Endast femton stycken kvar

Follingbo
Roma
Roma klosterkyrka

De tio utvalda denna gång är de tio första kyrkorna som vi besökte sedan vi flyttade hit 3 augusti 2018. I skrivande stund har vi endast femton osedda. Den 12 augusti tog vi en paus i fixandet i bostaden och gjorde vår längsta utflykt hitintills som fastboende på öjn. Här avslutade vi med en mysig fika vid Roma klosters café.

Västerhejde
Tofta

Den 18:e augusti tog vi oss ledigt fler timmar. Avslutade på stranden vid Gnisvärd fiskeläge. Minns Tofta kyrka där det stundade ett bröllop. Vi hade tur som blev insläppta av det trevliga värdparet.

Träkumla
Stenkumla

Redan dagen efteråt hann vi med två kyrkor till. Fortfarande var det kyrkorna närmast Visby. En kvinna skulle komma och köpa 57 flyttlådor av oss, står det i min femårsdagbok. Flera lådor var sålda innan. Inte hade vi mycket till fritid. Bloggen gotlanduppochner var ännu inte ”född”. Men vi samlade på oss bilder och kategorier. Idéerna föddes en efter en…

Hejdeby
Endre
Akebäck

I insamlad information visste jag att kyrkorna garanterat skulle vara öppna 15 maj till 15 september, om de inte var bokade. Därför ville vi gärna ta en sista tur under 2018. Hela fem kyrkor blev det. Hur det gick? Sådär. Två var låsta. I en skulle inom fem-tio minuter hållas ett dop. Solveig satt i bilen medan jag förhoppningsvis uppfattades som en inhyrd fotograf av publiken i bänkarna. Tror jag smälte in. 😉 Minns att jag vid utgången stannade till vid porten och släppte in mamman och den som skulle namnges. Minns också att vi sa att vi aldrig mer skulle satsa på fem stycken kyrkor vid samma tillfälle. Det sistnämnda har vi hållit oss till. Dessutom var vi redan när bloggen drog igång 1 januari 2019 mer pålästa vid de nya besöken. Visste vad som var extra intressant att hålla reda på. Det är både fridfullt och historiskt intressant att besöka en medeltidskyrka. Helst en i taget. Nu ska vi 2022 hålla hårt i dem som är kvar.

En extra ”skiss” och några avslutande ord.

Scannade lite snabbt en sida från en bok. Ursäkta lutningen. Som du kan se är de femton återstående ganska samlade. Närmast har vi till Hejde. Under våra turer numera tar vi en kyrka då och då när vi har anledning att köra i krokarna. En stor fördel med kyrkor är att de flesta tornen syns på långt håll.

12 tankar på “Endast femton stycken kvar

 1. Vilken rolig idé och ni är verkligen uthålliga! Tänker på när sonen ville äta sig igenom alla restauranger i Örebro som hade revbensspjäll, han gav upp efter ett tag och ville aldrig mer se revbensspjäll:)

  Gilla

  • Det blev ändå ett häftigt minne för honom och er.
   Det var den första kategorin som jag kom på när jag började planera för en ny blogg. Blev inspirerad av ett par från Lund som berättade om deras ”jakt” på alla kyrkorna på samma dag. Tror inte de besökte dem inomhus. Eller så öppnade de porten och gluttade. Borde somnat till slut på en kyrkbänk. 🙂

   Gilla

  • Tur det oftast känns mest som en trevlig hobby. Min grundtanke var att hitta massor av nya miljöer, som jag kunde ha nytta av senare. 😉 Sedan är det så som det ofta blir för mig. En sak föder en annan.
   Hon räknar med att göra comeback imorgon. Febern satt i länge. Idag tycks den inte gått upp som senast igår. Men aptiten och några kilo har gömt sig någon annanstans. Krafterna är såklart också nerskruvade.

