2. Roma kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉


Denna kyrka ligger också bredvid väg 143. Mindre än en mil från Follingbo kyrka och ca 17 km från vår bostad i Visby.

De aktsamma händerna syns ”guldigt” inne i kyrkan. ”Minnenas rum” tilltalar mig liksom ”de dödas vilostad”.

Klockstapel med klockor samt krucifix är hitförda 1929 av svenskbyborna i Ukraina.
Det är ganska mörkt inne i kyrkan.

Dopfunt och väggskåp i koret är från 1200-talet. Sakristian är kyrkans äldsta del, från 1100-talet.

Det är alltid lika intressant att ta del av konstverken och försöka tyda den äldre texten.

Tretton fördjupningar i den romanska kyrkportalen symboliserar Jesus och de tolv apostlarna.

Det finns två konstverk till med ”guldhänder”. Dem får du titta på när du åker dit själv. 😉

För nu öppnas den tunga porten och vi är tillbaka på 2000-talet igen.

Tänkvärda ord:
Bekymmer gör hjärtat tungt,
ett vänligt ord muntrar upp.

                                Ordspråksboken

26 tankar på “2. Roma kyrka

   • Rätt tid på året att läsa om serien. Jag läste om ettan idag. Orsaken är att jag ska lägga in den här snart. Ville kontrollera en extra gång. Då hittade jag en groda. 😉

    Det var mycket hattande hit och dit innan det blev så. Inte lätt att komma fram till rätt beslut. Jag gillar att läsa om bra böcker. Då upptäcker jag nya saker. Synd att Elizabeth George böckerna är tegelstenar. Annars hade jag läst om dem igen – i rätt ordning. Det hade blivit en rejält läsupplevelse. Istället för att vänta ett år mellan böckerna. 😉

    Gilla

  • Sitter och funderar på om jag sett någon riktigt ful kyrka någon gång. Fast smaken är som baken.
   Jag har läst på mer om kyrkorna sedan vi besökte dessa x antal förra året. En del författare och ”experter” har berättat vilka de tycker är vackrast. Det ska bli spännande att se om jag/vi håller med. Sedan är det lätt att bli ”blind” av läget. En del ligger otroligt vackert med vid utsikt över hav och annat.

   Gilla

   • Det ska naturligtvis inte göra det. Men både läget, vädret och annat kan påverka mina intryck i starten och när jag går ut därifrån igen utan att det går att göra något åt. Fast stannar jag dig inne en god stund är jag mer rättvis i min bedömning. Samma sak om jag fått träffa en guide. Är det en torr, trist person blir slutintrycket tyvärr lägre än om det är en supertrevlig som kan hitta det positiva och snygga i vilken liten detalj som helst. Fast det handlar om samma kyrka/”sak”.

    Det kommer bara att bli ett besök på varje ställe. Var/är det inte öppet fast det var inom rätt datum är det inget att göra åt. Dessutom hann jag med att hamna i bröllopsförberedelser och några sekunder före ett dop i en annan kyrka. Då får insidan som är viktigast inte samma chans. Så är livet. Både för levande och uppbyggda medeltida skapelser. 🙂 Tur jag inte börjat tävla och har poäng. Hm! Men det är möjligt att jag i slutändan presenterar en topplista. 😉

    Gilla

 1. De där ”guldhänderna” tycker jag om, något som jag aldrig sett förut i någon kyrka. Vacker altartavla också… lite annorlunda. Malmkronorna som är de som oftast pryder våra kyrkor inomhus är så vackra! De framträder så vackert då det är ”dämpat” runtomkring.
  Vackert och rogivande är vad det är att få följa med dig på dina kyrkobesök! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

 2. Vad trevligt att få komma tillbaka hit. Jagvar nog här för sådär en 25 år sedan men lite kände jag igen i dina vackra bilder. Tack för fin info. Där hade jag nog tappat bort det mesta. Guldhänderna minns jag dock.
  Och jag följer gärna med till flera kyrkor.
  Kram!

  Gilla

 3. Roma har jag besökt men inte kyrkan vi var och tittade på där dom har teater på sommaren. Även Ateljé skogslyckan ska finnas där med sin loppis. Ett besök där kommer att stå på min lista:).
  Men kyrkan ska jag titta in i då.
  Kram gun

  Gilla

 4. Den kyrkan känner jag igen och har en bild av den men jag måste erkänna att ditt foto är snyggare.
  Att besöka kyrkor, i tankarna flyttas tillbaka flera århundranden är en speciell känsla och man får lära sig mycket.
  Mysingen försökte tyda den äldre texten där på konstverket. Han lyckades till en del.
  Du fick en hel del fina bilder ifrån kyrkan inuti också, fast du tyckte att det var lite mörkt. Det brukar ofta vara mörkt och ibland kallt i dessa lokaler.
  Fina tänkvärda ord ifrån Ordspråksboken. Tack!
  Kram!

  Gilla

  • Jag längtar efter att de säkert är öppet igen. Imorgon är det fyra månader dit. Tur vi hann med x antal när vi flyttade hit.
   Texten är suddig. Beror på att jag riktade in den gröna skärpan mot personerna ovan på tavlan.
   Tänkvärda ord hör ihop med denna kategori.
   Kram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s