64. Näs kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Näs kyrka ligger på södra Gotland, på vägen ut mot Näsudden. Enligt en sägen ska tornet ha varit betydligt högre, men en kraftig storm ändrade på det.

Det står i en kyrkbok att långhusportalens skulpterade manshuvuden på ena kapitälraden är en ovanlig företeelse.

Altaruppsatsen med Abraham och hans son. Moses med stentavlan på nedersta bilden.

Triumfkrucifixet med ringkors är en kopia av ett krucifix från 1300-talet.

Predikstolen är från 1700-talets mitt.

Målningarna i kyrkan är från 1200-talet.

Dopfunten ska vara från 1600-talet.

Tänkvärda ord:
”Människors avsikter är som djupt vatten,
men en klok man öser upp dem.”
Ordspråksboken16 tankar på “64. Näs kyrka

 1. Det var tänkvärda ord ifrån Bibeln.
  Jag tycker mycket om att besöka olika kyrkor och brukar passa på då tillfälle ges. Det blir ju inte så ofta nu så jag är tacksam över att jag får följa med och kolla in olika kyrkor på Gotland, här genom din blogg.
  Tänk att målningar ifrån 1200-talet kan vara så väl bevarade.
  Fin gammal kyrka.
  Kram!

  Gilla

  • Håller med om att den var lite mörk. Det är alltid spännande när vi parkerar utanför och inte vet helt hur där ser ut. Jag har oftast läst på innan och sett x antal bilder. För jag vill gärna i förväg veta vad som är viktigast och inte missa något. Den taktiken hade vi inte helt under första delen som skedde innan bloggen var igång. Då såg vi ett torn någonstans och åkte dit.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag tycker altaruppsatsen med Abraham, sonen och den med Moses är lite obehagliga. Det är nåt med ansiktena som skaver. Resten tycker jag om, speciellt formen på dörrhålet.

  Gilla

  • Samma tanke hade jag efteråt och när jag la in inlägget/bilderna. Nu har jag fått reda på att han inte behövde offra sin son. Gud skulle bara testa hans personlighet. Jag ska gå in och fixa till orden lite bättre just där. 🙂
   Så du kollar in dörrhålen. 🙂 Nu kom jag att tänka på när jag tjuvkikade genom ett. Den gången fick jag drag i ögat, men vågade inte berätta för doktorn hela sanningen. 😉 Vissa saker ska inte bjudas på. 🙂

   Gilla

   • Håhåå, nu blev jag nyfiken!
    Har inte blitt koko av sprutan så jag laddar inför kvällen…

    Gilla

  • Du är alltså vaken både för detaljer och klockslag. 😉 Först nu ser jag att det var en fläkt. Carola hade kanske precis haft en kyrkokonsert där.
   Snart bara fyra timmar kvar. Undra om jag hinner fixa inlägget på 20 minuter. Kanske bäst att börja lite tidigare. Saker kan strula.
   Kram

   Gilla

 3. Så fin, lite fantasifull på sitt sätt.
  Jag har ny bloggadress. Inte fått till det riktigt än, tex kommenterar jag, sen klickar på mitt namn, så kommer man till gamla…
  livetssnarigastig2.wordpress.com

  Gilla

 4. Hej! fantastiska bilder du har tagit! Jag håller på att skriva min c-uppsats just nu där jag skriver om kyrkmålningar som illustrerar tjuvmjölkerskor. Din bild på kyrkmålningen var väldigt bra så jag undrar om jag kan få ha med den i min uppsats? isåfall kommer jag att källhänvisa till dig och din blogg.

  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Ella Swensson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s