Slite runt; del 1-2

I kategorin ”88 minuter” cyklar vi omkring i en av Gotlands tätorter och ser oss omkring. Givetvis är kameran med på utflykten, men vad vi ska fota har vi ingen aning om förrän vi ser det.
Hoppa upp på pakethållaren och följ med på vår tur.
😉

”Den lilla blå” fick stå och njuta av utsikten på Lotsbacken i Slite. Själva tog vi ner de två cyklarna, som hängt med bakom bilen under 37 km från kust till kust. Längre är det inte att förflytta sig från Visby. Nu var det dags för andra etappen på två hjul i kategorin 88 minuter.

Under den första delen behövdes inga pedaltag. istället gällde det att hålla nere farten med hjälp av att bromsa i den branta backen.
Hotell Slitebaden har en otroligt intressant och brokig historia, som jag läste om när vi kom hem.
I korthet: 1873 byggdes det nuvarande huset upp. Ägaren var grosshandlaren och riddaren Johan Axel Backér. Bara elva år senare dog han, endast 55 år gammal. Bouppteckningen var på 44 sidor. Tillgångarna landade på totalt 325 590 kr som motsvarar ungefär 22 miljoner i dagens tideräkning.
1923 startades hotellverksamhet i byggnaden. Om du tagit in där en natt det året, hade du fått pröjsa 5 kr för ett rum.

Slite Sjöfartsmuseum ligger lämpligt nog vid hamnen. 🙂 Varje pryl därinne ska ha en egen berättelse. Där finns möjlighet att lära sig hur arbetet och vardagen på sjön/havet gick till. Jag gissar på att många skolklasser har varit där på besök under åren.

Det är härligt med speglingar i vatten. Cementa fabriken syns överallt. Inte bara i Slite, utan även när vi befinner oss på andra platser. Vi brukar skoja om det ibland, när vi ska fotografera. För givetvis syns det inte på Sudret, längst ner på Gotland. 😉

Läste att Strandridaregården har varit skola för barn med speciella behov. Såg också att fastigheten var till salu för några år sedan. Undra hur läget är 2021?

Nu hade vi nått min favoritsträcka. Vad kul det var att gräva i tennishistorien och läsa om att Slite tampades med Båstad, om titeln landets tennismetropol. Men det var några ”år” sedan. Första banan i Slite anlades redan på 1920-talet.

Liten men fin sandstrand, med en slags kurortskänsla.

Slite strandby har 77 stugor. Vi har funderat några gånger på att hyra en av dem. Härlig utsikt över havet och skärgården. Du läste rätt. Slite är den enda platsen på Gotland som kan ståta med att ha skärgård. Sedan känner jag också till att Stockholm har ett par fler skärgårdsöar. Vem vet? Ligger de sömnlösa i vår huvudstad kan de räkna öarna. På fastlandet räknas det får. Här på Gotland räknar vi enbart lamm och lammbarn. 🙂

Vi fortsatte en bit till på kuststräckan, innan vi tog sista vägen uppåt igen och fortsatte trampa längs nya vägar. Härligt att få en helt annan uppfattning om en plats, som vi tidigare mest passerat eller där vi kört Storgatan fram.


15 tankar på “Slite runt; del 1-2

 1. Jag har precis läst om brist på virke i morgontidningen. Men i samma artikel stod att läsa att det som det verkligen oroas över i byggbranchen är om Cementa inte får fortsätta bryta kalksten då verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd. Cementa står tydligen för 75% av den svenska cementtillverkningen och det skulle innebära betongbrist som skulle drabba väg, industri och bostadsbyggnationen. Men nu ska jag inte cementera mig fast i det ämnet utan går över till ditt trevliga inlägg …
  Hotellet är tjusigt tycker jag och det var intressant att läsa bakgrunden … 5 kr för ett rum låter billigt men var säkert inte det år 1923. Och en vacker blå båt har du hittat också. Och skärgård … tänk att det finns skärgård där! Ser trevligt ut att hyra ett litet hus.
  Här har temperaturen växlat över till lite skön och behaglig värme, så där så det går att gå ut utan att pusta. Och framför allt går det att sova igen på nätterna. Hoppas ni har det lika behagligt och skönt på ön!

