Inte bara rosor…

Det är inte bara rosor som blommar innanför muren. Vid vår senaste morgonpromenad hade jag med mig mitt macro för att titta lite närmare på en och annan blomma. Cikorian blev ett självklart val. Den sticker upp lite här och var på Gotland, i vägkanter såväl som i kullerstenskanter.

Jag har en speciell känsla för cikoria, alltsedan vi hade vårt kaffekoppsmuseum, på Bjärehalvön. Eftersom cikorians rötter rostades och användes för att tillverka kaffesurrogat under andra världskriget kändes det som att cikoria hörde ihop med ett kaffekoppsmuseum. Därför sådde jag frön på framsidan av huset. De flesta fröna grodde och sedan trivdes cikorian nästan lite för bra när de bredde ut sig i rabatten…

Cikorian kallas även vägvårda eftersom den ofta växer vid vägkanter. Här på Gotland stämmer det kan jag intyga. Tilläggas kan att vägkanter på Gotland speglar årstiderna och att de oftast är mycket vackra, oavsett vilket tid på året som man är ute och åker.

Den här skönheten hittade jag på Kyrkberget. Fick ta min app till hjälp – Malva sylvestris – Rödmalva – tycks det vara.

Och det här då? Ja, appen gjorde en del försök att lura mig först, men till sist fick jag fram att det är en Väddklint. Tycker att namnet ”Morgonrufs” skulle kunna vara ett alternativt namn. Gillar verkligen dess mönster.

Tanken är att vi ska återvända till innerstaden inom de närmsta dagarna och fotografera fler stockrosor, men kunde inte låta bli att ta med ett par bilder redan idag. Igår regnade det så nu hoppas jag att allt som blommar fått lite ny energi.

Text och foto: Solveig Lidén

17 tankar på “Inte bara rosor…

 1. Cikorian är en blomma som är vanligt förekommande även här. Den lyser upp fint vid många vägkanter. Stockrosor är också väldigt vanliga och jag har äntligen lyckats få några att ta sig utanför vårt hus. Lite i torraste laget dock men jag får vattna lite extra. Väldigt vackra bilder som vanligt och jag ser fram emot ett eget inlägg om stockrosorna.

  Önskar er båda en fin fredag!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Hoppas att dina stockrosor blommar för fullt nu! Ser att det hunnit gå två veckor sedan du skrev. (Vart tog den tiden vägen? På sommarlovet känns det som att tiden går mer än dubbelt så fort än övriga året…) Önskar dig en skön helg!
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Ja, cikorians blåa färg är det något speciellt med! Tack för att du ville följa med på blomsterpromenaden. Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Cikorian blev jag bekant med på Ärön i Danmark, där den växte i dikeskanterna. Jag blev störtförälskad i den vackra blå färgen, så det var lätt hänt att ta några frön med sig hem i fickan. Hem var Åland på den tiden och där växer det inte cikoria i vilt tillstånd. Flera månader senare när jag hade stortvätt av alla jackor som hade använts under sommarhalvåret och hösten, så hittade jag några märkliga frön som jag inte visste vad det var i en ficka. Jag slängde fröna i häcken mot vägen och plötsligt, något år senare stod där en härlig cikoria som i sin tur fröade av sig till flera platser i vår trädgård. Den trivdes och vi trivdes….
  Tack igen för ett härligt inlägg!
  Trevlig helg önskas er båda!

  Gillad av 1 person

  • Jag är också väldigt förtjust i cikorians blå färg. När den blommar som bäst är den verkligen fin längs dikeskanterna. Härligt med frön som gror och tar sig utan att man behöver ha en massa jobb med dem. Vem vet det kanske växer cikoria lite var stans på Åland numera tack vare dig. Tack för att du läste och kommenterade. Önskar dig en trevlig helg!

   Gilla

  • I södra Sverige är cikorian ganska vanlig, tror jag. Däremot kan jag inte minnas att den växte vilt där jag växte upp i Västergötland. Vi hade väldigt många slags blommor i vår trädgård, men ingen cikoria. Önskar dig en trevlig helg!

   Gillad av 1 person

 3. Cikorian är så vackert namn och så fin att titta på har dock aldrig smakat ”kaffet” av den samma.
  Har ni haft kaffekopps museum?
  Låter intressant.
  Å vad härlig att få följa med på stockros jakt inom en snar framtid.
  Trevlig helg.

  Gillad av 1 person

  • Jag har inte heller smakat kaffet från cikoria. Vill minnas att min mormor berättade att det inte var speciellt gott. Min mamma samlade på kaffekoppar. När hon dog tog vi hand om dem och om alla hennes andra samlingar också. Vi köpte en gammal lanthandel och ställde ut samlingarna under några år. 3333 olika kaffekoppar visades upp i olika rum.
   Trevlig helg!

   Gilla

 4. Jag älskar cikorians blå färg, så ren och fint blå. Såg den längs vägarna när vi var på Öland. I våra trakter har jag aldrig sett den. Och namnet ”morgonrufs” är absolut ett passande och väldigt fint namn, helt i min smak.
  Och stockrosor. På vår tidiga morgonpromenad passerade vi en grannes trädgård och nu blommar hans vackra gula stockrosor för fullt. Ser fram mot bilder från er kommande stockrosjakt!

  Kram och fin lördag!

  Gillad av 1 person

  • Färgen på cikorian är verkligen speciell – och vacker. Du får pröva med att köpa några frön. Den kanske trivs hos er också. Men, trivs den för bra så breder den ut sig… Önskar dig en fin helg!

   Gilla

  • Jag tror att cikorian räknas som ogräs. Den kan trivas lite för bra om den inte hålls efter. Men, även ogräs kan vara vackert. Speciellt om flera sorter blandas med varandra och blommar i olika färger. Önskar dig en trevlig helg! Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s