Holms fiskeläge

Holms ligger idylliskt på Storsudret. Vi cyklade förbi där under olika tidpunkter på dygnet. Varje tillfälle hade sin egen charm och ett behagligt lugn. Det hade varit intressant att få jämföra med ett höststormsbesök eller hela fiskeläget inbäddat i snö en solig vinterdag.

De fem bodarna är från 1800-talet. Då ägdes de av bönder som ville öka på kassan under lågsäsong. Framförallt var det strömming som fiskades.

Under femtiotalet var bodarna rejält nedgångna. Därefter har de restaurerats.

Fyra av bodarna är dubbelbodar, som står tätt intill varandra på rad med långsidan mot havet.

I dubbelbodarna har endast ena halvan eldstad. Den andra halvan gav plats för redskap.

Förr i tiden ska en bod fungerat som eldbod. När det började bli mörkt tändes en brasa i boden, som därmed blev en skyddande livlina åt de sent fiskande bönderna ute på havet.

Bodarna är byggda av sten och har tak av stora sandstensflis, som gör att de står emot det mesta. Med andra ord, inget slit-och-släng-byggande precis. Konstruktionen bör hålla i flera hundra år.

Inget långt ”stenkast” bort ligger raukfältet Holmhällar.

Svårt att slita sig från platsen. Vackert åt alla väderstreck. En speciell stillhet infann sig i skymningen.
När jag gick där bland bodarna gick givetvis mina tankar till det jag skrev om 2019. I vilken av bodarna huserade pistolskjutande kaptenen, som inte uppskattade att Pensionat Holmhällars gäster gick ner till stranden och badade? Han tog deras kläder när de befann sig i vattnet och…
https://gotlanduppochner.com/2019/08/08/pensionat-holmhallar-panget/

Läs framför allt den härliga kommentaren som jag fick från en bloggbesökare som hade betydligt mer att berätta om skrönan.

Ps Tack Lars. Tyvärr såg jag ingen flagga… 😉

17 tankar på “Holms fiskeläge

 1. Vackert … tycker att ljuset, det milda gör platsen ännu vackrare. De översta bilderna får mig att tänka på målningar … jag njuter!
  Läste det länkade inlägget och såg bilden på den smarriga rödspättan! Och så läste jag om den pistolskjutande kaptenen. Tänk att han tyckte att stranden var hans. Fick mig att tänka på filmen ”Local Hero” … sitter just nu och nynnar på ledmotivet … ”Going Home”.

  Kram från ett fastland med ett behagligt molntäcke

  Gilla

  • Det var samma läge/väder som i vårt sista inlägg om Furillen. De passar suveränt ihop med gråskalan. Själva vill vi gärna ha det lite ”blåare”. Men det fick vi istället på tredje morgonutflykten.
   Den filmtiteln känner jag inte igen. Måste googla senare. Få ta en sväng in på Tuben eller Spotten och lyssna.
   Undra såklart om ni också fick ett åskväder i natt som var något alldeles extra. Borde ha smält ner någonstans i närheten. Trodde vi en gång när det skallrade i vårt sovrum.
   Kram

   Gilla

   • Men hu … jag läste just om åskvädret ni haft inatt. Åskan hade till och med slagit ner i någons bil. Enligt SMHI över 1500 urladdningar över och omkring Gotland. Tänkte på er när jag läste om det. Här kom det bara ett par smällar och en del behövligt regn.
    Filmen kan jag verkligen rekommendera om du inte sett den. Och jag är säker på att du hört ledmotivet Going Home med Mark Knopfler. När jag var i Kroatien 2019 körde dom filmen på tv en kväll när jag kom upp från middagen. Naturligtvis blev jag sittande i sängen till framåt nattkröken och tittade på den … Lite trött dagen efter men det var det värt 🙂

    Kram

    Gilla

   • Solveig berättade att det var i Stånga. Försäkringsbolaget ansåg att det var bara att skrota bilen. Det lät som det var precis intill vår bostad. Den värsta knallen fick vårt sovrumsfönster att ”vibrera”.
    Jättebra låt. 🙂 Har lyssnat två gånger på den innan jag gled över till fler låtar av gamle gode Mark. Vilken kategori tillhör filmen? Jag ska kolla på vår ”nya möjlighet” som vi bytte till för någon vecka sedan. Det har inte blivit så mycket film för mig sista veckorna. Din beskrivning borde räcka för att jag ska inse att det där är något för mig. Tack för tipset. Hittar man en pärla är trötthet dagen efter möjligt att leva med.
    Kram

    Gilla

   • Filmen är en brittisk dramakomedi från 1983. Den handlar om en tjänsteman vid ett amerikanskt oljebolag som av sin chef blir skickad till Skottland för att köpa ett litet kustsamhälle där planen är att bygga ett oljeraffinaderi. Men byn ägs av en excentrisk äldre herre som inte har några som helst planer på att sälja …
    Hoppas du får möjligheten att se den … den är fortfarande populär och sänds då och då även om den nu har ganska många år på nacken …

    Gilla

   • Brittiska brukar slå amerikanska på fingrarna nio av tio gånger enligt mig. 🙂
    Jag har skrivit upp titeln i ett speciellt block. För att komma i rätt stämning – om jag hittar filmen någon gång – borde jag börja titta sent på kvällen…
    Kram från en gubbe som varit provdocka minst ”hundra gånger”, denna grå förmiddag. Inte visste jag att jag hade gömda resurser och nästan oanvända plagg som jag kan skänka vidare.

    Gilla

 2. Ett av mina favorit fiskelägen på ön.
  Fascinerad hur stark och fint byggda det är inte som en del fuskbyggen nu förtiden. Precis som du skrev så är det vackert åt alla väderstreck.

  Gilla

  • Då har vi samma smak. Jag önskar att jag någon gång kunde bo i den stugan i 2-3 månader i sträck. Då kunde jag ta skrivpauser och cyklat ner till Holms fiskeläge, raukarna och annat vackert. Ibland gjort lite längre turer med bil. Drömmar är gratis.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s