  Kram och fin söndag!

  Gilla

  • Jag tror inte Sverige har råd att lägga ner det. Någon reservplan verkar inte ligga färdigdukad.
   Undra vad fem kronor skulle motsvara med dagens kurs.
   Självklart letade jag lite extra för att hitta en blå båt. Eftersom jag inte hittade någon tog jag en fantasistrut och ropade ut till en blå båt som guppade omkring på Östersjön och bad den kvinnliga kaptenen att styra skutan in i hamnen så jag kunde ta en bild. Den blev rätt skaplig. 😉
   Vi har hyrt någon stuga 3-4 gånger om året sedan vi kom hit. Ett bra sätt att kombinera med resor hemifrån.
   Nattsömnen har blivit bättre. Men nu börjar jag frysa utomhus och har fått en släng av alltför tidig höstkänsla. Aldrig blir människan nöjd. 🙂
   Vi har det jättebra. Lite för många bilar bara. Vänstersvängar tar tid. Ibland är jag rädd att jag ska få vänta så länge så det börjar växa skägg på bilen. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Första gången vi var på Gotland 1999 så höll vi nästan på att ta in på hotellet i Slite, men då var det så nedgånget att vi stod över. Sen dess har det tydligen renoveras och har normal standard.
  Uppe på Lotsbacken har vi naturligtvis varit, även om det var så sent att det bara var ett år sen….. KRAM/Susie

  Gilla

 3. Tack för att jag fick följa med på cykelturen, höll mig fast krampaktigt i backar och svängar.
  Jag tror aldrig jag besökt Slite, bara passerat och sett cementfabriken på håll. Så jättekul att få se denna del av Gotland.
  Intressant historia om Slitebaden också.
  Skön söndag!

  Gilla

 4. Hej Bosse, Visst var den lilla blå glad att få en vilstund efter grusvägenäventyret? 😉 Förresten vi har köpt en ny bil. Jo, det blev en vit bil igen. Vi tänker döpa den till Nisse. Du kanske kan gissa vilken bilmärke det handlar om :-). Kram Anne

  Gilla

 5. Så intressant att läsa om hotell Slite badet och om Johan Axel som var grosshandlare och riddare – vadå riddare? Härligt att läsa om husets bakgrund. Ps. var i Nynäshamn i går och det var många bilar som skulle med, klarar Visby alla människor?

  Gilla

  • Ett hus med mycket spännande historia. Jag försökte hålla det kort. 🙂
   Det var väl en fin titel som gick att få då. Även för dem utan häst. 😉
   Idag kom en dotter och hennes pojkvän hit från färja i Oskarshamn.

   På många sätt gör de inte det. Ön är för liten. Fårö är kanske mest utsatt.
   Men pengarna är naturligtvis välkomna. I år är det extremt mycket turister. Många väljer Gotland istället för utrikesstäder och klassiska semesteröar.
   Vi har de senaste dagarna rört oss ute på vägarna på dagtid. Då är det inget roligt att göra en vänstersväng. Det gäller att planera så mycket som möjligt innan bilfärderna. Nästa vecka är det medeltidsveckan. Sedan brukar det lugna ner sig.

   Gilla

 6. Självklart ville jag vara med på turen från början! Jag började ju i fel ordning… Visst är det roligt och intressant att ta reda på lite mer fakta om allt det som man upplever på en utflykt och sedan dela med sig en del om det på bloggen.
  Tänk att 325 590 kr motsvarar ungefär 22 miljoner i dagens tideräkning. Det är väldigt mycket pengar och kanske ändå ingenting idag, då så många kan titulera sig mångmiljonär eller snarare miljardär! Nåväl att vara på utflykt är så mysigt – att cykla eller vandra och njuta av ”att bara vara!” Det vet jag är en stor rikedom både för er och för oss! (Ska försöka få till ett inlägg om vår senaste utflykt!)
  Såg allt den blå båten! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag brukar oftast börja i ”fel ände” när jag bloggvandrar. Vet inte varför. Lätt hänt att det blir lite fel i mina kommentarer.
   Jag har hellre en god hälsa än miljoner på banken. Visst är det underbart att vara ute i naturen. Hoppas du lyckas.
   Kram, Bobo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s