Pärlemorfjärilar

Vi skulle göra en lite kortare utflykt häromdagen. ”Kan vi inte åka till den där parkeringsplatsen som vi kört förbi några gånger när vi kört norrut?” frågade jag Bosse.
Han var med på noterna direkt och vi drog iväg. Det var lite längre än vi mindes, men till sist kom vi rätt.
En liten stig rakt in i skogen såg spännande ut. Fast ibland tror man fel. Visst var det skuggigt och skönt i skogen, men det var också allt. Och varje gång jag stannade med mitt macro så blev jag attackerad av mindre vänliga myror. Bosse undkom eftersom han inte stod stilla.
Vi vände efter en stund och när vi kom tillbaka till parkeringen upptäckte vi ett flertal fladdrande fjärilar. De tycktes vara extra förtjusta i tistlarna.

De flesta fjärilar jag träffat på sätter sig med hopslagna vingar och är inte alls lika tillmötesgående som de fjärilar, med helt utslagna vingar, som jag kan beundra exempelvis på Instagram.

För att fotografera fjärilar krävs tålamod och tid!

Det kan ju hända att fjärilen bestämmer sig för att slå ut sina vackra vingar.

Som du kan se i rubriken så har vi lyckats komma fram till att detta är en slags pärlemorfjäril. Nästa fråga är förstås vilken? Och, hur många olika arter finns det egentligen?
Min småkrypsbok säger 18, på nätet varierar uppgifterna (17-20).
På Jordbruksverkets sida läser jag att pärlemorfjärilarna fått sitt namn på grund av pärlemorskimrande, vita fläckar som de flesta har på undersidan av bakvingarna.
Kanske är det dessa fläckar som fjärilarna egentligen ville visat upp för mig? Tyvärr var jag dum nog att inte fotografera några hopslagna vingar från sidan.
Jordbruksverket informerar även om att artbestämning av pärlemorfjärilar är en utmaning för nybörjaren eftersom utseendet skiljer sig ganska lite mellan de 17 arterna. Efter att ha jämfört med bilder på olika sidor kom jag fram till att de har alldeles rätt. Skogspärlemorfjäril? Ängspärlemorfjäril?

Längs stigen hade jag tagit bild på en pärlemorfjäril som, vid närmare granskning av bilderna, visade sig ha ett annat mönster längs kanterna av vingarna. Påminner om bilder av silverstreckad pärlemorfjäril. Men det får vara osagt om det verkligen är en sådan.
Vad har jag lärt mig? Jo, nästa gång ska jag börja med att fotografera de hopslagna vingarna.

11 tankar på “Pärlemorfjärilar

  • Du anar inte hur många gånger jag försökt utan att lyckas… Är så imponerad av alla vackra fjärilsbilder jag ser på Instagram och FB. Den här gången var tydligen tistlarna så goda att fjärilarna som landade stannade kvar en stund och jag tog mig tid att sitta på samma plats med stativ och kamera inriktat på samma tistel. Det blev en bra kombination! /Solveig

   Gillad av 1 person

 1. Grattis till en fin bildserie. Vilken sort av pärlemorfjäril det än är så blev bilderna väldigt vackra! Men visst är det lustigt. Jag gör likadant, väntar på att dom ska fälla ut vingarna när mycket av ledtrådarna för identifikation sitter på undersidan av vingarna.
  Mycket fjärilar i år här hos oss men mest påfågelöga.

  Kram och en fin helg!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det är av sina misstag man lär sig, sägs det. Vi får fotografera hopslagna vingar i framtiden 🙂 och förhoppningsvis en och annan fjäril med utslagna vingar också. Påfågelöga låter som en fjäril som jag jag gärna skulle vilja ta bilder på. De är ju så vackra! Önskar dig en fin vecka! Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Det är lättare att fota blommor, åtminstone när det inte blåser. Men kul att hitta små levande varelser som sitter stilla tillräckligt länge.
   Bosse är i full färd med planering av nya tävlingar… Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Den här gången hade jag turen på min sida. Tålamod att sitta helt stilla och vänta är inte min starka sida, men ibland så… Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gilla

  • Ja tittar man nära så ser det ut som om någon målat en liten kant runt vingarna. Vi köpte fjärilslarver, i en av mina klasser, och fick vara med om att se en av pupporna kläckas en morgon när vi kom till skolan. Det var en speciell upplevelse. Hela klassen satt på golvet, med fjärilsburen i mitten, och så såg vi när fjärilen kröp ut. Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s