Svenskbymuseet i Roma

I juni 2016 invigdes Svenskbygården i Roma. Där finns numera en utställning, studierum och ett litet kafé med uteplats. Vi åkte dit en lördag i september.
(Kontrollera öppettider innan du åker dit.)

Vid ett besök här får du en god inblick i Svenskbybornas historia och livet i en by. Är du extra intresserad kan du höra höra gammalsvenska och Svenskbybornas traditionella sånger vid en lyssnarstation.
Alla texter i museet är på svenska och engelska. Utställningen är producerad av Sofia Hoas. Forskaren och författaren Jörgen Hedman fixade faktatexter och Peter Knutas var formgivare.

En kort sammanfattning om Svenskbyborna. Låt oss börja på medeltiden. Flera svenska bönder bodde på ön Dagö utanför Estlands kust. Där bodde också en brokig samling av andra människor och kolonister. 1781 lämnade ungefär tusen av dem Dagö. Hälften av dem flyttade till byn Gammelsvenskby i dagens Ukraina. Livet blev inte som de blivit lovade. Bland annat hade de lovats färdigbyggda gårdar, odlingsbar jord m.m. Efter flera tuffa år med krig, missväxt och revolution kämpade svenskbyborna för att få återvända till Sverige. 1929 gav Sovjetmyndigheterna tillstånd för 90 % av befolkningen. Ungefär tusen tog sig med båt till Trelleborg i augusti där de möttes med pompa och ståt av en stor delegation med prins Carl i spetsen. Två tredjedelar kom till Gotland, en stor grupp till Vätterns södra strand och några till Stockholmsområdet. Åtta år senare fanns 750 svenskbybor kvar i Sverige. Flera av de andra tog sig till Kanada och USA. Men det fanns också de som åkte åt andra hållet, Omsk i Sibirien och Pavlodar i Kazakstan för att nämna två städer.

Vad fint det måste vara nu när det är färdigmålat i min favoritfärg.
Det här är ingen politisk blogg. Men jag kan avsluta med att jag läser allt som Sofia Hoas skriver om i vår morgontidning, där hon berättar om hur svenskbybon i Ukraina har det efter det fruktansvärda som pågått där sedan februari.

16 tankar på “Svenskbymuseet i Roma

 1. Där var vi SPF Klinteorten på besök för ett par år sedan med Kristina Knutas som guide. Det var verkligen väldigt intressant. Vi känner ju alla ättlingar till svenskbyborna.
  Ha en fin helg och andra advent!
  Kram

  Gilla

  • Mycket intressant och aktuellt. Då fick ni mer kött på benen. En bra guide är extra mycket värd på ett sådant här mindre museum.
   Tack. Vad mörkt det är. Blir aldrig riktigt ljust på dagen. Jag tog en skön promenad på Galgberget för att komma hemifrån en stund.
   Kram

   Gilla

 2. Vilket intressant museum. Alltid roligt att få veta lite om bakgrunden till varför saker och ting har skett. Jag gillar sådana här mindre museer bättre, för det är lättare att ta in allt och minnas när man kommer hem. Det gör också att man blir mer nyfiken och vill ta reda på mer. Ha en fin advent.

  Gilla

 3. Det lät som ett mycket intressant besök och för egen del kände jag att denna uppdatering behövdes. Håller med Gunnel om att små museer är mer greppbara och gör det lättare att få en helhetsbild.

  Kram

  Gilla

  • Här finns en hel del olika typer av små museum. Min lista fylldes på tidigt. Sedan kom Mr C och ändrade på förutsättningarna och vi kom inte igång på allvar.
   Håller med. Många gånger kan små ställen ge mer. Sedan beror det på ämnet och framför allt upplägget.
   Kram

   Gilla

 4. Mycket intressant inlägg! Såg ett reportage i SVT om Gammelsvenskby i Ukraina och bland annat så intervjuade dom en kvinna som pratade svenska. Och vilka hemskheter hon berättade om. Men ändå så beundrar jag dom för deras enorma kampvilja och mod.

  Idag är det lördag och jag är glad att se ett inlägg från dig. Det betyder att det ordnat sig med in och utloggning från WP, vet att du var orolig.
  Ha nu en fin lördag kväll och en fin andra advent!

  Kram från fastlandet

  Gilla

  • Då såg du samma program som Marie här under. Jag önskar att jag hade någon form av makt i världen. Vad mycket jag skulle rätta till.
   Nej. Jag vågade inte. Tänkte att jag ville in på Gunnels kalender. Har skjutit upp det till slutet av månaden. Vissa saker är jag jätteduktig på att skjuta upp.
   Tack ska du ha. Helgen gick som alltid fort.
   Kram från ett mörkt Visby

   Gilla

 5. Mycket fint att se och läsa om svenskbyborna, ett ämne som jag kunde lite grann om men alltför lite. Nu vet jag mera! Tack för det! Ser med förtjusning på alla foton och allt som finns i dem. Ser att bruden har förkläde, något som fick mig att höja på ögonbrynen lite grann. Säreget på sitt sätt men vackert.
  Vi ska ha knytkalas med vänner på julafton och ska spela julklappsspelet något jag/vi aldrig har gjort tidigare men det ska vara julklappar till ett visst värde med, två från varje individ som är med.
  Nu fick jag plötsligt helt klart för mig var de ska inhandlas, tack vare det här inlägget. Gissa vem som går med raska steg till marknadsståndet där den ukrainska föreningen håller till för att samla in pengar för alla som befinner sig in nöd i deras hemland? Tack säger jag än en gång. Ibland måste det till ett fint inlägg innan jag vaknar till ordentlig.
  Trevlig andra advent!

  Gilla

  • Det ämnet kan jag förstå att du känner till saker om.
   Vad kul. Vi började med julklappsspelet när vi bodde i Ystad och har med glädje fortsatt med det. Ibland sitter jag där med ”alla paket” för att en stund senare vara helt utan. Många glada skratt hinner det bli under lekstunden. Hoppas du gillar det och hoppas du hittade lämpliga klappar.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. Intressant och värdefull läsning har inte haft så bra koll på deras historia. Efter detta inlägg ska jag ta reda på mer. Såg nyss ett reportage i tv om svenskbyborna i Ukraina där en äldre kvinna fortfarande pratade gammelsvenska och berättade om deras livssituation under kriget.

  Gilla

 7. Wow, vad intressant.
  Jag snöat in mig lite på Svenskbyborna och lyssnat på en del poddar om dem och läste en del också.
  Om jag kommer till Gotland, skulle detta museum vara prio ett för mig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s