10. Endre kyrka – Göra om, göra bättre

Den där eftermiddagen gick inte på ”räls” när det gällde vår ”kyrkturné”. Två stängda kyrkor och så Endre där jag hamnade i stor festlighet och bara tog mig en djärv rusch mellan publikhavet och … https://gotlanduppochner.com/2019/03/23/10-endre-kyrka/. vilken tur jag inte krockade med mamman och barnet som skulle döpas. Där hade jag änglatur.
Nu var vi fyra år senare tillbaks vid kyrkan som kanske (inte mina egna ord) är vårt lands bäst bevarade medeltidskyrka.

Glasmålningen med intåget i Jerusalem är från mitten av 1200-talet. Där finns fler glasmålningar som är lika gamla som korets byggnadstid.

Det finns även glasmålningar som är betydligt yngre, ditsatta vid restaureringen 1915-1916. De tre ovanstående hör till den kategorin (tror jag) efter att ha läst på i kyrkböcker om vilka glasmålningar som är från 1200-talet och vilka som inte är det.

På det medeltida altaret, med relikgömma på framsidan, står ett altarskåp från 1300-talet.

Dopfunten från 1100-talet är tillskriven Hegwaldskolan. Det ståtliga locket i form av en korskyrka med den helige andes duva på tornspetsen är från 1200-talet.

Några väggmålningar i långhuset får avsluta ”reprisbesöket” i Endre kyrka.
Nästa gång som vi lägger in ett inlägg i denna kategori kommer kyrkan att ha nummer 87. Första bokstaven är A.

Tänkvärda ord:
”Man vill inte vara den man är.
Man vill vara den som man
inbillar sig att man kunde ha blivit.”

Hjalmar Söderberg

11 tankar på “10. Endre kyrka – Göra om, göra bättre

  • Då tänkte vi inte så mycket på det. Men när vi började närma oss finalen kom nya tankar. S ville såklart också kunna säga att hon varit i alla. Dessutom missade jag en hel del, med tanke på att kyrkan var full med människor och mina minuter till godo gick att räkna på en hand. Jag fick ta fram mina gamla rostiga sprintertakter. På medeltiden hade jag aldrig en tung kamera runt halsen. Fast å andra sidan hade jag vid detta tillfälle inga spikskor på inne i kyrkan. 😉
   Vi njöt av både lördagen och söndagen. Stack iväg med kamera båda mornarna. Nu vill jag inte ens sticka ut näsan utanför dörren. Rädd att den ska blåsa bort. 😉

   Gillad av 1 person

 1. Vilken vacker och välbevarad kyrka! Glasmålningarna är fantastiska och så även locket till dopfunten. Vilken tur att ni fick en möjlighet till att bekanta er mer med kyrkan.
  Kloka ord som vanligt där på slutet.

  Önskar en fin lördag nu!

  Kram

  Gilla

  • Jag minns inte en enda glasmålning vid mitt solobesök. Går det att skriva solo när kyrkan var full av förväntansfulla besökare? Gick någon på att jag var pressfotograf som skulle föreviga dopet? S vågade sig inte in förra gången. Hon vill ju också kunna säga att hon varit inne i alla. Tänk att kyrkorna växt till antalet. Nu nämns i reklamen alltid hundra stycken. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 2. Så fantastiskt välbevarad kyrka. Glasmålning från mitten av 1200-talet, det är nästan svårt att ta in. Alltså … 1200-talet! Och så dopfunten. Vilken tur att ni fick möjligheten att besöka Endre kyrka igen. Tur för er och tur för oss bloggläsare.
  När jag läste slutraden om nästa inlägg, en kyrka där första bokstaven är A kände jag mig nästan förflyttad till korsordsmästerskapen igen 😉 Det ska bli spännande att se vilken kyrkan är.

  Kram från ett mulet fastland!

  Gilla

  • Jag blir nästan yr när jag räknar på åren. Det hade varit spännande att göra en tidsresa till den tiden. Men jag vill allt åka tur och retur.
   Det finns en dragning till de ö-kända korsordsmästerskapen. Det kommer till och med två på raken som börjar på A.
   Kram från ett mörkt Visby. Men musiken runt mina öron är behaglig. Länge sedan jag spelade en CD med Anna-Lotta Larsson

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s