Hoburgs fyr


Det hade varit många klagomål från svenska och norska handelsmän som hade haft åsikter om vikten av att ha en fyr på Gotland. Så redan 1741 föreslog Carl von Linné att en fyr skulle resas på södra Gotland.

1845 lämnade Storbritanniens minister i Stockholm en framställan till Kungliga Majestätet om behovet av en fyr på Gotlands södra udde.

Förslaget godkändes och medel beviljades för byggandet. Fyren är byggd i kalksten och hela fyrplatsen kostade 44 620 kronor. 1 oktober 1846 tändes den för första gången.

Jag tog ett sista foto ut mot bukten Rivet innan jag lämnade över kameran till ”någon” som saknade höjdrädsla och inte hade ont i en fot.

Detta är den trevliga fyrguiden Margareta som gärna berättade fakta om fyren för Solveig. Hoburgs fyr var Gotlands andra bemannade fyr (Östergarnsholm var den första redan 1806). Tornets höjd över marken är 21,7 meter.

Först installerades rovoljelampor. De byttes senare ut mot fotogenlampor för att därefter ersättas, 1915, av luxljus. 1951 blev fyrbelysningen elektrisk. 1978 blev den automatiserad och därmed avbemannad. Det är Sjöfartsverket som äger och driver fyrtornet.

Solveig erkände att det var lite läbbigt med ”klättringen” längst upp. Vet inte om det berodde på spiraltrappan eller fyrtroll. 😉

Den observante kan se både mig och ”den lilla blå”.

Fin utsikt över vidderna.

Sundre Kyrka hade vi precis besökt tidigare.

När det var dimma och det inte gick att uppfatta fyrljuset varnades skepp om närheten till land genom knallskott. I mitten av femtiotalet slutade skjutandet och ersattes av en mistlur.

Fyrbetjäningens bostadshus.

Här njöt vi extra av blåelden innan vi hoppade in i ”vår lilla blå” och fortsatte vår resa… ❤

 

22 tankar på “Hoburgs fyr

 1. Fina bilder från fyren i söder … och tänk- jag har varit där! Ja, inte uppe i fyren då men där du stod – och den lilla blå 🙂 enda gången jag varit på Gotland var i september och då var allt stängt! Knappt man kunde köpa en glass om man kom ut på landet …
  Kram

  Gilla

  • Vacker plats. 🙂
   Där skrev du en trist nackdel. Den kan till och med ”uppstå” redan i mitten av augusti. Om ex. ägarna bedriver något här som en ”sommarhobby” och har den stora verksamheten i Sth eller till och med i utlandet. Det var mycket så på Österlen också. Men de två sista åren började en del tänka om. Vid Ale stenar höll ex. restauranger öppet in i oktober och fick med sig andra aktiviteter. Vi var och åt där ibland och då var det matgäster vid borden. Alltså inte gratisgäster. (fåglar) 😉 Vi har efter detta första år börjat lära oss var det är öppet och var det är stängt. Jag borde kanske öppna en glassbar och fik någonstans på landet och ha öppet när andra stängt. 😉 Vad gillar du för glass-smaker?
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Favoritglass … gillar det mesta, men en favorit är rom-russin 🙂
    Du som gillar kyrkor – hade en i gårdagens inlägg – inte i klass med de gotländska förstås, men ganska gammal ändå …
    Kram 🙂

    Gilla

   • Ibland tycker jag det finns nästan för många sorter att välja på.
    Jag ska kolla in kyrkan. Vi har nyss varit i två kyrkor och ett fiskeläge. Det sistnämnda kommer att bli så mycket finare nästa säsong. Tur vi inte har så långt till de olika pärlorna.
    Kram

    Gilla

 2. Det är något speciellt med fyrar tycker jag och så även denna. Vilken fin utsikt uppifrån. Själv hade jag skickat upp Husse för höjder är inte min grej…

  Kram och god söndag!

  Gilla

 3. Fina bilder och vacker utsikt! Nu är ju jag höjdrädd, men hade jag varit där på plats, så hade jag allt velat komma upp och fotografera! Har utmanat min höjdrädsla ett antal gånger nu!
  Gillar ju skarpt ditt ”fönsterfoto” – synd bara att du fick vara kvar på marken! Men du had i alla fall sällskap av den ”lille blå!” 🙂 Vad är det med foten Bosse? Vrickat den? Jag har glömt.. du har säkert nämnt det! Jo, det har du! det börjar klarna nu… 🙂
  Söndagskram
  Nilla

  Gilla

  • Tack. Du är djärv som vågar utmana dig själv. Nu hade jag tån att skylla på också. Undra hur länge jag kan använda den anledningen? 😉 Jag hade det bra på marken och bilderna fick jag se när hon landade igen. Sedan kunde vi fortsätta att gå runt på området.
   En mellantå som de tror var bruten. Sådant röntgas inte. Icke bärande tår.
   Måndagskram Bobo

   Gilla

 4. Dit har jag inte varit men det ser verkligen fint ut. Speciellt gillar jag blåelden som täckte marken så vackert. Här är värmen slut nu. Från 39 grader igår till 12 idag och regn. Häftiga ryck i vädret minsann

  Gilla

  • Det är väldigt fint på södra ön. Blåelden är läcker. Men tyvärr har den blommat över. Kanske lite fortare än vanligt beroende på hettan sista tiden.
   Det var ett ras det. Då hänger väl knappt kroppen & knoppen med. Regn behövs kanske hos dig också. Här är just nu 23.4 grader och solen har stuckit någon annanstans. Den kommer säkert tillbaka.

   Gilla

 5. Är höjdrädd men har tvingat mej upp på några ställen. Vilken fin utsikt från fyren och du kom också på bild.
  Idag är det 17 grader och regn det är så skönt. Vi fick 35 mm inatt och det regnar fortfarande så växterna mår bra och Minton gillar temperaturen.
  Sköt om din lilla tå så blir den bra men det brukar ta lite tid.
  Kramar

  Gilla

  • Är jag ensam trotsar jag också min höjdrespekt. Den stunden hade jag foten att skylla på. Dessutom brukar inte Solveig ha ont av höjder.
   Tempen föll också snabbt för oss igår. Bra att Minton gillar läget.
   Tån har varit en lång story. Men min blogg är ingen dagbok. Det är nästan på dagen en månad sedan vi var vid fyren. Den trevliga resan gick bra – jag åt nio tabletter om dagen enligt rekommendation. Nästa problem kom när jag några dagar senare slutade med kuren. Får jag en lucka snart jag skriva ett kåseri om episoden. Kanske väntar jag tills S lämnar mig ensam på dagarna. Längtar inte dit. Tiden går fort när man har trevligt. Synd att hon inte har sommarlov året om.
   Kram

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s