Slottet på Hulehällar

Vi stannade till på en väg mellan Hamra och Vamlingbo. Målet var att vandra ut på heden några hundra meter för att se det som i folkmun kallades ”Slottet på Hulehällar”.

Smeknamnet gjorde sig säkert mer passande förr. För egentligen var namnet Fridarve och det stora huset tillhörde gården Fredarve.

En del storbönder, som kallades för farmän, blev under Gotlands storhetstid mycket rika. Orsaken var att de även bedrev handel i Östersjön. Troligtvis var handelsmannen på Fredarve en av dem.

Det rörde sig om väldigt skickliga hantverkare som byggde den stora mängden medeltida kyrkor på Gotland. De ägnade sig även åt att bygga stenhus på gårdarna runt öjn.
Den rike bonden lät uppföra ett boningshus på troligtvis fyra våningar. I bottenvåningen fanns två välvda rum med inbördes förbindelse. En eldstad fanns i det större rummet. En trappa leder upp till den raserade övervåningen, som hade samma planlösning. Husets planlösning ska visst vara unik på Gotland.

På gårdsplanen finns en medeltida brunn kvar. Vid mitten av 1600-talet lämnades gården öde. Nu återstår bara bottenvåningen. Ruinen ägs av Gotlands fornvänner.
Under 1936 genomfördes en restaurering och nu tycks något liknande vara på gång. Därför höll vi oss lite utanför och var lite mer sparsamma med fotograferandet än annars. 😉

14 tankar på “Slottet på Hulehällar

  • Hade varit spännande att få se hur det såg när det var som mest praktfullt. Antagligen en stor skillnad mot andra bönders bostäder.
   Tack ska du ha.
   Vi borde gå och lägga oss så vi kommer upp i tid. Men det finns vissa yttre saker som ”stör”.
   Kram

   Gilla

 1. På er vackra ö har ni så många spännande saker att utforska. Här stormar det och är bara några grader varmt. Jag avundas inte dom som är med och tävlar i såpbandy en sådan här dag.

  Gilla

 2. Historiens vingslag brukar man prata om och de känns ända hit där jag är (på Madeira). Jag får snudd på rysningar när jag ser bilderna och försöker tänka mig tillbaka den tiden då det begav sig. Så fint att man restaurerar det som återstår.
  Tack för besöket via er!

  Gilla

 3. Det är inte klokt så många spännande platser det finns på öjn. Och jag är så glad att jag får ta del av dom via era utflykter. Det här var väldigt spännande att läsa om. Och glädjande att läsa om restaureringen …

  Måndagskram från Kringelstan!

  Gilla

  • Hade jag inte läst på innan våra resor hade vi antagligen aldrig hamnat exempelvis här. Syns inte från vägen. Jag älskar mixen av att gräva och hitta eventuella guldkorn, besöka dem och sedan minnas dem, helst en lång tid efteråt. Sedan går det inte att välja väder, trafik och annat. Sista tiden tycker jag vi haft en himla tur med mycket. Kommer just nu bara på att det hade varit roligt om det varit varmare och finare väder vid vårt besök på Furillen. Men själva ”kultytan” hör ihop med gråskalan. Det blir för mig mer ”verklighetstroget. Däremot blev besöket i naturreservatet i kyligaste laget. Ändå tur. Det hade ösregnat några timmar tidigare på natten.
   Svettiga torsdagskramar tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s