Lotsbackens kvarn i Slite

En blåsig och regnig höstkväll såg jag på en internetsida ett foto på några personer, som satt och fikade vid denna kvarn och samtidigt njöt av skärgården utanför Slite. Mitt planeringsblock fick genast några ”höstpennstreck”.

Lotsbacken kallas i vissa folkmunnar även för Slite backe. Ända sedan 1500-talet har den använts som lotsutsikt.

Fönsterbågarna har ersatt träluckor och släpper numera in ljus i kvarnen.

Kvarnen är bygd i fyra plan. Kvarnverket ska till merparten vara original från 1800-talets andra hälft. Kvarnen har annars anor från 1658.

Alla dessa seriösa val. Skulle jag sitta och ”fiknjuta” av Enholmen eller Cementas byggnader? Den här gången lottade jag inte. 🙂

Jag läste i en rapport att Lotsbackens kvarn är den som är i bäst tidsenligt skick, av alla undersökta kvarnar på Gotland. Undra om det finns en motsvarande statistik för pratkvarnar? 🙂

9 tankar på “Lotsbackens kvarn i Slite

  • Du menar att era inte är ö-formade? 😉 Ordet fångades i luften precis när jag skulle avsluta inlägget. Ibland blir det bra – andra gånger mer en ”plattkvarn”.
   Nu borde jag få beröm. Jag har inte stört Solveig en enda gång när hon ligger bredvid och läser en bra bok. Ändå bubblar jag av saker att berätta. Om två dagar sitter jag här själv. Tur jag kan konsten att prata med mig själv. 😉
   Kram

   Gilla

 1. Pratkvarnar kan vara av värsta sorten … och jag föredrar helt klart väderkvarnar!
  En fin kvarn är det – och jag tror jag gjort samma val i valet av utsikt!
  Kram

  Gilla

 2. Både kvarnen och utsikten på Lotsbacken i ”rätt väder” är sevärt.
  Inte kul för dig. 😦 Grannar väljer vi inte själva. Jag har funderat på att skriva en hel bok om just grannar. Jag/vi har hunnit samla på oss en rejäl hög efter alla gemensamma flyttningar. Innan dess hann jag också med lite olika typer av bostäder. Jag har visserligen skrivit om ett par grannkvinnor i tidigare böcker.
  Kram, Bosse

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s