Fardume slott

Någon gång under sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal byggdes de stenhus som kallas för Fardume slott. Mot vägen ligger bostadshuset med ett välbevarat förrådsrum i bottenvåningen. På våningen ovanför fanns tidigare en vardagsstuga med eldstad. Högst upp var loftet där ex. säd förvarades.

I folkmun kallas ruinen för ”Sören Norrbys källare”. Sören var en mytomspunnen dansk länsherre som styrde Gotland mellan 1517-1525. På hans visitkort kunde stått både kapare och sjörövare.

Om jag öppnar dörren till min egen fantasi. ”Det hade varit spännande att titta in som objuden gäst någon gång under de åtta åren som Sören var upptagen med annat på annan plats”.

Vi klev uppför trappan för att få en ny dos historia serverad framför ögonen.

För här uppe finns resterna av en kvadratisk kastal, ett medeltida försvarstorn, som kallas Mynttornet. Under senare tid användes det som magasin. Troligtvis har tornet varit fler våningar högre.
Husen och marken omkring ägs av Gotlands Fornvänner.

Till höger kan du skymta en del av Fardume träsk. Många fågelarter stortrivs i träsket med en kalkrik jord som fälls ut i vattnet. Det är inte ovanligt att tranor kommer hit och övernattar. Vattenväxter som vass och ag trivs också här.
Numera är träsket/sjön fridlyst.

16 tankar på “Fardume slott

 1. Så härligt det är att få följa med på alla era utflykter på Gotland. Jag kommer troligtvis aldrig att besöka ön mer, och då är detta ett utmärkt alternativ att resa i fantasin. Tusen tack för att du tänkt på mig under min bloggpaus. Kram, Gunnel

  Gilla

  • …och vad härligt att se ord från dig här igen. Inte så dumt med alternativ. Den taktiken har jag levt med i nästan hela mitt liv. Med en dos fantasi kan en sådan inre resa vara mer perfekt än verkligheten. Dessutom billigare och lättare att packa. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Ännu ett intressant utflyktsmål som ni nosat upp. När vi kommer till Gotland känns det som om vi behöver stanna länge för att ens hinna se en bråkdel av allt som ön erbjuder. Härliga bilder som vanligt och så bra att så mycket ändå finns bevarat.

  Kram

  Gilla

  • Nu har ni tid och möjlighet att göra en liten Lidénare. Varför inte satsa på ett bloggår på Gotland. 🙂
   På en semester är man beroende av väder, öppettider och årstider.
   Där funkade det bra. Betydligt sämre på ett annat en stund senare. Svårt att veta gränserna mellan offentligt och privat. Inom det området finns mycket att fundera på. Inte så lätt att hitta rättvisa hållbara lösningar. Det här är ju en ”snällblogg”. 😉
   Kram

   Gilla

 3. En spännande plats och fint bevarad. Ja det skulle ha varit roligt att ”tittat in” när han var annorstädes. Ett fint utflyktsmål med fin utsikt

  Gilla

  • Vi såg faktiskt tranor samma morgon. Det var jag som var chaufför. Solveig fick upp kameran men tranorna lämnade asfalten och började flyga iväg innan hon fick dem på pränt. Inte första gången vi ser tranor på ungefär samma ställe. De tar säkert paus på ”träskön” under natten.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s