Raukar på torra land; del 1

När all tung is som täckte Gotland försvann, efter senaste istiden, höjde sig havsbotten. Det gick inte på en kafferast, utan väldigt långsamt.

Tidpunkten var ungefär för 11.500 år sedan. Det var då det gick att skymta klippor på öjn för första gången.

Det blev en intern fight när land och hav möttes. Vågorna slog upp och skavde på stranden. Märgelstenen och det mesta av kalkstenen hade ingen chans utan spolades med tiden bort.

Men vågorna vann inte fighten mot den betydligt hårdare revkalkstenen, en sten som redan från början var hopkittad. Därför finns det fortfarande i våra dagar kvar höga pelare med revkalksten – raukar.

Jättesko

Visste du att ordet Rauk är ett gammalt ord för höjd? Fast jag personligen är mest förtjust i raukar som har utsikt mot havet är det ändå intressant att se vad de tittar på långt upp på land. Vad rör sig i deras sten-hjärnor? Kommer de att raukrösta? 😉

Bergstroll

Otroligt att till och med böndernas plog kan stöta emot raukar under markytan, när det plöjs på åkern. Förstår du läsare vad du lärde dig? Ska bli spännande om någon får sig en tankeställare och svarar rätt.

Fotnot:
Vi cyklade denna stund omkring på Furillen.

8 tankar på “Raukar på torra land; del 1

 1. Det var en nyhet för mig att de fanns på land också men egentligen är det ju helt logiskt. Raukar under jord är ju ännu mer spännande med tanke på att ordet betyder höjd 😀

  Önskar en glad måndag!

  Gilla

 2. Raukarns också … nu fick jag lära mig något nytt igen. Att rauk betydde höjd har jag aldrig hört. Ler åt Znogges kommentar … att höjden går att hitta under jord är ju onekligen spännande.
  Plus 2 grader imorse och härlig luft! Jag täckte tomaterna igår då det var risk för frost men det klarade sig. Får bli täckning kommande natt också.

  Kram och fin tisdag!

  Gilla

  • Den där Znogge verkar redan vara i toppform. Det blir inte lätt för er senare på hösten. Du verkar mer satsa på rätt månader. 🙂
   Det är bäst du fortsätter med täckning. Riktigt tidigt denna säsong. Kontrasten är påtaglig. Så kallt på morgonen och i skuggan. Sedan kommer jag hem efter cykeltur på eftermiddagen och kan gå ut på balkongen och fika. Endast klädd i två olika plagg. Nej. Inte slips och fluga. 😉
   Tisdagskram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s