Högväxta blodtoppen

I Baltikum, på Kolahalvön och i sydvästra Norge går det att hitta växten blodtopp. Men i Sverige finns den bara på Gotland.

De mörkröda klotformade blomställningarna tycker jag är superläckra. Vill det sig väl kan de bli 80 cm höga. Växten är en flerårig ört.

Dessa bilder har vi tagit i Anga Prästänge. Ett av få ängen som den fortfarande blommar i. Tidpunkten är runt midsommar. Två, tre veckor senare är blodtoppen lättare att hitta på hällmarkernas blekvätar. Bälsalvret är känt för sin mycket rika förekomst av blodtopp.

Info till årets fototävling:
Onsdagen den 7 juli klockan sju (19:00) finns sju svartvita dörrar i ett blogginlägg.
Redan klockan 23:59 stängs sjunde akten. Din uppgift är att svara med tre bokstäver på min ”enkla” fråga. 😉

Denna information kommer i varje blogginlägg fram tills det är dags. I efterhand kommer jag kontinuerligt att radera och göra inläggen reklamfria. Bara behålla det sista så länge det är aktuellt.
Jag kommer även att informera på Facebook och kanske på Instagram.
Aktuell tabell efter 6 tävlingar finns på plats i juni-inlägget.

24 tankar på “Högväxta blodtoppen

 1. Vet du vad. Här i Jämtland har vi en landskapsblomma som heter brunkulla. Det är en orkide och liknar ganska mycket den där blomman du visar både i färg och form. Jag har aldrig sett den i verkligheten faktiskt men däremot guckusko finns det massor av på min mark.

  Gillad av 1 person

  • Brunkulla kallar sig en bloggare, om jag inte minns fel.
   Jag vill också se guckusko. Den gäckade oss förra året och i år försökte vi inte ens. Hade inte tid. Då måste det lysa vackert gult hos dig under några veckor. Skönt att det inte längre lyse vitt av snö.

   Gilla

  • Den var inte svår att hitta. En aning högre än de andra växterna i änget. Var tyvärr svår att få till en extra fin bild på.
   Solen är borta, men värmen är kvar. I alla fall inomhus. Pust. Nu ska vi cykla iväg och köpa saker till nästa hemmaprojekt – som är på låg nivå. 😉

   Gillad av 1 person

 2. Ja blodtopparna är fina, har haft i min trädgård men den trivdes inte … den försvann … kanske drog den till sina kompisar på Gotland. När ni besöker blodtopparna nästa gång så hälsa från mig 🙂
  Idag har vi vaknat till regn och igår natt kom det också en del, 14 mm närmare bestämt. Naturen levde verkligen upp och jag också som slapp vattna potatisen 🙂
  Nu sätter regnet igång igen. Mysigt att sitta inne och lyssna på smattret …
  Hoppas ni får en fin dag på ön!

  Kram från ett regnigt fastland …

  Gilla

  • Vem vet? Det var kanske en av de som vi fotograferade. 🙂 Jag lovar att hälsa från dig nästa gång.
   Skönt för dig att slippa vattna. Vi kom in i riktiga regnskurar igår på vår utflykt. Hade ändå ganska så mycket tur vid stoppen.
   Visst är det mysigt att kunna sitta inne och lyssna. Bara det inte är så varje dag.
   Nu är det ett stort projekt på gång som kommer att ta ett tag. När det blir stabilt fint väder kommer vi att ta paus och åka iväg. Nu finns det så många bilder ordentligt sorterade i olika huvudmappar och undermappar. Undra om det är möjligt att drunkna i en alltför djup hög med foton? För i så fall ligger jag pyrt till. Men jag är duktig på att direkt när vi kommer hem tömma båda kamerorna och sortera. För om jag väntat skulle det kunna bli problem med minnet. 😉
   Kram från en regnig ö

   Gilla

 3. Så fin växt! Fascinerande att dom kan bli så höga och klara livhanken med tanke på den ytterst smala stjälken. Fast det kanske är därför den klarar sig så bra för då kan den följa vinden utan att gå av 😉 Vad vet jag. Kul att se och läsa om växten jag aldrig hört talas om 🙂 Allt gott till er 🙂

  Gilla

 4. Jag tänkte på bilden av coronaviruset när jag såg blomman så jag fick dåliga associationer av den. Hemskt ledsen!

  Gilla

 5. En ovanlig växt. Att den klara sig växa så långt! Hoppas regnskurarna ha dragit borta. Vi hade uppehållsväder idag. Jag är verkligen trött på allt regnande. Tycker inte alls om att stanna hem hela vintern 😦 Kram Anne

  Gilla

  • Den är lång och ståtlig. Regnskurarna kommer och går. Vi anpassar våra aktiviteter efter väderappen. Just nu är det hemmaprojekt som gäller i två dagar. Igår var vi på cykeltur och två dagar innan klämde vi in en dramatisk, spännande och vacker utflykt. Där vi hade tur när vi klev ur bilen. Stundtals vräkte det ner. På söndag ska det bli fint igen.
   Förstår att du blir rastlös när du inte kan välja själv från karamellburken. 🙂 Du får starta något spännande hemmaprojekt. En fotobok om fåglar är mitt förslag. Eller så får du göra som jag alltid gör under de ”tråkiga höst/vinterdagarna”. Planerar och drömmer mig bort. Då går tiden riktigt snabbt. Oftast. 😉 Sedan läser jag och ser på filmer. Lyssnar på musik.
   Kram

   Gilla

   • Jag ska inte klaga – morgonen var solig och vi fick en hel del gjort i trädgården. De nedblåsta träden är nu borta. Grannen eldar med ved så han hjälpte till med sin stor motorsåg. Tråkigt har jag inte :-). Finns gott om böcker i vårt hus. Eftermiddagen tillbringade jag med en ljudbok av Henning Mankell som hetar ”Skuggorna växer i skymningen”. Det var en barnbok men jag tyckte om den. Det verkar som att uppehållsväder kommer tillbaka över helgen. Då ska vi ut och njuta av wildflower säsongen som har börjat tidigt i år pga det rikliga regnandet. Kanske vi hittar också några orkidéer 🙂 Kram tillbaka

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s