   Gillad av 1 person

 2. Follingbo kyrka ser extra fin ut, älskar ju vita kyrkor som de har i Skåne, men de grå ser intressanta ut tycker jag ,-)) Tänk hur många kyrkor ni hunnit med ,-) Otroligt vackra både på utsidan och insidan,så väl bevarade, de har varit, vilka utsmyckningar och färger. Intressant och kul, jag går väldigt sällan i kyrkan. Så det har varit något nytt. Du tänker väl inte ordna en tävling med den mest intressant kyrkan av alla ,-))
  Jag har ju haft mina favoriter, men så kommer fler kyrkor, så att välja någon eller ens några är svårt.
  Ha det fint och visst är det så att det viktigaste är att ens barn har det jättebra ,-))
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Jag är också förtjust i vita kyrkor. Eftersom blå är ovanliga. 😉 Minns att det fanns flera i Skåne som du nämnde.
   Vem vet? Kanske blir det så. Inte lätt att välja bland nästan hundra olika. Jag skulle också få svårt att välja mina tio finaste. För vi har/haft så många favoriter redan.
   Våra döttrar står mycket högt i kurs. ❤ ❤
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. En i taget låter som en bra strategi tänker jag. Blir det för många så skulle jag förmodligen ha lite svårt för att sortera intrycken helt enkelt. Samtidigt så gäller det att passa på när de är öppna.

  Kram

  Gilla

  • En gång försökte jag ta två samtidigt. Gör jag aldrig om. Trodde jag aldrig skulle komma upp efter den vidsträckta spagaten. 😉 Skämt åsido. Om vi åker på en längre tur kan det vara smart att två stycken om det går några timmar mellan besöken. Du har rätt. Samtidigt har vi förstått att de brukar vara öppna från påsk. Så där har vi vunnit skapligt med extraveckor. Större är säkert öppna hela året. Helst om kyrkvaktmästaren bor rakt över ”disk”.
   Kram

   Gilla

 4. Det är verkligen ett fantastiskt jobb ni lagt ner och lägger ner. Som bloggföljare tackar jag och tar emot. Känns klokt att hålla hårt i dom som är kvar att utforska. Fem på en dag … det lät mycket. Skulle varit roligt att se dig spela rollen av inhyrd fotograf 😉
  Sol och tvåsiffriga temperaturer på fastlandet idag men lite bitande nordanvind. Hoppas solen skiner hos er också och att ni mår bra. Hoppas Solveig kryat på sig och att du klarade dig …

  Kram från fastlandet

  Gilla

  • Redan förra året började jag bli en aning berörd av att vi började närma oss slutet. Antagligen ett otalat skäl till att vi började göra längre luckor mellan dem. Det besöket var mycket av gamla Bobo (mitt smeknamn bland gamla kompisar) Jag skulle gärna velat se det inspelat. 🙂 För jag tittade inte på personerna. Enbart på detaljer som jag läst på om hemma. Det var också rörelse i lokalen. Alla satt inte på plats. Några mötte jag på grusparkeringen. Annars hade jag inte vågat gå in. En snabb titt på bilklockan bekräftade att jag hade x antal minuter på mig. Tur jag inte rusade ut. Då kunde det gått illa med det odöpta barnet.
   Hon är redo för comeback imorgon. Det har varit tufft. Hon har blivit så smal att jag måste ropa på henne så jag inte… 😉 Idag har febern inte gått upp som de andra dagarna. Hon har klarat av att mestadels vara uppe. Men aptiten är inte helt tillbaks.
   Kram, Bosse

   Gilla

 5. Så mycket information jag fått om kyrkorna på Gotland. Som du förstått har jag tittat extra på dopfunten men kommer tyvärr inte ihåg var de vackraste fanns.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Tack själv för alla dina kommentarer. 🙂 Inte lätt att minnas. Ibland går jag tillbaks och tittar efter i bloggen. Skulle inte vara lätt att välja ut de tio favoritkyrkorna. Kanske gör jag två tabeller en mörk, regnig, stormig oktoberkväll och frågar om Solveig vill vara med och välja ut de tio egna favoriterna så lägger vi ihop våra poäng och korar en medaljtrio. Det händer när vi åker förbi en kyrka att vi gemensamt försöker komma ihåg detaljer från interiören. Vissa är såklart svåra att glömma.
   Kvällskram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s