”Världens bästa rödspätta”

Planeringen av den här trippen utgick helt och hållet från att vi ville se våradonis blomma i sitt rätta element, på naturreservatet Husryggs backar. Vi bestämde oss för att kombinera den tidiga majutflykten med att hyra en stuga hos ”Calle på Panget”. Appen berättade senare om en solig, blåsig och kall Valborgsmässoafton, som skulle följas av dagar med riktig kyla, blåst och regn. Därför gjorde vi allt för att få ut så mycket som möjligt av startdagen.

Det fick vi med råge. Sedan följde vi upp nästa dag med tidiga aktiviteter. Men. Gemensamt bestämde vi oss för att ”hoppa” en betald natt och istället åka hem efter lunchen.

Jag uppskattar de personligt döpta stugnamnen. Förra sommaren bodde vi den mest populära och kända stugan Rauken. Den som Lars Gyllensten bott i väldigt många gånger. Holmen låg närmare havet, fiskeläget och raukarna. Fast från Rauken såg vi, som du kan se, mer av havet.

I sista stund på hemmaplan bestämde vi oss för att inte ta med cyklarna på resan. Klokt beslut. Vi frös tillräckligt ändå.

När jag zoomade in från uteplatsen såg vi en liten glimt av havet mellan tallgrenarna. Vilken härlig kvällspromenad vi tog innan skymningen. Då var jag bättre klädd än fotografen som frös om fingrar och annat. De få människor som vi mötte var ordentligt påpälsade.

Bilden togs innanför vardagsrumsfönstret. Mest minns jag när jag gick upp på natten och njöt av fågelsång. Jag tog en klunk vatten och log åt två ekorrar som lekte tafatt. Tankarna gick åt att jag hade gärna bott i den här trakten under flera sommarveckor. Samma känslor som i juni förra året. Rofyllt, idylliskt, vackert, mycket sevärt och en fin sandstrand på nära håll. Perfekta cykelleder och möjligheter att upptäcka gobitar på Gotlands sydligaste spets.

De vita väggarna skilde sig från förra stugan. Annars var mycket likt mellan de två stugorna. För det är grundstommen i själva idén. Ett stort skäl till att människor återvänder hit. År efter år. 80 % är stamgäster. Här trivs man och återvänder mer än gärna.
https://gotlanduppochner.com/2022/06/14/vi-fann-lugnet-i-holmhallar-pensionats-mest-populara-stuga/

Första maj klockan 12:00 öppnades den berömda luckan för första gången 2023. Vi gick bakvägen genom tallskogen från stugan och jag som var loket såg först den långa slingrande kön och fick ett uns panik. Kylan och småregnet lockade verkligen inte till att sitta ute som vi gjort alla andra gånger. Då kom jag att tänka på att pandemin, som gjort att de skippat inomhusservering några säsonger, troligen var borttagen i år. Medan Solveig skyndade till kön öppnade jag dörren och hittade ett ledigt bord. Det blev en lång väntan. Vi hördes av via mobilerna ett par gånger. ”Det är ungefär 25 före nu.”
Den som väntar på något gott… det finns gånger under året som jag längtar efter Calles rödspätta. Då har jag ändå ”världens bästa kock” på hemmaplan. Som vanligt äter varken jag eller Solveig mycket mat (Istället ofta). Därför beställde vi som vanligt ”bara” en halv portion var. Mums! ❤

17 tankar på “”Världens bästa rödspätta”

 1. Den rödspättan måste vara populär med tanke på kön. Visst har du skrivit om den förut? Tycker jag känner igen de lyriska tongångarna.
  Förstår att ni åkte hem tidigare. Men fina stunder fick ni och fina bilder på den gula våradonisen.

  Kram från en solig Kringelstad!

  Gilla

  • Vi tror det finns många som har som tradition att börja maj med ett besök här. Jag var lite skraj för att jag denna gång skulle uppleva den som en vanlig god rödspätta. Det behövde jag inte vara rädd för. Den var exakt lika supergod som de andra gångerna som jag ätit den. Fast det var inomhus. 😉
   Vi gjorde som vi brukar göra – det bästa av situationen/läget.
   Jag ser att vimpeln knappt rör sig på gårdsplan. Äntligen tycks det behagliga ”ansiktet” av våren dyka upp denna vecka. Vad synd det finns en sjukling i familjen.
   Soliga kramar tillbaka.

   Gilla

 2. Jag beställer också alltid en ½ portion. Det blir precis lagom för mig och Calles rödspätta är verkligen god. Den slår de flesta andra med flera hästlängder.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Varför åkte ni hem i förtid? Vad missade jag när jag läste?
  Spätta åt jag i lördags kväll, det var väldigt gott.
  Det ser fint ut där i bodde. Visst är det en kall vår vi har i år. Det blir nog bättre snart! Glad måndag!

  Gilla

 4. Vilka härliga dagar det blev och jag förstår att det är ett populärt ställe. Om det var en halv portion så hade det räckt mer än väl till mig kan jag säga.

  Önskar en fin start på den nya veckan!

  Kram

  Gilla

  • Det rekommenderas. Men kanske inte just nu. Jag hade gärna bott där en under en längre tid. Juni-september om jag får fantisera fritt. Undra hur många olika sorters intressanta platser det finns att se inom ett par mil. I rätt väder. 😉 Oj vad vi frös.
   Den har inte börjat bra. S blev rejält dålig i lördags.
   Kram tillbaka

   Gilla

 5. Verkligen en fin ”njutflykt”. Stort tack Så fint att få vara med. Har antecknat namnet , ”Calle på Panget”. Kanske något för oss lite längre fram här på året.
  Och maten såg verkligen lockande ut den också.
  Förstår att ni åkte hem tidigare med tanke på vädret.
  Tack för fina bilder.
  Kram

  Gilla

  • Pensionat Holmhällar är lättare att googla på. Men mannen är en livs levande legend.
   Resan var spikad och vi bockade av så mycket som möjligt.
   Allt går inte att lösas med ett lager kläder. Det gäller att göra det bästa möjliga.
   Tack för besöket.
   Kram

   Gilla

 6. Ja det här är en Jättefavorit för oss och dom hundar vi har haft med dit. Vi brukar ta en prommis😁, sen äter vi och då NATURLIGTVIS den fantastiska spättan – en halv portion som är som en normal! 😆 😚 🙂 Varje år måste vi göra det!, men missade det förra året… I år hoppas vi att kunna äta där igen och ha Molton med oss.
  Kram- Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s