Granitbröllopsdag och Apskräck

När solen och hösten visade upp sin finaste sida körde vi ner för att ta ett par årstidsfoton till kommande inlägg. Det var söndag och härligt väder. Därför passade många människor på att njuta av oktobersöndagen. Vi hade tur och fick en parkeringsplats vid havet.

Vilken fin stad vi bor i. Borde vara den finaste som vi bott i hitintills. Ändå är konkurrensen absolut inte dålig. Jag hävdade i många år att Umeå var min favoritstad. Ystad, Hjo, Båstad och Falkenberg var suveräna sommarstäder. Jag vet att Båstad inte är en stad. 😉

Efter vi strosat runt i Almedalen gick vi in i en port i ringmuren och fortsatte till…

… Botan såklart. Platserna ligger inte långt ifrån varandra. Fortfarande fanns det mycket vackert att se på i Botaniska Trädgården. Det gör det faktiskt alla årets dagar och är orsaken till att vi har gett den en egen kategori på bloggen. Säkert har vi hunnit plåta över tusen bilder. Tur vi inte lagt in alla. 😉

Undra hur många miljoner människor från olika länder som vandrat här genom åren? Vad tog de med för några ljusa minnen hem? Valde de att gå ut genom Kärleksporten?

Mitt färskaste minne var när jag denna oktobersöndag höjde blicken och såg vad som fanns i Apskräck-trädet. Igår googlade Solveig och läste högt för mig att 2017 var det första gången på 38 år som Apskräck blev med kottar. En stor händelse. Undra om detta är andra gången? Brödgran låter inte lika häftigt som dess alias. Längs Andernas sluttningar i Argentina och Chile kan granen bli hela 50 meter hög. Smeknamnet Apskräck beror på de stora vassa barren som apor undviker att hoppa i. Själv fick jag heller ingen större lust att prova.

Nu hade vi tagit oss utanför en grind. Har vi inte bråttom älskar jag att välja olika vägar ut från den fina parken och strosa uppför och nerför gränderna. Men framför allt älskar jag tjejen som jag gifte mig med idag, för trettiotvå år sedan. ❤ Då var det också en varm solig oktoberdag. Vad passande att bruden heter Sol-veig. Igår fick vi lära oss att vi firar Granitbröllopsdag.

20 tankar på “Granitbröllopsdag och Apskräck

 1. Ja, ni bor i en fin stad tycker jag som inte ens varit där men av bilderna att döma så… Det finns många fina städer i Sverige och jag är inte helt missnöjd med våra tvillingstäder. Grattis till er båda två! Husse och jag firade korkbröllop i somras. Tycker inte att det låter lika stensäkert 😉
  Vackra bilder som vanligt!

  Kram

  Gilla

 2. Apskräck har jag aldrig läst eller hört att trädet kallas. Däremot bara apträd. Det finns ett jättefint stort exemplar i en trädgård i Simrishamn. Stort och välväxt.
  Grattis på bröllopsdagen 🥂
  Vi hade Balsabröllop i somras… låter inte så speciellt.
  Fint i Botan fortfarande!
  Idag har jag och Å varit i Mellbystrand och badat☺️

  Gilla

  • Det ordet kan ge mardrömmar på natten.
   Aha. Länge sedan vi var i den mysiga sommarstaden.
   Tack så mycket. 🙂
   Två galningar. 😉 Jag som har känt mig frusen och konstig idag efter cyklingen igår. Kraftig blåst och kallt.
   Inte låter det finare för er de två närmaste åren, när jag läser på lappen. De namnen har jag aldrig hört talas om tidigare. Jag kan bara de vanliga.

   Gilla

 3. Varmt grattis på er dag! Härligt att strosa i Botan en sån här fin dag. Och ja, som du sa, alla dagar. Det var längesen nu jag var där så tackar för era stämningsfulla bilder. Men en apskräck kan jag besöka på närmare håll. Min vän i Fide har en! Den är väl en ungdom ännu med sina ca 7 år och det lär dröja innan den får kottar.
  Ha en fin bröllopskväll ✨

  Gilla

 4. Grattis 💐på bröllopsdagen! Granit låter stadigt och bra. Soligt och varmt är också fint att ha på en bröllopsdag ’! Om du inte sagt att bilderna i inlägget här är från i söndags, skulle jag inte kunnat gissa det. Otroligt att ni har så varmt å blommigt än. Inga vissna löv, det ser ju ut som om det är evig sommar i Visby. Hälsa till Solveig också å gratta på denna dagen! /från Laxsjö å höst nu men – som väl är – inte evig vinter. Kram till er båda. Ö

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s