79. Kräklingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Kor och korutsprång är från början av 1200-talet. Resten har byggts under början av 1300-talet. Troligtvis var det i begynnelsen en träkyrka.

I det östra kapitälbandet bekämpar en man en drake. I korportalen finns figurreliefer som visar Kristi uppståndelse.

Två tältvalv i långhuset och koret. Det var tänkt att bygga ett torn. Detta genomfördes aldrig. Istället blev det takryttare på 1700-talet, som senare ersattes på 1900-talet.
Byggmästaren har försökt att göra rummet mer levande med färgkontraster.
Korbänkarna är från 1500-talet.

Det romanska triumfkrucifixet är från 1200-talet.

Predikstolen är ett verk av Visbysnickaren Jochim Sterling 1687.

Dopfunten av sandsten är från 1670.

Väggmålningarna är från tre spridda århundrande, 1200-talet, 1300-talet och moderna 1900-talet.

Altarskåpet är från 1500-talet och är också ett gotländskt arbete.

Tänkvärda ord:
”Om du betänker hur kort ditt jordeliv är,
får du lättare att le mot den du möter.”

17 tankar på “79. Kräklingbo kyrka

 1. För 50 år sedan gick jag en femveckorskurs på Hemse folkhögskola. Besökte 33 kyrkor med fantastiska lärare. Så mycket de visade som man själv inte såg. Se om ni kan hitta något liknande.
  Mvh
  Kusin Thomas

  Gilla

 2. Vilket trevligt kursminne. 🙂 Vi cyklade förbi den folkhögskolan förra sommaren.
  Det var en rejäl dos med kyrkor ni hann med. Gissar på att ni såg de flesta nere på Sudret och Storsudret. Tänk vilken skillnad det är på fantastiska lärare och dess motsats. Extra viktigt under en längre kurs. De är guld värda. Minns just nu när jag läste DRAMA-TEATER-FILM i Umeå. Då var det film som drog mest. Ändå tills jag träffade läraren. 😦 Istället var det läraren i teater och film som fängslade mig redan från start. Alla dessa minnen. ❤
  Tack ska du ha.
  Kram, Bosse
  Ps. Nu har vi i verkligheten bara femton kyrkor kvar att besöka innan vi nått vårt bloggmål.

  Gilla

  • Det var den sista vi besökte förra året. Samtidigt var det nog den första som vi besökte förra året. Hur går den ekvationen ihop. 🙂 Enkelt. Vi gjorde en trevlig vårutflykt och stannade till vid kyrkan. Tog exteriörbilder. Minns att jag gottade mig i solen. Sedan blev det tvärstopp. Den var inte öppen. Under sommaren åkte precis förbi den x antal ggr när vi var på väg någonstans. Innan de offentligt stängs 15 september passade vi på och tog interiörbilderna. Kräklingbo är som en slags inre vägkorsning, när vi väljer att skippa stora lederna på hemvägen.

   Gillad av 1 person

 3. Ljusa och vackra färger i denna kyrka. Vilket jobb att skapa en predikstol. Studerade lite extra alla detaljer, ett fantastiskt jobb han utförde, snickaren Jochim Sterling. Även dopfunten är väldigt vacker. En vacker kyrka helt enkelt …

  Kram från ett soligt fastland!

  Gilla

  • Om du har för dig är det säkert rätt. För namnet sticker ut och får mig att tänka på lite läbbiga saker. Men egentligen har det inget att göra med att ha problem med magen. Du får göra ett återbesök och fräscha upp minnena. 😉
   Tisdagskram
   Ps. Fick riktigt tänka efter. Jag har blivit veckoblind sista veckan. Inte konstigt alls.

   Gilla

 4. Ännu en fin kyrka med en väldigt vacker och annorlunda dopfunt. Tänk så många ni har hunnit besöka nu. Vad blir det för projekt sedan när alla är avklarade?

  Kram

  Gilla

  • Nu samspelar det på ett mer harmoniskt sätt med övriga kategorier. Nästa projekt borde bli att klättra upp i alla kyrktorn och ta ”distansbilder” från dem. Två problem. Jag är höjdrädd. Måste övertyga S om att det är hennes uppgift. 😉
   På kort sikt handlar det mest om att vi har hälsan under kontroll och vi får chansen att göra våra mysiga tidiga turer ut åt olika väderstreck. De yttre ramarna börjar få ett mönster fram till 1 oktober. Vi har bokat in oss för att slippa åka fram och tillbaka. Tjejerna har bokat resor. De får gärna ingå i ”bloggprojektet” denna sommar. Kanske vill de inte synas på bild. Sedan beror det på så mycket vi små människor inte kan bestämma över. Väder är en av dem. Krig vill jag inte ens ta i min mun. Snart borde det vara dags för mig att få se fastlandet igen. Februari 2020 var senast. Till dess prövar jag den antika taktiken att ta en dag i taget och försöka göra det bästa av den.
   Kram från en solig onsdag.

   Gilla

   • Det låter som en klok strategi för det är mycket som vi inte rår över. För att något ska fungera är självklart hälsan A och O. Sedan jag klättrade upp i Falsterbo fyr så har jag insett att gör mig bäst på marken. Husse är ett lite säkrare kort men något fyrprojekt är inte aktuellt får vår del. Däremot har vi lite andra tankar men det kräver lite mer planering. Fastlandet kan väl vara ett bra alternativ!

    Kram

    Gilla

 5. Bra ordspråk!
  Ja min man hade nog tyckt det var extra kul att besöka det engelska huset ,-)) Vilka färger och målningar. Dopfunten gillar jag särskilt mycket. ,-) Vacker kyrka med vackra blå bänkrader. Allt var fint
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Är bara en aning skraj att jag kommer att åka på en propp om jag ler fånigt mot alla – som jag inte känner. Men jag brukar försöka på mitt sätt.
   Det var på tiden att vi kom in i den kyrkan också. Med tanke på att den var låst och vi kört förbi den många gånger men då sagt att vi gör det en annan gång.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s