdes 1779 och är kulturminnesmärkt.

Kategorin är FIKATIME. Egentligen kunde jag lagt in ett inlägg till om alla fina blommor som vi tog kort på. Men nu råkar det vara så att det blivit en rejäl dos av den varan sista tiden på bloggen, så för variationens skull fick det bli en begränsning.
Förutom fika går det att äta god mat som baseras på odlade råvaror från Gotland och den egna trädgården.

På Prästgårdscaféet finns flera ”fikaplatsmöjligheter”. Vi hade kunnat gått upp en trappa och fikat på loftet. Eller suttit på entréplan. Det fina växthuset såg för varmt ut, men vi var inne en sväng och tog kort på växande citroner.

Givetvis hade jag stenkoll på brickan med godsakerna under fotograferandet. Vi män är ju kända för att fixa två saker samtidigt. 😉

Ibland är det en fördel att ha en pil neråt på ”Libra”. Synd att vi inte köpte två av samma sort. För den ena var extra, extra god. Nästa gång…

Vi tog det lugnt. Men det fanns de som jobbade hårt.

Vilken ljuvlig plats att sänka tempot på några timmar. ❤
Trädgården inrymmer en köksträdgård, en örtagård och en rosenträdgård. Dessutom finns en butik där du kan köpa kryddväxter, vaser, krukor och annat smått och gott.

Ett blomfoto till… Kan inte låta bli…

Vi hade osis för det pågick ett byte av utställning när vi var där.

Här var ”vaktfågeln” som hade full koll på läget.

På tal om fåglar. På andra våningen i prästgården finns ett museum som den fågelintresserade säkert uppskattar. Konstnären Lars Jonsson visar upp verk från egna samlingar. De flesta av motiven är hämtade från södra Gotland.

När ”varelsen” började slicka sig om munnen fick jag bråttom ut. 😉

Detta var fik nummer 13 som kvalificerade sig till tävlingen årets
fik 2019. Tretton pärlor med det ”lilla extra”.  ❤

 

 

20 tankar på “Prästgårdscaféet i vackra Vamlingbo prästgård

 1. Så många fina oaser du lyckas hitta. Denna såg väldigt mysig ut. Hade det varit lite svalare hade växthuset varit en given plats. Vilken tårtbit var godast? Jag får nog läsa igenom alla inlägg igen innan jag kan bestämma något 😉

  Tack för den trevliga försändelsen som kom i dag men jag tjuvstartar inte 😉

  Kram från söder om landsvägen!

  Gilla

  • Jag kan tänka mig att det till och med är mysigt att sitta i växthuset när det regnar utanför.
   Den till höger på fotot. Helt klart bäst. Jag borde valt samma.
   Bättre taktik att vänta tills alla är på plats. Jag känner att jag vill kicka igång med att ge alla åtminstone en pinne. Idag var vi på nummer 21.

   Då är du som jag. 🙂

   Kvällskram
   Ps. Idag firade vi vårt första år som Gotlänningar. Tiden har gått riktigt fort.

   Gilla

  • Bra taktik. Jag har ätit sött två sena kvällar i rad och tvingats vara vaken (utan pump) i ett par timmar. Lite läbbigt. Kan bero på att jag rört mig lite mer senare på kvällen. Ändå har jag kompenserat med mer kolhydrater. Fullärd kommer jag aldrig att bli. Den kropp jag är född med har alltid levt sitt eget liv. 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Dit ska vi försöka komma varje år. Nästa gång ska vi gå upp och se hans konstverk. Vi såg smakprov när vi idag fikade i Hemse. Sedan var vi och åt god fläskfilé i hamnen på en ort som heter Klintehamn. 😉 Verkligen omväxlande väder. Allt blött utanför vårt sovrumsfönster i morse var en av orsakerna till att vi sköt upp Bungeresan.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Japp. Kanonställe. Undrar vilken bakelse som var godast? Jag åt ju en annan som också var ”to die for”. Skrattar gott åt att du tog en assiett under kakelplattan, jag tyckte att det var så smart att spara på disk och såg nya användningsmöjligheter för alla 10×10-plattor vi har liggande.
  Det är Lars Jonssons familj som driver hela stället och jag var bara tvungen att köpa årets affisch, trots att jag redan har matsalen full av hans fåglar. Måste nog byta ut någon av tavlorna, men vilken?

  Gilla

  • Det blev direkt en favoritplats och jag kan förstå att du uppskattar det.
   Den till höger helt klart. Suveränt god. ❤ Den andra var för söt – Snickers. Vi delade hälften-hälften.
   Jag fotade. Den unga tjejen sa till Solveig att hon skulle ta med assietten. På tal om assietter. Vi var i Landa i Klintehamn. Vilket läckert ställe. Givetvis kunde vi inte låta bli att handla. 🙂 Vad mycket fint hon hade. Synd att vi medvetet minskat vårt bohag och kvadratmeter rejält sista gångerna/flyttarna.
   Du får säkert plats med en till. 😉 Vad duktig han är. Vi fikade i Hemse idag och då såg jag för första gångerna hans alster. Innan har jag bara läst om honom.

   Gillad av 1 person

 3. Det ställer har man varit på många gånger, jag gillar det väldigt bra. Även ”vaktfågeln” som jag gärna skulle ha i trädgården! 🙂 Vi hade en ”jaktfågel” istället och det var inte lika kul!! 😦
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det var det jag trodde. Du springer på en massa fik i smyg. 😉 Bra med ställen som har många möjligheter både när det gäller mat, dryck och annat. Då finns det mycket att välja på. Idag fikade vi i Hemse och åt lunch vid hamnen i Klintehamn. Men egentligen skulle vi åkt till Bunge och mycket annat. Men eftersom det var blött utanför sovrumsfönstret passade det mycket bättre med att tänka om och ändra dagsschemat. Dessutom fick vi sol exempelvis på en filt i Mästerby änge. Härligt ställe att fira ett år som Gotlänningar. Butiken Landa var också helt i vår smak. Där hittade S en sak hon gärna ville ha till sitt jobb.
   Kram

   Gilla

 4. Så vackra bilder! Och att stanna till här för kaffe och en godbit eller macka skulle jag också gärna ha gjort. Och mycket annat fanns ju också att titta på här.
  Tack för smakprov och tips.
  Kram!

  Gilla

 5. Pingback: 28. Vamlingbo kyrka | gotlanduppochner

 6. Nej (som svar på ditt svar på min kommentar under ”28. Vamlingbo kyrka”), här har jag inte varit … tyvärr. Det får bli ett tillägg till listan av utflyktsmål nästa gång vi åker över till Gotland. Vi hade starka funderingar på att få till något i sommar, men nu blir det nog inte så. Däremot kan det bli nästa sommar. Maken går i pension då, och det ska firas på något sätt. Han har blivit lika frälst i Gotland som jag alltid varit. 😀
  Nästa gång vi åker över ska jag ta till din hemsida som hjälp för att få idéer på upplevelser 😀
  Kramis

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s