Melitaea athalia – Skogsnätfjäril

Det finns tre stycken dagfjärilar på Gotland som tillhör nätfjärilarna. De övriga två är väddnätfjäril och ängsnätfjäril. Skogsnätfjärilen är den vanligaste i trion.

Till skillnad från sina två ”kusiner” har skogsnätfjärilen inga svarta punkter längs den yttre delen av bakvingen.

Arten älskar att befinna sig i miljöer med extra god tillgång på nektarrika blommor. Du kan stöta på den på alvarmarker, i ängen, beteshagar, skogsvägskanter och hyggen m.m.

Dess flygstil är typisk för nätfjärilar, målmedveten och ryckig med snabba glidpauser.

Flygtiden är lång. Den sträcker sig från någon vecka in i juni och fram till början av augusti, ibland även ännu längre.

11 tankar på “Melitaea athalia – Skogsnätfjäril

 1. Vi såg många vackra fjärilar i dag på vår promenad, men vad de heter har jag dålig koll på. Vi plockade upp flera stycken som låg vid vägrenen efter att ha kämpat mot vinddraget från trafiken. En del var helt livlösa, men några fladdrade vidare är de fått ligga på växtligheten och vila lite.
  Ha en skön söndagskväll!
  Kram, ingrid

  Gilla

  • När vi inte har kameror med oss ser jag extra många. Inte lätt att skilja dem åt. Men vissa som sticker ut och som vi gärna hittat är svårare att upptäcka.
   Stackars fjärilar. Tur ni räddade några.
   Tack ska du ha. Idag är det i varmaste laget. Hoppas du har någon svalka hos dig. Ska visst bli svalare imorgon. Passar oss bra som har tänkt besöka Norrbys.
   Kram, Bosse.

   Gillad av 1 person

 2. Så fint den poserade … bilderna blev verkligen bra. Jag blir glad att se fjärilsbilder för många har konstaterat att det inte alls finns så många fjärilar i år. Men förhoppningsvis är dom bara försenade. Vi behöver våra pollinatörer.

  Kram och fin måndag!

  Gilla

  • Där hade Solveig tur. De flesta andra gånger är det tvärtom. Som exempelvis igår när vi delade på oss efter en gemensam promenad. Jag gick mot bilen och hämtade min fika. Satte mig och skulle läsa tidningen, men hela tiden dök det upp flera olika sorters fjärilar som jag med intresse iakttog. Minns den stora gula som länge satt kvar på samma ställe och gjorde likadant på tre-fyra andra ställen i närheten. Ironiskt. Med tanke på att jag såg Solveig ca 250 meter därifrån, som sedan berättade att de inte suttit stilla. Vi sa samma sak tidigare men nu tycks de dyka upp fler och fler.
   Kram från en extremt varm torsdag då vi hållit oss inomhus.

   Gilla

  • Ibland sitter de stilla en längre stund så Solveig hinner knäppa flera bilder. Trist när de sitter där länge och vägrar fälla ut vingarna. De tycks inte förstå halländska. Jag försöker tala dem till rätta utan någon som helst framgång. 😉

   Gilla

 3. Fantastiska bilder med fjärilen och blomman, Solveig! Jag försökte fotografera en vacker fjäril på semesterresan men alla bilder visade sig vara oskarpa när jag tittade på dem efteråt. Kram Anne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s