På vår balkong

På vår balkong har det varit både varmt och torrt den här sommaren. Trots utfälld markis har det ibland varit så hett att vi vänt i dörren… Det som funnits på balkongen har alltså fått utstå en hel del.

Kanske var det därför som den dahlia vi köpte, ganska snabbt förvandlades till ett par torra pinnar. Turligt nog passade jag på att fotografera blommorna redan från början 🙂 Numera är krukan bara förvaringsplats för de keramiksvampar som vi en gång köpte som souvenirer från Bornholm.

Borstnejlikorna förgyllde den första delen av sommaren.

Så var det även med årets lavendel. Ljuvlig färg, underbar doft…

Men även lavendeln gav upp alltför tidigt och är numera utbytt av höstaster.

Jag sådde luktärter tidigt och har sedan tålmodigt väntat på att de skulle börja blomma.
På Instagram ser jag bilder på överflödigt blommande luktärter. Mina är mer sparsamma med sin blomning. Kanske för att jag ska uppskatta varje blomma mer? Så fort en blomma slår ut är jag där och drar in doften. Helt underbar!

Mest fantastisk av alla blommor i år är hortensian. Den har stått kvar på balkongen över vintern på en frigolitplatta med bubbelplastinslagen kruka. Redan tidigt satte den fart och sedan har den blommat hela sommaren. I skrivandets stund är den fortfarande helt översållad med blommor.

Mårbackapelargonian – en flyttpresent från en f.d. kollega. Pelargonian har numera fått flera ”barn” av satta skott. Det är något visst med färgen, eller hur?

Årets tomatplanta har vuxit på höjden. Häromdagen, när vinden låg på, så vek den sig på mitten. Tydligen var det fortfarande liv i stammen för jag testade att tejpa ihop den med maskeringstejp. Igår såg jag att de första tomaterna hade fått lite färg. Snart så!

Det har blivit ”små minnen” från resor och platser vi bott på. Igelkotten är ett sådant minne.

Den första sköldpaddan råkade Bosse köra över med gräsklipparen när vi bodde i Ystad så den fick vi ersätta med en ny.

Katten blev ett minne från ett ställe på Österlen vars namn jag glömt… Jag tror den har spanat in något som rör sig i Mårbackapelargonian. Kanske är det den lilla marodör som äter hål i bladen. Den är inte inbjuden utan har kommit till vår balkong på egen hand.
Om jag träffar på den önskar den nog att den valt en annan balkong…

14 tankar på “På vår balkong

 1. Luktärter ska man tydligen plocka friskt av, ju mer blommar den. Hade tre blommor på mina sist jag var hemma, så det har inte blommat så frodigt…
  Idag har vi regn för första gången på semestern. Kom någon skur för några veckor sen, men det gick snabbt över. Detta verkar bli ihärdigare. Men inget att klaga på, vilken sommar vi haft😎

  Gillad av 2 personer

  • Jag har också hört att man ska plocka så mycket som möjligt, men om det bara kommer en blomma i taget är det svårt att leva upp till den regeln. Håller med dig om att det varit en fantastisk sommar. Jag har trivts bäst nu på slutet när temperaturen varit mer lagom. Under de dagar vi hade 29 grader både ute och inne var det svårt att få något gjort. Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gillad av 1 person

   • Precis. Inte heller kunnat plocka. Vi får försöka igen nästa år!
    Ja, lagom värme är bäst. För varmt är svårt att vara i. Nu regnar det här…
    Tack detsamma!

    Gilla

 2. Så mycket vackert på er balkong. Här börjar en del av blommorna bli ganska så trötta så det är nog dags att byta till lite höstligare varianter inom kort. Hortensior brukar vara oerhört tacksamma tycker jag.

  Kram

  Gillad av 2 personer

  • Det verkar som om det varit hortensiornas år i år. Har sett många fantastiska bilder på blommande hortensior. Det kanske är dags att köpa bollkryss nu? De brukar vara så fina så här i slutet av sommaren. Imorgon börjar jag en ny termin. Önskar dig en fin vecka! kram tillbaka! /Solveig

   Gilla

 3. Mycket vackert på er balkong i vackra nyanser som jag tycker om. Sommardahlior är inte alltid helt lätta. Jag har märkt att dom är väldigt känsliga för både torka och värme … och det har det ju varit den här sommaren. Men vacker var den och förevigad blev den så vi fick njuta av den. Luktärter kan jag tala om att jag aldrig lyckats med så du behöver inte känna dig ensam. Och tomater är tåligare än man kan tro. Jag har också tejpat stammar på plantor som sedan gett massor.
  Och så de där som äter hål i bladen. Troligen små gröna larver. Jag har mängder av dom och det lär vara ett riktigt larvår i år. Dom äter på alla blad verkar det som. Tyvärr äter dom även på tomaterna men jag har så många så det gör inget. Om man skakar på plantorna så brukar dom ramla ner på marken/golvet. Dom är svår annars att upptäcka.
  Och dom små minnena … ljuvliga! Blev speciellt förtjust i katten. Och vilken tur att ni fick tag i en ny sköldpadda … och att inte Bosse behöver ut med gräsklipparen på balkongen … 😉

  Kram till er och fin tisdag!

  Gillad av 2 personer

  • Larvår, usch! Visserligen är de ganska söta de små gröna larverna om man tittar noga på dem… men hittar jag dem på balkongen så… Vet du vad det är för sort? Hungriga är de i alla fall. Persiljan förvandlades snabbt till små spretiga stjälkar utan ett enda blad kvar. Troligtvis kände de till hur nyttigt det är med persilja 🙂 Surast blir jag för att de äter hål i bladen på Mårbackapelargonian. De kunde väl äta upp ett helt blad istället för att gnaga på flera stycken… Sköldpaddan lever tryggt numera, ingen gräsklippare i sikte.
   Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gilla

   • Tyvärr vet jag inte vad det är för sort men det är nog någon form av nattfjäril för nu är larverna borta men i uterummet finns mängder av nattfjärilar … jag anar att det är larverna som nu blivit bevingade. Persiljan blev precis likadan hos mig. Men jag klippte ned den helt och nu är det jättemycket persilja igen. Som tur är kommer den ju så lätt tillbaka … och nu har ju larverna dessutom blivit fjärilar … Det som var märkligt är att dom åt bara av den krusbladiga persiljan inte den slätbladiga, den var helt orörd. Och dom står precis bredvid varandra.

    Kram och fin onsdag!

    Gilla

 4. Så fina blommor du haft trots det konstiga vädret. Många perenner har tagit stryk i sommar. Den extrema värmen och torkan tyckte dom inte om. Jag vattnade några med kanna men vill inte använda dricks vatten till växter. Dom senaste veckorna har vi haft skyfall med hagel.
  Kramar från oss

  Gillad av 2 personer

  • Ja vädret har varit omväxlande, men sammanfattningsvis känns det som att vi får vara nöjda med sommaren. Några veckor varmt, en del regn och nu på slutet lite mer lagom temperatur. Här har det blåst väldigt i natt och idag. Läste att några färjor blivit inställda, andra försenade. Är alltid lika glad att vi inte har någon färjeresa inplanerad när det blåser som värst. Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gillad av 1 person

  • Nja, den är nog inte så stor egentligen och i år kom vi fram till att det nästan blivit lite för mycket blommor på den. Vi ska ju ha plats för två stolar och ett litet bord också 🙂 Ja du kan vara lugn. Den överkörda sköldpaddan var exakt likadan! Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gilla

  • Det händer att jag saknar trädgårdens möjligheter, men å andra sidan är det ju förstås mycket mindre jobb med en balkong. Tack! Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s