Jauvika

På Fårö känner många till det berömda fiskeläget Helgumannen. Färre känner till att det största fiskeläget på ön är genuina Jauvika i Lautervikens sydvästra hörn.

Enligt uppgifter från Region Gotland handlar det om 33 bodar. Precis som vid Helgumannen förekommer det inget permanent sommarboende. Till vackra Jauvika söker sig gärna Fåröbor året om. Det hade jag också gjort om jag bott på Fårö. För direkt blev platsen en favoritplats för mig. En oas för själen.

Under andra världskriget, när Sverige drabbades av matbrist, hade Jauvika sin storhetstid. Strömmingsfisket kom igång på riktigt och exporterades ut i landet till kurrande magar. Senare blev också laxen en mer uppskattad matfisk.
En annan verksamhet som förr varit lönsam i Jauvika är säljakt.

På 40-talet hade fiskeläget ett eget salteri. Min ”ovilda” chansning är att det rör sig om detta huset. Numera är lokalen en samlings- och festsal.

Det här ska vara en vindskyddad vik i Östersjön med sex bryggor. Jag räknade inte dem. Istället njöt jag av läget, atmosfären och det sköna sommarvädret. Nu när jag hittar hit kommer det förhoppningsvis att bli återbesök.

Det fick bli ett snabbt farväl. När jag tittade på mobilklockan insåg jag att möjligheten fanns att hinna med nästa färja. Vilken tur det är kraftig nerförsbacke på slutet… 😉

14 tankar på “Jauvika

 1. Lika fascinerande varje gång du visar ett nytt fiskeläge. Förstår att det är en plats Fåröborna söker sig till. Vilka vackra stenhus. Tänk att kunna bygga så ”rakt” med olika stenar, om du förstår hur jag menar (det rimmade visst). När jag läser om strömmingsfisket så tänker jag på nutiden, att strömmingen håller på att ta slut, surströmmingen är hotad har jag läst.

  Kram och fin onsdag!

  Gilla

  • Riktig idyll när vi väl hittade dit. Ibland rimmar det på utan man svimmar. 😉
   När jag tänker djupt på hur vi små människor går in för att förstöra och leva över tillgångarna blir jag mörkrädd. För några dagar sedan läste jag om förändringarna i haven på bara ”kort tid”. Går det att vända på den ”onda” spiralen? Vad kommer vi att lämna över till kommande generationer? Jag flyr för att inte gå under i mörka tankar och fortsätter istället förbereda inför nästa Hemester.
   Torsdagskram tillbaka

   Gilla

 2. Fårö är jag dåligt informerad om, så nu fick jag lära mig något nytt. Det är ju så långt dit 😉. Vi planerade under flera år att åka till Fårö tillsammans med några bekanta, men vi kom aldrig iväg.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Ja. Det är ju en hel ö bort. 😉 Både mitt och Solveigs första besök där gick mest i moll. Hon var såklart trött efter att ha cyklat runt på Gotland i värmen med en kompis. Men min uppfattning ändrade sig när vi flyttade hit och bodde på Fårö i en stuga. Synd ni inte kom iväg. Tyvärr är det så med vissa saker. De stannar på planeringsstadiet. När jag rannsakar mig själv inser jag att mycket av det som jag drömt om inte kommer att ske. Samtidigt kan det hända helt andra saker som glider över till ljusa upplevelser. Det viktigaste är att hälsan håller sig inom acceptabelt läge. Bäst är att ta en dag i taget.
   Tack ska du ha.
   Torsdagskram tillbaka

   Gillad av 1 person

  • Den är säkert bara för Fåröbor. När det gäller mycket som jag får tips om genom många olika kanaler så finns det inga skyltar till platsen/servärdheten. ”Pratar” inte om saker som nämns i varje magasin. Men genom envishet och insamling av pusselbitar brukar det fixa sig till slut (inte alltid). En bra sak är instagramvänner som vi fått och som bor på ön. De är guld värda. 65! Det måste vara en evighet dit. 🙂 Först den berömda Beatleslåten. Nu nynnar jag på den. Hör du? 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Ännu ett fint fiskeläge som du presenterar för oss. Vilken trevlig plats dessutom att ha en festlokal på. Dit får ni se till att bli inbjudna vid tillfälle 😉 Om det inte lyckas så kom ju eval8 med ett bra tips!

  Kram

  Gilla

  • Jag tycker Eval8 kan ha sin nästa sommarsläktträff där. 😉
   Riktig pärla. Har flera gånger sett namnet på en vit karta med enbart fiskelägenamn. Såg inget på vägen mot kända Helgumannen, där vi skulle äta frukost och cykla bland raukarna. Tänkte vi tar det på tillbakavägen. När det inte är någon trafik går det att åka i snigelfart och jag gissade på rätt grusväg. Ofta svårt att vända om bilen befinner sig på fel väg under våra turer på ”vägar”. Möten vill jag inte ens tänka på. Det gör Solveig åt mig också. 😉 Oj vad mycket det finns kvar att utforska på Fårö. Men imorgon bär det iväg på Hemester åt ett annat väderstreck. Hoppas vädergudarna är med oss.
   Kram

   Gilla

 4. Jippi nu har ni hittat till ett av mina absoluta favoritställen. Jag blir så glad så det pirrar i kroppen av dessa fina bilder.
  Bild 3 och 4 från slutet räknat är så fina och berättar så mycket.
  Ha det gott.
  Ser att jag har missat flera inlägg så det blir till att läsa ikapp härligt

  Gilla

  • Det var en riktig pärla som vi aldrig besökt tidigare. Jag tror inte någon som inte bor på Fårö får låna lokalen och jag brukar föredra att smyga bort under de större ”dagarna”. Minns nu att jag på tvåfemdagen for iväg till Köpenhamn med en dödspolare. Trenoll blev en helg i Uppsala. Alla dessa minnen.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s