
1869 grundades Gotlands sjukhem av den varmhjärtade prinsessan Eugénie (1830-1889).

För att finansiera projektet sålde prinsessan sin farmors, drottning Desideria, smycken.

Prinsessan som värnade om de svagaste bestämde bland annat att sjukhemmets styrelse skulle ha lika många kvinnor som män. Fortfarande drivs verksamheten av Gotlands sjukhems stiftelse och den är enligt ”reglerna” en icke vinstdrivande verksamhet. Platserna anvisas av Region Gotland. Biskopen är av tradition ordförande.

Genom åren har det gjorts många ombyggnader. Tidigare hade de dubbelrum. Nu handlar det om 42 lägenheter och numera ska det vara en av Sveriges modernaste sjukhem.

Tre år tidigare, 1866, uppfördes ett barnhem för gossar på vägen ner mot Fridhem. Prinsessan Eugénie hade köpt torpet och döpte det till Fridtorps barnhem.

Vid sekelskiftet 1900 uppfördes en större byggnad som barnhem för flickor. Prinsessan ville att barnhemmet skulle vara delvis självförsörjande genom lantbruket nära hemmet. Barnen fick praktisk undervisning inom både jordbruk och skogsskötsel. I ladugården hade de häst, ko och höns.

Detta hus har också kallats för Kapellet. Virket till korset tog från ett akacieträd som vuxit upp på Fridhem. Under åren tillkom brygg- och tvättstuga, föreståndarinnebostad, lärarbostad samt nämnda ladugård och hönshus.
I mitten av 1940-talet fick landstinget enligt riksdagsbeslut huvudansvaret för barnhemsvården i Sverige. De ”dissade” redan 1947 det gamla Fridtorpshemmet.
Kuriosa:
Prinsessan Eugénie gick bort på Stockholms slott den 23 april 1889, natten till sin 59-årsdag, efter ett helt liv dedikerat åt välgörenhet. Så mycket gott det kom från denna späda varmhjärtade kvinna som själv hade få personliga behov. ❤
Vilken förebild hon var! Fler sådana skulle behövas i världen.
GillaGilla
Instämmer helt. Vad intressant det hade varit att få samtala med henne.
GillaGilla
Tänk vilken förebild och varmhjärtad person hon var.
GillaGilla
Jag blir rörd varje gång jag läser något om henne.
GillaGilla
Vilken kvinna!
GillaGilla
Jag skulle kunna rabbla upp åtskilliga ledande män som skulle behövt träffa henne.
GillaGillad av 1 person
Vilken kvinna och vilken förebild! Själv gillar jag hennes tanke om att styrelsen skulle best av lika många kvinnor som män.
Kram
GillaGilla
Hon var en föregångare till mycket när det gällde rättvisa och ödmjukhet för de svaga.
Helgkram
GillaGilla
Väldigt intressant! Nu fick jag fyllt på kunskapsbanken.
Och så framåt hon var i sina tankar om att lika många kvinnor som män skulle ingå i styrelsen. Viken driftig och godhjärtad kvinna.
Kram
GillaGilla
Hon hade jag gärna tillbringat någon vecka med. Vad hon kunnat lära mig. Hade hon haft en starkare hälsa hade hon säkert verkat på andra fronter.
Kram, Bosse
GillaGilla
Synd att hon är så okänd. Det är en person som verkligen borde uppmärksammas mer. Hon verkade ha mycket vettiga idéer och tänkte på sina medmänniskor. Jag gillar att hon tyckte det skulle var lika mellan män och kvinnor när det gällde att bestämma. En kvinna långt före sin tid. Kram
GillaGilla
Hon hade en bräcklig hälsa sedan barnsben, som gjorde att hon inte kunde inta de stora estraderna. Men under sina 59 år hann hon lämna spår i olika sammanhang. Här på Gotland syns spåren fortfarande genom ex. sjukhemmet och fakta på skyltar för allmänheten vid kyrkor och fiskelägen. Instämmer. Hon låg långt före sin tid. Helgkram, Bosse
GillaGilla
Vilka goda gärningar.
Gripande berättelse.
Du har skrivit om henne förut, om jag inte minns fel, och hennes sommarboende på ön.
GillaGilla
Hon gjorde så mycket gott inom olika sammanhang. Värnade om de ”svaga”.
Det stämmer. Dels ett kåseri och dessutom har jag nämnt hennes namn både vid kyrk- och fiskelägeinlägg i samband med donationer.
GillaGilla