Gutamål – lektion 1

Ämne; Vinter

Svenska                                     Gutamål

Januari                                       Janvarus – i brevform, Januvare – på Fårö

Vinter utan köld och snö            Struntvintar

Vintergatan på himlen               Kaldgatu

Snö, snöfall, snöväder               Snåi

Lätt nyfallen snö                        Skumsnåi

Snödroppar                                Kalldassar

Snögubbe                                   Snåigubbe

Vinteräpple                                 Gömäpple – i Kråklingsbo

OBS! Fotona är från mitt eget bildarkiv. Inget Gotlandsmotiv. De två sista är från Sandhammaren på Österlen i Skåne. 

 

22 tankar på “Gutamål – lektion 1

 1. Nu måste jag ju komma med pekpinnen. Snö heter snåi med i på slutet inte l.
  Så fick jag lära mig något nytt också. Jag har aldrig hört att snödroppar kallas för kalldassar. Jag måste komma med min granne Rut som är expert på gutamål.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Vad skulle jag göra utan alla dessa härliga kvinnor som omger mig. 😉 Det var Solveig som via sin mobil såg dina ord. Jag sa till henne att jag kollat jättenoga så inget skulle vara fel. Jag gick in på min favoritsida och läste fortfarande det som jag tyckte var roligt; snål. Inte förrän jag lutade fram och näsan nästan slog i skärmen insåg jag att det är ett litet i.
   Jag ser utmärkt när jag skriver här.Till och med ibland utan läsglasögon. Antagligen är det ett tunnare typsnitt i den ordlistan som mina ögon inte fixar när det gäller vissa bokstäver.
   Jag var hos en trevlig manlig optiker för ett tag sedan på Östervägen och synskärpan till mina två glasögon var perfekt inställd.
   Alltså får läraren bakläxa. 😉
   Jag längtar också efter kalldassar. Det gäller bara att ha tålamod.
   Hoppas du inte blåser bort. Solen lurade ut mig i eftermiddags, men usch vad kallt och halt det var. Solveig gick med cykeln bitvis på vägen till skolan.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

   • Jag har pratat med min guru Rut när det gäller gutamål och hon kände inte igen namnet kalldassar på snödroppar. Till helgen är det Buldardagen (man bullrar på gutamål) här på Gotland. Då samlas gutamålsintresserade i bygdegårdarna runt om på ön och då ska hon fråga om det är någon annan som känner igen namnet. Det är säkert helt korrekt, för jag har googlat på det, men det kan vara ett uttryck från Fårö som inte är så känt på övriga delen av ön.
    Kram, Ingrid

    Gilla

   • Jag läste någonstans om Buldardagen.
    Innan vi åkte hit på semester 2016 läste jag att det var svårast att förstå vad de säger i Lau. Därför funderade jag på att stanna till på orten och fråga om något. Men modet sjönk eller så såg jag ingen person. Däremot tog jag kort på skylten LAU och la in det på bloggen.
    Det var knepigare än vad jag trodde innan – att hitta teman med 8-10 intressanta alternativ. Dessutom måste jag kopiera till min dator och byta till ett tydligare och läsligare typsnitt.
    För en halvtimme sedan började det snöa här. Gör det säkert lite överallt i Sverige. I natt gick jag upp för att titta och eventuellt ta kort på månen. Hittade ingen. Antagligen lyste den bara hos dig. 😉
    Kram Bosse

    Gilla

 2. Som du känner till så är det nästan alltid struntvintar i Skåne, men det kom faktiskt lite snö i natt och var rejält halt i morse. Naturligtvis blev det massvis med olyckor för skåningar kan inte köra bil när det är halt. Kram

  Gilla

  • Hade inte tänkt ha foton först i den kategorin – men det såg så trist ut utan.

   Gutamål är häftigt. :)Ännu roligare var det när jag läst av fel. ex. Skumsnål. Välja rätt typsnitt är viktigt i alla sammanhang. När jag måste krypa in close till skärmen för att skilja på ett i och ett litet l är det felval (på tok för svagt). Hoppas du får välja själv till din bok/roman.

   Gilla

 3. Tack för den första lektionen! Ser att Ingrid har styrt upp några detaljer 😉 Här har vi struntvintar vilket passar mig alldeles utmärkt! Gutemål är i alla fall härligt tycker jag 😀

  Kram

  Gilla

  • Synd hon inte såg det tidigare. 🙂 Hm! Risk att det blir likadant i framtiden. Det tunna typsnittet fixar jag antagligen inte när det gäller vissa bokstäver. Tur jag har en lärare på hemmaplan. 😉
   Det är kul med dialekter och språk. jag hoppas de inte ”dör” ut i framtiden. Sedan har jag mina egna favoriter. Min egen dialekt tillhör inte den gruppen. 😉
   Kram

   Gilla

 4. Tack för språkundervisningen, Bosse. Och jag trodde att kalldass var en frostig plats där man uträtta sina behov. 😉 Jag älskar ordet ”struntvintar”. Jag håller med att dialekter måste bevåras. Ser framemot den nästa lektionen. Kram Anne

  Gilla

 5. Det stämmer bra om man läser de två orden som finns inbakade. Utedass var det ordet vi använde. Jag är så gammal att jag varit tvungen att gå på utedass mitt i natten, när jag bott på Vandrarhem i Sverige.
  Det är viktigt att bevara språk och dialekter så inte allt blir urvattnat.
  Först får skolelev Anne en långrast. 😉
  Kram Bosse

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s