Vakti

En skön avstickare från väg 140 söder ut är att blinka av mot Näs kyrka och sedan med hjälp av GPS ta sig ner för relativt bra grusvägar mot vackra Näsudden.

Vakti är en allmänning som blev ett fiskeläge vid omkring 1800-talets början. Redan på 1700-talet fanns här en vårdkase. Du tänker kanske på plåster och bandage? Nej. Vårdkase var en signaleld som användes i orostider för att varna för faror.

Från början fanns här flera strandbodar. Tyvärr finns det numera endast tre tappra kvar. På 1930-talet började större kuttrar komma till Vakti. Olämpligt nog hade det börjat sanda igen i viken och det blev för grunt för dem att ta sig fram.

En bra bild för att skildra när gammalt möter nytt. Förstår du vad jag fiskar efter?

På tillbakavägen körde vi bara fel en gång… så går det när ”Den lilla blå” inte får bestämma.

14 tankar på “Vakti

 1. Ja, nog blir det tydligt när gammalt möter nytt, på gott och på ont. På något vis vänjer man sig vid att de finns där och det är väl så det ska vara. Vindkraften fyller ju en funktion.
  En lugn och rofylld plats får man väl säga och ett trevligt litet stopp.

  Kram

  Gilla

 2. Köra lite fel kan vara spännande. 🙂 Kan bli nya uppskattade upptäckter. Eller inte … Hur som; man får vara lite öppensinnad. Gammalt möter nytt. Ögat får välja vad det vill se och själen vad den vill uppleva.
  Hoppas du njuter härliga dagar i maj.
  Kram Mia!

  Gilla

  • Ofta blir det en lyckad variant som ger medsmak. Om det inte blir dumma möten på smala gropiga skogsvägar med STORA fordon.
   Det är bara att gilla läget och fästa blicken mot det vackra.
   Månaden har bara medfött sjukdomar, sorg m.m. Men månaden är inte slut. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Det är intressant att åka på ”måfå också. Vart kommer vi nu? Det kan vi göra ibland, men på hemvägen så blir det vår trogna ”tantalurum” som får tala. Ja, vi kallar vår GPS för det.
  Verkar så fint och rofyllt där på dina vackra bilder. Men, platt. Det är ju vid havet.
  Ha en trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

 4. En tidig morgonhälsning från en osynlig bloggare. Det slog mig just att jag sett ett inlägg där jag skulle svara en bokstav … just det, tävlingen. Undrade om jag missat men såg att det var i morgon bitti tidsfristen gick ut. Skyndade mig in att svara en bokstav, en ren gissning den här gången. Här tillbringas tiden krypande på knä i rabatterna. Snart ska jag ut igen men först en skön morgonpromenad med en röd hund och sedan frukost.

  Och så till Vakti. En blå stillsam idyll tänkte jag när jag såg översta bilden. Men redan vid nästa bild hörde jag för mitt inre öra dånet av susande vingar. Sagan om de många tornen. Gammalt möter verkligen nytt i din bild. Det gäller att vänja sig för vi behöver ju elen. Så bläddrar jag ner till din nedersta bild och ser att visst finns idyllen kvar.

  Kram från en Kringelstad där solen just nu letar sig in genom fönstret

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s