Grynge fiskeläge

Vid Gammelgarns kustremsa ligger det gamla fiskeläget Grynge, som lär ha funnits på danska sjökort redan på 1300-talet.

I en bok läste jag att det fanns bodar från 1600-talet. Men på de flesta andra ställen nämns ”bara” anor från 1700-talet som äldst. Eftersom tillgången på sten var väldigt god förr, är de flesta bodar på östra och södra Gotland gjorda av just sten.

Under hela 1800-talet användes stenfyrar för att lotsa hem fiskarna i mörkret. Tjärvedsbrasor tändes i toppen. Kvar i nutid är två stenfyrar som varit i bruk. Vid sekelskiftet ersattes de av lysarstänger (till vänster på ”översta” bilden) som man hissade upp fotogenlyktor i. Numera är det en telefonstolpe till fiskelägets telefon.

Trots att det var september var det varmt i vattnet, som det ofta är på Gotland under hösten.

Nu hade vi gått runt de ca 20 bodarna som alla är olika i storlek och form. Numera är det sommarstugor och hobbyfiske som gäller. Därför valde vi en solig septemberdag för vårt besök för att få uppleva historiens vingslag och kunna fotografera mer fritt. Om vi ville förstärka den känslan borde vi åkt hit när Malik var på finbesök. Antagligen ville vi inte störa för mycket. 😉

En liten bit ifrån där vi parkerat ”Den lilla blå” finns en långsträckt och badvänlig sandstrand med namnet Gryngsvik. Den tänker vi eventuellt testa efter vi gått vandringsleden mellan Sjaustre och Grynge fiskeläge. Eller så rullar vi vidare till Sandviken som också är populärt.

30 tankar på “Grynge fiskeläge

 1. Så fint. Det är otroligt så mycket fint det finns på er fina ö. Gammalt också så där har funnits liv väldigt länge. Så spännande att utforska alla ställen ni har. Här är det bara vitt vitt vitt och kalhyggen och vindsnurror.

  Gilla

 2. Så härliga bilder älskar fiskelägen särskilt dem på Gotland. Den vandringsleden har jag gått den är fin. Härligt att drömma sig bort. Jag gillar vinter men man kan ju längta till sommaren ändå.
  Ha det gott🤗

  Gilla

  • Då delar vi samma förälskelse. Jag är tacksam för att det finns så många kvar, som vi får ta del av. Jag är ännu mer tacksam för att jag slipper ro ut båten för att fånga mat till min ”tiobarnsfamilj”. I rätt väder borde den vara trevlig att traska. Vi kom dit i februari förra året med alltför lite kläder på oss. (Lurade av det fina vädret dagarna innan). Då blev det inte många meter. Gick du från S eller G? Nu är det härligt att drömma sig bort på olika sätt. Min taktik under denna del av året. Men snart börjar vår fjärde bloggsäsong på ”allvar” Jag har aldrig varit så peppad och förberedd. Nu gäller det ”bara” att hålla sig kry och skadefri.
   Tack ska du ha. Önskar dig detsamma

   Gilla

 3. Är så förtjust i dessa gamla fiskelägen. Tyvärr har jag inte besökt så många så jag uppskattar verkligen att följa med er. Och du är en duktigt ciceron. Jättefina bilder!
  Kram

  Gilla

 4. Ett fint litet fiskeläge.
  God tillgång på sten och mindre god tillgång på trä har säkert gjort sitt till att det finns så många gamla byggnader bevarade på Gotland, framför allt i Visby.
  Trevlig helg!

  Gilla

 5. En liten fågel har viskat i mitt öra … att någon vid namn Bosse på Gotland fyller år idag! Så jag tittar in och utropar ett stort GRATTIS på födelsedagen. Jag anar att du, trots den stora dagen, tittat på skidorna idag och på tjejerna som fixade ett brons i stafetten … känns som ett litet extra grattis till dig från dom. Och killarna fixade bra placeringar inför morgondagens jaktstart. Och igår fixade Elvira silver och Nils guld i 10000 m skridsko. Det är härligt med OS … nästan lika härligt som födelsedag 😉

  Ha nu en fortsatt fin födelsedag! 🌷🥂

  Kram från Kringelstan

  Gilla

 6. Wow, det där ser ju ut att komma från en helt annan tid och jag spånar vidare på temat tidsresa…
  Vill också passa på att gratulera läste i en annan blogg (Znogges) att du fyller år i dagarna – så stort grattis! Hoppas att du och Solveig får en fantastisk dag!
  Må gott!
  Kram Christina

  Gilla

  • Tack ska du. Men jag är tacksam för att vi de senaste två åren har varit två som håller i trådarna. Skönt att få en paus då och då. För det finns så mycket annat hemligt skrivande som jag vill ägna mig åt.
   Mums för Dittes Stockholmsskildringar. Ibland när jag har ”tidsluckor” och vill koppla av brukar jag besöka ex. Dittes och Lena i Wales bloggar utan att lämna fotspår. Roligare att läsa, gärna äldre inlägg, utan att behöva skriva, som jag gör så mycket varje dag – året om. Din personliga humor/blogg gick jag igång på redan när jag var grön på blogglandia.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s